20 jun, 2022 Möllevången Sofielund

Han tolkar serie­tecknare i mosaik

Offentlig konst och konst för barn: där har ni konstnären Björn Carnemalms livsuppgift i ett nötskal. Tillsammans med konstnärskollegan Ingrid Sandsborg har han precis landat sitt största projekt hittills: en armé av terakottastatyer av och tillsammans med barn i Skånes 33 kommuner. Men först ska hans uppdrag att skapa mosaikkonst på Friisgatan bli färdigt.

Vi ses i Björn Carnemalms ateljé i Sorgenfri. Lokalen heter Rehab och föreningen Cirkuscentralen har hyrt den av MKB sen 2017. Föreningen är ett konstnärskollektiv som gärna jobbar tillsammans med varandra.

Björn har ett nära samarbete med Ingrid Sandsborg, en av kollegorna i kollektivet och föreningen MuralCentralen.

– Jag och Ingrid har jobbat tillsammans med kollektiva konstnärsprojekt sedan 2013, säger Björn Carnemalm.

Mosaikkonst på Friisgatan

Konsten på Friisgatan är en del av av Seriestaden Malmös nya etapp. Här har Björn fått i uppdrag att tolka olika serietecknare med hjälp av mosaik.

– Just mosaik och kakel är jätteroligt att jobba med eftersom materialet lever sitt eget liv. Det skapar ett mått av slump som känns befriande. Det kan aldrig bli exakt som man tänker, säger han.

Björn Carnemalm har tidigare gjort stora offentliga verk med hjälp av mosaik och kakel. Zlatans leende är ett av de mer kända och sitter i en gångtunnel i Rosengård.

Brinner för offentlig konst

Björn brinner för offentlig konst, något som inte alls räknandes som fin konst enligt professorerna när han gick i Konsthögskolan på 90-talet.

– Numera slåss konstnärerna om jobben, säger Björn och skrattar.

Att vara en underdog verkar följa Björn. Förutom att konsten helst ska vara offentlig vill han också att den ska komma fram ur konstpedagogisk verksamhet, det vill säga att den ska skapas tillsammans med barn.

– Om offentlig konst inte var fin på 90-talet så är det konstpedagogiken som tar den platsen i dag, säger Björn.

Konsten viktig för barnen

Han pratar varmt om hur viktigt det är att introducera kultur i barns liv för att fulla på konstvärlden underifrån. Han vill att barnen ska inkluderas och introduceras i samhällets olika delar.

– Jag vill att barns röster också ska få bli hörda och att alla barn ska få möjligheten att växa upp med konst. Och det är otroligt kul att jobba med barn som har hög energi och hög kreativitet, säger Björn som har några 3D-printade utkast till skulpturerna av skånska barn på en hylla.

På bänken nedanför ligger gatstenarna med mosaiken. Han har fullt upp med att färdigställa de tre första som ska monteras på gatan några dagar senare. Det ska bli totalt tio plattor längst Friisgatan, från sommargatan och hela vägen till Folkets Park.

  • Radoo på plats med hjälp av tecknaren Henrik Möller och konstnär Björn Carnemalm

– Malmö är en bra stad för konstnärer, staden är tillåtande för olika grupper och uttryck, säger Björn och klipper mosaiken som flyger i väg.

Text och foto: Jessica Hallberg

Några av de konstnärer som ska tolkas:

Tony Cronstam, Henrik Möller, Liv Strömquist, Joakim Gunnarsson och Johanna Kristiansson, Coco Moodysson, Mats Kjellblad