Malmö bjuder på serie­konst för hela världen

Seriestaden Malmö är ett sätt att lyfta både seriekulturen och det kluster som finns staden – och göra den här guldgruvan tillgänglig för fler. Malmö kryllar ju av serier och serieskapare: historieberättare, tecknare och utgivare, ambassadörer och utbildare – för att inte tala om läsare.

Men många är inte medvetna om den här rikedomen. Det vill vi ändra på, och därför skapade vi Seriestaden Malmö. Vi börjar med ett fotogalleri som visar ett axplock av allt som har hänt så här långt:

Stöd från Malmö stad

Serieområdet startade som en idé från bland andra Andreas Schönström, kommunalråd (S) och ordförande i tekniska nämnden. Han uttryckte en önskan om att lyfta fram Malmö som seriestad och fick 2021 stöd av alla politiker i nämnden. Staden har därefter beviljat pengar och gett BID Malmö i uppdrag att genomföra visionen. Budskapet från politikerna var tydligt: sätt Malmö på kartan genom att skapa ett serieområde.

I dag omfattar serieområdet Friisgatan, staketet vid Folkets Park samt Norra Parkgatan fram till rondellen vid Kristianstadsgatan. Här manifesteras Seriestaden Malmö med affischer, målade bänkar, mosaik i trottoarerna, muralmålningar (även på Möllevången) och papperskorgar med konst och teckningar.

BID Malmö har också lagt beslag på domänen seriestadenmalmo.se – med professorn i konst, kultur och kommunikation på Malmö universitet, Gunnar Krantz, goda minne. Det var Gunnar som en gång myntade begreppet.

Läs mer om aktiviteterna i Seriestaden Malmö

Här nedanför hittar du allt om serieområdet och allt som hänger samman med Seriestaden Malmö: bakgrunder, artiklar och bilder. Välkommen! 

 

Ännu mer:

 

Företagen som stödjer Seriestaden Malmö 

 

 

Ett stort tack till alla som stödjer oss i arbetet kring utvecklingen i skapandet av Seriestaden Malmö och våra serieområden. Allt från att det finns kaffe på plats, färgläggning till uppsättningar.

Nordsjö Färg med färger och nyanser, Resurskedjan & Byggmiljö Malmö AB med uppsättningar och snickrande, Saneringskompaniet som ”fixade till” papperskorgar innan tecknarna satte fart och Fogarollivagnen för kaffetörstande.