26 jun, 2022 Möllevången

– Jag ritar ”cartoonigt”

Hedvig Häggman-Sund sitter på en bänk prydd med en av hennes figurer

Hedvig Häggman-Sund gillar att få se sina figurer i stort format.

Vi ses dagen efter pressvisningen av första delen av Friisgatan. Hedvig Häggman-Sund är en av illustratörerna som gjort selfiefigurer på sommargatan. Hon har ritat en mus och en orm i sin personliga stil.

– Jag ritar typ ”cartoonigt”, lite Disneyliknande med stora ögon.

Hon ritar mest digitalt och konsten till Friisgatan är inget undantag. Figurerna är tryckta i stort format på vinyl och uppsatta så att folk ska kunna ta bilder tillsammans med dem.

– Så coolt att se dem så stora. Jag har bara gjort en sak i storformat tidigare, det var reklam för Netflix och Stranger Things som målades upp som mural, säger Hedvig.

En lång meritlista

Men hennes erfarenhet som illustratör är stor. Hedvig Häggman-Sund har många böcker, filmer och serietidningar på sin meritlista. Hon gick serietecknarskolan i Malmö 2006–2007 och hennes första jobb var som serietecknare. Därefter jobbade hon som spelgrafiker och ritade spelgrafik.

– Sedan började jag jobba som Key Poser – den personen som ritar nyckelposerna av en scen och därefter lämnar  vidare till animatören som gör scenen rörlig. Där ritade jag bland annat Mamma Mu och Pelle Svanslös. Det är en av de coolaste sakerna jag upplever med mitt jobb, att se figurerna vakna till liv.

Arbetar med både egna och andras figurer

Hedvig började rita som ung eftersom hon hade så mycket berättelser i huvudet som ville få liv. Nu jobbar hon både med egna figurer och andras. Hon tecknar bland annat Bamse.

– I början var det jättesvårt att rita någon annans stil, man fick träna upp känslan. Men sedan jag kommit in i det är det lätt och väldigt roligt att variera mellan att rita egna och andra tecknares figurer.

Hon älskar att inspireras av andra illustratörer och inte minst av Disney- och Dreamworksfilmer. En av hennes favoritfilmer är den första filmen om Draktränaren.

– Men Kung Fu Panda är också en stor favorit.

Hon har testat många olika stilar i början av sin karriär och upplever att konsten är som en blandning av allt man inspirerats av i livet.

– När jag sätter ner pennan utan att tänka blir det som bäst och hundraprocentigt min egen stil, säger Hedvig.

Det bästa med Malmö

Efter en utflykt till bland annat Göteborg är Hedvig tillbaka i Malmö sedan ett halvår.

– Det bästa med Malmö är att det är en välkomnande stad fylld med olika sammanhang att upptäcka och välkomnas i. Det finns enormt många likasinnade och inte minst mysiga kaféer, säger hon.

Och på tal om mysig så är det just detta hon tycker bäst om med Friisgatan:

– Det är en inbjudande och mysig gata som ger karaktär till staden med sina konstverk. Jag hoppas att folk som går förbi mina figurer ska bli glada, säger hon.

Jag hoppas att folk som går förbi mina figurer ska bli glada, säger Hedvig Häggman-Sund.

Text och foto: Jessica Hallbäck