26 sep, 2022 Möllevången

Elevernas teckningar blev mural­målningar på Mölle­vångs­skolan

Seriestaden Malmö växer vidare och nu är den sista etappen färdig: muralmålningar på Möllevångsskolan. Måndagen den 26 september invigdes tre nymålade väggar. Deltog gjorde bland annat barnen från skolan, konstnären samt representanter från organisationen Artscape.

Ett sextiotal elever samlades på Friisgatan och BID Malmös verksamhetschef Hjalmar Falck välkomnade ungdomarna och beskrev dem som huvudpersonerna i projektet. Under våren har eleverna skissat på karaktärer till väggarna tillsammans med skolans bildlärare samt Hanna Aurell från Artscape som projektlett muralmålningen.

– Barnen har ritat otroligt fantasifull och fina skisser, säger Hanna.

Hög energinivå

Energin var hög hos eleverna och alla ville visa vilken av figurerna de skapat. Blendon var en av dem som fått sina skisser tolkade av konstnären. Han har ritat siffror som kommit till liv och berättar att han gjorde dem för att elever på skolan ska känna att matte kan vara roligt. Han berättar också att han gjorde dem i färg för att det är tråkigt om allt är grått.

Andreas Schönström, kommunalråd i Malmö stad, tar fasta vid samma sak.

– Vi är en stad med många färger. Då ska vi så klart också visa upp det för dem som besöker staden, säger han.

Han berättar om Friisgatan som Malmös seriestråk och att det numera finns konst i vare gathörn. Han vill att gatan ska bli en besöksdestination och med hjälp av konsten skapa liv och rörelse som lyser upp vardagen.

Invigningens mittpunkt

Jens Stentoft är konstnären som tolkat och målat barnens skisser, och han blev invigningens mittpunkt. Alla elever ville prata med honom.

– Jag fick skisserna en vecka innan jag skulle måla och det har varit väldigt kul att måla dem, säger han. De bryter mot massor av regler om hur det ”ska” vara och det älskar jag.

Invigningen avslutades med en stor applåd till alla elever. Dessutom fick de ett löfte om att deras skolgård ska bli precis lika fin som fasaden på skolan.

Text och foto: Jessica Hallberg

Läs mer

Läs mer om Seriestaden Malmö.