Malmö – seriekonst för hela världen

En sak är säker! Malmö kryllar av serier och serieskapare: historieberättare, tecknare och utgivare, ambassadörer och utbildare – för att inte tala om läsare. Många är inte medvetna om den seriekultur som råder i Malmö.

Det vill vi ändra på. Därför vill vi nu lyfta både seriekulturen och det kluster som är Seristaden Malmö och göra den här guldgruvan tillgänglig för fler.

Just nu satsar vi extra mycket på historiska elskåp. Här finns allihopa samlade.

Syns vi inte finns vi inte. Serieområdet längs Norra Parkgatan öppnade i slutet av oktober 2021. I maj 2022 invigde vi den andra etappen som sträcker sig längs Friisgatan och till Folkets Park.

Serieområdet startade som en idé från bland andra kommunalrådet Andreas Schönström (S), som även är ordförande i tekniska nämnden. Han har uttryckt en önskan om att sätta Malmö på kartan som just seriestad. Detta fick stöd av alla politiker i nämnden som har skjutit till medel. Staden har sedan kopplat in BID Malmö för att organisera och starta serieområdet.

Budskapet från politikerna var tydligt: Sätt Malmö på kartan genom att skapa ett serieområde, och nu planerar vi för fortsättningen.

Nu har BID Malmö också lagt beslag på domänen seriestadenmalmo.se – med professorn i konst, kultur och kommunikation på Malmö universitet, Gunnar Krantz, goda minne. Det var Gunnar som en gång myntade begreppet

– Jag har inga synpunkter på detta. Kul om ni kan informera om begreppets ursprung, säger han.

Ett sätt att göra det är att länka till en uppsats som tar upp ämnet Seriestaden Malmö. Här är den!

 

Seriestråk i repris med nyheter

Nu [november 2022] uppdaterar vi Seriestaden Malmö med en repris och lite nyheter av Seriestråket längs Norra Parkgatan och staketet vid Folkets Park. Här hittar du nu serier av flera tecknare från staden som inspirerar till glädje och att lära sig mer om Seriestaden Malmö.

Samtidigt hänger vi upp flera informationsaffischer om vad besökare och boende som är ute och vandrar kan hitta i våra områden. Här dyker historiska bilder upp på elskåp – och fler kommer!

Ni hittar mosaik i trottoarerna längs Friisgatan, muralmålningar i Sofielund och Möllevången. Fortfarande hänger sexton målade papperskorgar i området kvar med konst och teckningar som lockar till skratt och funderingar. Allt knyts samman i rondellen vid Kristianstadsgatan och alla de vandringar som kan göras i vår app Be Here Then. Läs mer om alla vandringarna och alla nya affischer där.

 

Läs mer om aktiviteterna i Seriestaden Malmö:

Här nedanför hittar du allt om båda serieområdena och om allt som hänger samman med Seriestaden Malmö: bakgrunder, artiklar och bilder. Välkommen!

Sidan utvecklas och utvidgas fortlöpande – så kom tillbaka, ofta!

 

Mosaik i gatan

Här hittar du mosaikplattor som läggs ut och var de ligger.

 

Muralmålningar

 

Serieområdet 2021–2022 längs Norra Parkgatan

 

(Bilder i större format hittar du i galleriet nedan.)

 

Serieområdet 2022–2023 längs Friisgatan till Folkets park

 

Karta över Seriestaden Malmö

Se kartan över Seriestaden Malmö och dess många attraktioner.

 

Här är vi som stödjer Seriestaden Malmö

     

 

Ett stort tack till alla som stödjer oss i arbetet kring utvecklingen i skapandet av Seriestaden Malmö och våra serieområden. Allt från att det finns kaffe på plats, färgläggning till uppsättningar.

Nordsjö Färg med färger och nyanser, Resurskedjan & Byggmiljö Malmö AB med uppsättningar och snickrande, Saneringskompaniet som ”fixade till” papperskorgar innan tecknarna satte fart och Fogarollivagnen för kaffetörstande.

 

Gallerier