28 jun, 2022 Möllevången Sofielund

Historien lever hos Jeanette

Jeanette Rosengren älskar Malmö. Staden och dess historia har blivit hennes liv.

I Jeanette Rosengrens lägenhet på Möllevången finns mängder av böcker och bilder som berättar om Malmös historia. Hon älskar staden och tycker det är enormt kul med historia. Men även om hon har en universitetsutbildning i historia skulle hon inte kalla sig expert.

– Jag är väldigt intresserad och kan mycket, men vissa områden är det andra som kan mer om.

Vi sitter i en soffa på hennes förlag som startade 2007, men när jag frågar om hennes yrkestitel kommer hon fram till mångsysslare. Hon har enormt många järn i elden och det märks när hon tar fram sin stora kalender och berättar om veckan som varit. Den har bland annat innehållit historiska rundvandringar, poddinspelning, släktforskningsutbildning och korrekturläsning.

– Jag tycker det är roligare att säga ja än att säga nej. Det är så man snubblar över det oväntade och spännande, säger Jeanette.

Fyller gatorna med historia

Just nu är Jeanette Rosengren aktuell bland annat med att fylla Malmös gator med historia. Hon är inblandad i tre olika projekt tillsammans med BID Malmö, där hon bidragit med historia till appen Be Here Then , delat med sig av kunskaper om kvarteret kring trikåfabriken till ett bildspel och tagit fram bilder och texter till folierade elskåp.

– Det är viktigt att ha med en bredd av historien. Det är till exempel mycket lättare att hitta information om män. Men då får man kämpa lite extra för att leta efter kvinnornas historia, så att de också blir representerade.

Hon tittar på variationen och blandar gärna arkitektur med enskilda personer, stadens utveckling och populärkultur för att göra historien så intressant som möjligt. Men kopplingen till Malmö och Skåne genomsyrar allt hennes arbete.

– Förlaget ger bara ut böcker med anknytning till Malmö och Skåne, säger Jeanette.

Hon har hittills gett ut ett hundratal böcker. Näst på tur står bland annat en bok om Skånska teatern i Landskrona, där bland andra Rolf Lassgård startade sin karriär.

– Och så ger vi ut en väldigt spännande bok om Klubb Bongo där Jimi Hendrix var en av de som spelade på sextiotalet.

Genialt att använda kultur

Klubb Bongo låg en tid på Friisgatan, där ett av de elskåp som Jeanette tagit fram bilder till står.

– Jag tycker BID Malmö gör ett fantastiskt jobb med staden. Det är genialiskt att använda kultur i stället för att ropa på fler poliser. Att använda lokala förmågor till att göra platser intressantare lockar ut fler och det gör i sig staden tryggare, säger Jeanette.

Hon har bott på Möllevången sen hon var 17 år gammal, och det gör självklart Möllan till hennes favoritstadsdel. Och Malmöbor är hennes favoritmänniskor på grund av humorn.

– Vi är lite hubbiga, man blir liksom inte imponerad så lätt. Kom inte här och kom liksom. Man tilltalar varandra på ett hårt men kärleksfullt sätt och det finns en humor i det, säger Jeanette.

Hon tycker att Malmöiter är väldigt bra på skällsord, ett favoritord är fubbick, som betyder ungefär att du är dum i huvudet – fast med kärlek.

Malmöorden fortsätter hagla under intervjun och Jeanette berättar att namnet på podden hon spelar in tillsammans med Kalle Lind heter A du! som betyder ”kom inte här och kom”. Den handlar om Malmö från medeltid fram till nutid.

I det senaste avsnittet citerar Jeanette ”Det är vi som är legenderna för dom som kommer sen” från Hoola Bandoolas låt Rocksamba som kom ut 1972. Och det genomsyrar Jeanette.

– Mitt livsmotto är att förgylla det du kan förgylla, säger hon och ler stort.