21 jun, 2022 Möllevången Sofielund

En kreativ mångsysslare

Charlotte i dörren till sitt kontro. Skyltfönstret med alla blommorna bredvid henne

Charlotte Rodenstedt lockar till många promenader med appen Be Here Then.

Charlotte Rodenstedt är en kreativ mångsysslare. Hon är kvinnan bakom appen Be Here Then, hennes historiska bilder syns på KB-husets fasad och det var hon som prydde Lampan i hörnet Friisgatan/Norra Parkgatan med analoga projektioner.

Charlottes Rodenstedts lokal på Södra Förstadsgatan har ett skyltfönster som får många att stannar till. Det är fyllt av palettblad, en passion som växte sig starkare under pandemin. Vi ses för att prata om Charlottes yrke som visuell storyteller och hennes arbete som kommer att synas på Friisgatan i sommar.

– Jag älskar att jobba med BID Malmö, de är inte rädda för det knasigaste jag kan komma på, säger hon och skrattar.

På KB-huset i korsningen Friisgatan/Bergsgatan kommer man att kunna se bilder på husfasader som tidigare varit helt tomma. Fokus kommer att ligga på husens historia och bilderna kommer visas med hjälp av en projektor.

– I kvarteret producerade mat bland annat Sveriges första maskintillverkade bil, säger Charlotte och berättar att detta alltid varit en plats för kreativitet och mångsysslare.

  • – Här uppe skapar vi projiceringar, berättar Charlotte från taket på KB.

Kreativ karriär

Att vara kreativ är något som Charlotte känner igen sig i, men hennes karriär inleddes av en slump.

– Jag jobbade på ett tryckeri i Skottland när en man kom in och frågade om jag kunde hjälpa honom med hans semesterbilder. Han blev supernöjd med resultatet och frågade om jag jobbade med rörliga bilder också. Jag sa ja, även om jag inte gjorde det!

Mannen visade sig jobba på Scottish Television och erbjöd Charlotte ett sommarvikariat.

– Jag gick en snabbkurs i rörliga bilder med internet som lärare; det är mycket så jag har gjort under min karriär och det har funkat väldigt bra hittills.

Och hon måste uppenbarligen gett sig själv en bra snabbutbildning, för sommarjobbet ledde till anställning på både Scottish Television och BBC.

Efter några år i Skottland flyttade hon hem till Sverige, till Lugnet i Malmö – ett område i centrala Malmö, byggt i slutet av sjuttiotalet. Där började Charlotte fundera på hur det sett ut förr och idén till appen Be Here Then föddes.

– Jag hittade massor av bilder på området från förr men kunde inte lokalisera var husen legat. Därför ville jag skapa en app som kunde visa exakt hur det såg där man står, säger hon.

BID Malmö och appen

Charlotte fick hjälp av sin skotska vän, utvecklaren Jamie Cockburn, för att skapa appen som började som ett hobbyprojekt.

– Sen hörde MKB av sig och ville samarbeta om appen. Strax därefter var BID Malmö också med på tåget, säger Charlotte.

Just nu får appen en uppdatering och kommer att innehålla en interaktiv mordhistoria som utspelar sig i kvarteren kring Grand, Stadsarkivet och Folkets Park. Det är ett GPS-spel för unga i åldern 9–13 år och handlar om en kvinna som blivit mördad. Under spelet kan man välja olika vägar att gå och får olika slut baserat på sina val.

– Det har varit ett otroligt spännande projekt att driva, säger Charlotte.

Charlotte mordhistoria

– Jag tänker att appen bidrar till kunskap, och känner man till sin egen lokalhistoria får man större förståelse för vad som sedan hände och varför. Man ser sin närmiljö på ett nytt sätt. Och så klart, det är en anledning att ge sig ut på promenad i staden – kanske till ställen invånarna inte vanligtvis besöker.

Lampan blev en utmaning

Charlotte är stolt över appen men älskar också att få skapa fysiska objekt. Hon är en mångsysslare helt enkelt.

– Jag fick uppdraget att göra projektioner i en lampa vid Möllevångsskolan, ett av de mest utmanande, och det är ett av de roligaste uppdrag jag haft, säger hon.
Projiceringen är analog och går bara att se när det är mörkt. Den innehåller siluetter av Malmö som Charlotte har skurit ut i vinyl.

– Det är kända byggnader i Malmö men också ett och ett annat monster. Monster måste alltid få finnas.

Det märks att hon brinner för både Malmö och det oväntade. Hon har en otrolig bredd på de projekt och installationer som hon jobbar med. Längre fram kommer vi att bland annat att kunna se ett miljöprojekt vid Ribban.

– Jag vet inte hur mycket jag kan avslöja, men jag kan hinta om att det kanske handlar om aliens.

Text och foto: Jessica Hallbäck

Fotnot: appen Be Here Then är helt gratis att ladda ner och innehållet kostar inte heller någonting. Ladda ner den här: