Lokalhistoria på elskåp och i Be Here Then-appen

  

Nedan kan du läsa mer om de fyra historiska vandringar som finns i appen. Här kan du se hur fastigheterna såg ut förr i tiden – och dessutom få veta lite om nutiden.

En annan satsning för att lyfta fram områdets historia är de fina gamla bilder som finns på ett stort antal elskåp. Här hittar du längre texter till alla de elskåp som just nu har historiska bilder på plats.

Be Here Then-appen är till för alla som vill lära sig mer om den lokala historien. I appen hittar du fyra olika promenader inom BID Malmös område, det vill säga Möllevången, Rådmansvången, Södervärn, Sjukhusområdet och Triangeln samt Södra Sofielund, Norra Sofielund, Sofielunds Industriområde samt Annelund och Lönngården.

Blå runda

Den blåa rundan går från Konsthallstorget och till Folkets Park. Här möter du två ledamöter i Svenska Akademien, spanar in en svensk filmklassiker, roar oss på tivoli, går på ungdomshak och rockklubb innan vi avrundar med några nedslag i arbetarrörelsen historia.

Röd runda

Den röda rundan går från SUS gamla administrationsbyggnad, genom det gamla stationssamhället vid Södervärn och via ett bryggeri till Möllevångstorget. Här träffar vi såväl en känd fastighetsskötare som en statsminister med hustru. En jazzikon möter vi också innan vi kikar på biografhistoria och en gammal påkostad sommarbostad.

Grön runda

Den gröna rundan går från Bryggeriet på Ystadvägen 44. Här kan du först se lite industrihistoria innan vi svänger in i gamla Svinaryssland, Sofielund. Promenaden går sedan via byggandet av Södervärns vattentorn innan vi hälsar på nykterhetsrörelsen och är med om Skånes första enskifte. En frälsningssoldat leder till sist oss mot det avslutande danspalatset.

Gul runda

Den gula rundan går från Garaget på Lönngatan 30. Här startar en ren industrihistorisk rundvandring som börjar bland hydrauliska snabbkallsågar och dekorateljéer och sedan tar oss till trädgårdskolonier, doftande varma bröd, konservburkar och spritessenser.

 

Läs mer

  • Be Here Then-appens historiska vandringar är ett samarbete med Charlotte Rodenstedt på Bloody Honey samt Jeanette Rosengren på Kira förlag samt BID Malmö. Vi vill lära ut vad som funnits i våra kvarter och vad som finns nu bakom fasaderna. Här kan du läs mer om Be Here Then-appen och hur den har kommit till
  • Samtliga stråk finns också i vår kartmiljö där du kan klicka dig fram.