29 okt, 2021 Möllevången Sofielund

Serieområdet: Skam­filat blir färg­sprakande i Rondellen

Den välkända rondellen på Kristianstadsgatan/Norra Parkgatan har fått sin plats i serieområdet – och rondellkonst av fyra konstnärer. De lever ut fantasin i vardera fem avlånga affischtavlor som kombineras med konst på parkbänkarna under tavlorna. På plats finns beskrivningar och berättelser om alla fyra konstnärerna.

Här kan du i ett bildspel se hur hela rondellen med målningar utvecklades inför premiären (foto: Jimmy Wallin). Läs mer om var och en av dem i deras presentationer här nedanför.

Det är inga vanliga plankstrykare som sätter färg på parkbänkarna vid rondellen på Norra Parkgatan. Tvärtom: fyra etablerade serietecknare som med färgburkar och penslar vill visa sin kärlek till Malmö.

Jenny Holmlund är projektledare för Seriestaden Malmö och hon målar nyckelpigor och blommor på sina bänkar.

Jenny Holmlund

För drygt tjugo år sedan var Jenny Holmlund en av eleverna på den nystartade Serieskolan i Malmö. Hon var övertygad om att hon skulle återvända hem till Stockholm efter utbildningen men Malmö var ”alldeles för trevligt”.

I dag är hon projektledare för Seriestaden Malmö. Och hon gläder sig åt att det finns så många skickliga serietecknare och illustratörer att lyfta fram som goda exempel.

– Att leda i bevis att Malmö är en seriestad är ingen svår uppgift. Här finns en sådan rikedom av tecknare och andra aktörer. Tyvärr har vi inte plats att visa upp fler nu i första omgången. Men jag tycker ändå att vi, trots en snäv deadline, kan visa upp ett imponerande tvärsnitt av Seriestaden Malmö!

Jenny står på flera ben i sitt konstnärskap som illustratör, serietecknare och barnboksförfattare.

– Det vore att amputera sig själv att avstå från någon del och det ena berikar det andra. Jag gör oftast beställningsjobb åt företag och organisationer och då finns det givna ramar. Som barnboksförfattare kan jag bestämma allting själv.

Don Arvidsson målar två män på var sin bänk och de kopplar av, bland annat med att läsa en bok. Och vem som helst kan ju få hålla dem sällskap.

Don Arvidsson/William Lillstjärna

Don Arvidsson och William Lillstjärna är mest kända som skaparna av den tecknade serien Alligatan, som gått i Sydsvenskan vid ett par tillfällen. Precis som många andra tecknare har de valt att flytta till Malmö bara för att det är en sådan kreativ stad. ”En blandad stad som känns som mycket större än vad den är”, som William Lillstjärna uttrycker det.

– Det är spännande att vi är så många tecknare och illustratörer här, tycker Don Arvidsson. Det skapar en positiv konkurrenssituation och jag vill lyfta fram solidariteten mellan oss, man kan tipsa varandra och kanske dela med sig av jobb.

Don Arvidsson har fått i uppdrag att försköna två parkbänkar som en del av projektet och vill i dess utformning representera transpersoner med transflaggans färger. William Lillstjärna är både serietecknare och manusförfattare och den här gången har han skrivit manus. Deras nästa gemensamma projekt handlar om att ge ut Alligatan i bokform. Planerna blir kanske verklighet nästa år, när det blir seriefestival och andra kulturevenemang som vanligt igen.

Jessica Hallbäck flyttade till Malmö för ett år sedan och hon gläder sig åt att få träffa en massa konstnärliga kolleger i det här projektet. Hon skriver några av sina viktiga punkter för ökad jämställdhet på sina bänkar.

Jessica Hallbäck

För ett år sedan flyttade Jessica Hallbäck från Stockholm till Malmö och hon har visat upp sig i sin nya hemstad i olika konstnärliga projekt. Nu är hon med och färgsätter bänkarna och pelarna i rondellen.
Innan Jessica bestämde för att flytta sextio mil söderut intervjuade hon sina följare på Instagram och sin blogg om var i stan det var mest spännande att bo. Och då nämndes Sofielund och Möllevången som mångkulturella stadsdelar.

I Stockholm har Jessica bland annat gjort sig känd för sina adbusts i tunnelbanan. Hon vänder på reklamaffischerna inne i tunnelbanevagnarna, skriver sina egna budskap på baksidan och signerar dem. Det hon hade gjort i tunnelbanevagnarna flyttade hon över till Instagram, där hon i dag har mer än 50 000 följare som gillar hennes sätt att uttrycka sig om feminism och andra politiska frågor.

gillar verkligen Malmö och på sina parkbänkar målar han ett nytt kvarter av stan. Inte olikt husen tvärs över gatan och han målar även sin bästa kompis vardagsrum på en av bänkarna. Han målar gärna gatukonst och han är övertygad om att konst bidrar till ett bättre samhälle.

Jimmy Wallin

Efter tjugo år i Malmö ställer Jimmy Wallin gärna upp för att illustrera staden på sitt sätt. Han gillar Malmö för att staden är lagom stor och han poängterar att Serieskolan har lockat hit många kreativa krafter.

– Jag arbetar främst med serietidningar och barnböcker, ibland som tecknare, ibland som författare. Jag har skrivit manus till serietidningen Bamse i tio år och jag tecknar seriealbumen ”Statarna och deras (inte fullt så) underbara äventyr” med manus av Kalle Lind. Jag har illustrerat ett tjugotal barnböcker och varit med och moderniserat den klassiska ”91:an” så att kvinnorna har fått mera jämställda roller. Jag har också jobbat med Göteborgs stadsteater, Ikea och Volvo och just nu håller jag på att slutföra arbetet med en animerad musikvideo åt Nanne Grönvall.

Text och bild: Marie Bosund

Läs mer

Här finns alla artiklar om Serieområdet i Malmö

 

Här kan du se alla fem serier som respektive tecknare gjort i rondellen: