27 sep, 2022 Möllevången Sofielund

– En mission att ge mer gatukonst

Invigningen av muralmålningar på Möllevångsskolan är klar; nu berättar vi om processen bakom satsningen – och om BID Malmös engagemang för konst i stadsmiljön.

– Vår mission är att ge mer gatukonst till folket, säger en av grundarna till Artscape.

Möllevångsskolans fasad har länge varit en vit canvas, men nu har skolan äntligen fått de konstverk den förtjänar med hjälp av BID Malmö, Artscape, konstnären Jens Stentoft och – inte minst – barnen på skolan.

Under våren fick ett gäng sjätteklassare rita figurer som de ville skulle målas upp på skolans fasad. Dessa figurer har sedan tolkats av konstnären Jens Stentoft, som låtit dem få liv på skolans vägg. Målningarna är ett samarbete med organisationen Artscape som är en Malmöbaserad stor aktör inom gatukonst.

– Vi startade 2014 och är störst i världen med det vi gör, säger Daniel Wakeham som är en av grundarna till Artscape.

BID Malmö är en viktig aktör

Artscapes mission är att ge mer gatukonst till folket och att öppna upp för ännu mer genom samarbeten med kommuner, fastighetsägare och konstnärer. Här är BID Malmö en viktig aktör:

– BID Malmö är lite av en räkmacka för oss, eftersom de redan samordnat fastighetsägarna. I andra fall tar det mycket tid att jaga runt på rätt personer för att få till muralmålningarna, säger Daniel Wakeham.

Redan förra året samarbetade Artscape med Fastighetsägare BID Sofielund, så att fortsätta samarbetet med Fastighetsägare BID Möllevången föll sig naturligt. Nästa vecka kommer det att fortsätta med att sätta färg på trikåfabriken, ett kvarter bort, i ett samarbete med Stena Fastigheter. 

Staden välkomnar målningar

Malmö har många stora muralmålningar och det var här idén till Artscape föddes.

– Den allra första muralmålningen gjordes i samband med en galleriutställning som vi ville komplettera med en väggmålning. Vi trodde att det var omöjligt, men Malmö stad välkomnade det. Och efter Malmö kom Göteborg, och sedan har det bara fortsatt, säger Daniel Wakeham.

I dag har Artscape 190 stora målningar och 39 kommuner i bagaget. Organisationen väljer konstnärer över hela världen och valet för Möllevångsskolan föll på Jens Stentoft, konstnär från Köpenhamn.

– Jens är från vår motsvarighet i Köpenhamn – Institut for Urban Kunst. Vi har länge velat hitta ett samarbete med dem och till det här projektet passar Jens jättebra eftersom han är otroligt duktig tekniskt, säger Daniel.

Måste våga utmana

Eftersom barnen är medkonstnärer på Möllevångsskolan har Jens Stentoft hittat en perfekt match. Han startade själv som serietecknare som sextonåring och har levt på sin konst sedan dess. 

– Det är underbart att jobba med teknik och att få måla både realistiskt och mer naivt. Som konstnär måste man hela tiden våga utmana sig själv och därför är det extra roligt att få jobba med barn; de vågar mer än vi vuxna, säger han.

Jens Stentoft älskar gatukonst och tycker att den normativa konsten är ”från eliten till eliten”, medan gatukonst är till folket. Och han jobbar hårt för att ge just folket mer gatukonst i Danmark. Förutom att hitta olika samarbeten med kommuner och företag i Danmark hjälper han, tillsammans med sina kollegor i organisationen Institut for Urban Kunst, andra konstnärer att till exempel söka tillstånd och ge dem råd om hur man kan ta betalt.

– Köpenhamn har varit lite som Stockholm, säger han, med nolltolerans för gatukonst. Men nu blir det fler och fler muralmålningar i stadsmiljön, även om kommersiella projekt alltid godkänns mycket fortare än konstnärliga.

En del av Seriestaden Malmö

I Malmö blir målningarna fler och fler. Möllevångsskolan, som ligger på Friisgatan, är en del av BID Seriestaden Malmö, något som BID Malmö har arbetat med under ett års tid. Daniel Wakeham från Artscape kommer att fortsätta att jobba för att det ska bli fler målningar runt om i hela Sverige.

– Jag är superstolt över vårt arbete, säger han. Vi lämnar alltid nöjda personer efter varje projekt. Vi har gått från kommuner som aldrig haft gatukonst och nu har flera stora muralmålningar och en positiv inställning till konstformen. Gatukonst är här för att stanna, säger Daniel.

Text och foto: Jessica Hallbäck

Fotnot: Bakgrunden till Seriestaden Malmö är ambitionen att sätta Malmö på kartan just som seriestad. Malmö kryllar av serier och serieskapare: historieberättare, tecknare och utgivare, ambassadörer och utbildare – för att inte tala om läsare.

Många är inte medvetna om den seriekultur som råder i Malmö. Därför vill BID Malmö bidra till att lyfta både seriekulturen och det kluster som är Seristaden Malmö – och göra den här guldgruvan tillgänglig för fler.

Satsningen startade som en idé från BID  Malmö och kommunalrådet Andreas Schönström (S), som även är ordförande i tekniska nämnden. Den fick stöd av alla politiker i nämnden, som också har skjutit till medel för att göra den möjlig. Staden har sedan kopplat in BID Malmö för att organisera arbetet och förverkliga visionerna.

Läs mer

Om invigningen
Så här skriver Sydsvenskan
Så här skriver Skånskan
Inslag i Sydnytt

Vår egen redovisning av arbetet med Seriestaden Malmö.