11 feb, 2021 Möllevången Sofielund

”Lagstift­ning behövs för att stoppa oseriösa fastighets­ägare”

Jan Svärd och Hjalmar Falck i utomhusmiljö

Jan Svärd och Hjalmar Falck från BID Malmö kräver lagstiftning för att stoppa oseriösa fastighetsägare.

Debattinlägg från BID Malmö, publicerat i Sydsvenskan den 11 februari 2021:

Idag kan fastighetsägare, utan kunskap och erfarenhet, verka på marknaden där det bara finns en regel – har du bara kapital kan du köpa fastigheter och hyra ut bostäder. Det finns inga krav på legitimationer, certifiering eller erfarenhet för att bli ägare till hyresfastigheter. Det finns ingen bakgrundskontroll på om fastighetsägaren är kriminellt belastad.
Fastighetsägare BID Sofielund och Fastighetsägare BID Möllevången, vill se en lagstiftning, som reglerar vad som krävs för att vara fastighetsägare och hyra ut bostäder. Många är seriösa och syns inom medlemsorganisationer som till exempel Fastighetsägarna och medlemsföreningar för bostadsrättsföreningar.

Hyresgästföreningen och Hem & Hyra kartlägger de värsta hyresvärdarna. Årligen presenteras långa listor på värdar som utnyttjar boendes rädsla för att mista hyreskontrakt. Fastighetsägare BID Sofielund och Möllevången driver frågan om seriös fastighetsförvaltning för att slippa fastighetsägare, som skämmer ut den seriösa förvaltningen i Sverige.

Fastighetsägare BID Sofielund och Möllevången har drygt 70 fastighetsägare och verksamheter organiserade, för att utveckla och skapa trivsamma områden. Nyligen blev belöningen första pris i Europa för trygghetsskapande arbete i ett av våra områden, där första insatsen var att bli av med oseriösa fastighetsägare som glömt bort sina hyresgäster.

För att kunna driva en seriös fastighetsmarknad krävs att är det viktigt att komma åt de som missköter sig och som friåker på seriösa fastighetsägares ansvarstagande. Att vara fastighetsägare idag kräver stort ansvar för att inte skapa olägenheter för människor. Tyvärr lever inte alla upp till det.

Kraven är tuffa och oavsett om det är privat, allmännytta eller bostadsrättsförening, ska miljöbalkens krav på egenkontroll uppfyllas för att inte riskera människors hälsa. Det krävs kunskap om avfallshantering, buller, fukt och mögel, kyla/värme, ventilation, radon, snöröjning samt frågor som hyressättning, energi och miljö, förvaltningsjuridik, uthyrning och GDPR.

Det ska vara ordning och reda i förvaltningen med social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet, antikvariska kunskaper och förståelse för hur fastigheter bidrar till stadslivet. Fastighetsägande är ett långsiktigt arbete, där det viktigaste är fastighetsägarens engagemang för sina hyresgäster, sina fastigheter och sitt närområde.

Där oseriösa fastighetsägare härjar rådet stora brister inom fastighetsbranschen. De drar ner förtroende och tillit för dem som vill utveckla och skapa trygga och trivsamma boendemiljöer i nära samverkan med sina hyresgäster. Det är inte rimligt att hyresvärdar kan ställa stora krav på blivande hyresgäster, när det motsatta inte råder.

Fastighetsägare BID Sofielund och Möllevången har lyft förslag för någon form av certifiering för fastighetsägare, för ledamöter i justitie- och civilutskottet. Det framfördes även till regeringens grupp för brottsförebyggande arbete. Intresset finns – men nu krävs att något händer.

Det handlar inte enbart om kunskap om långsiktigt värde för bostäder. Det handlar om respekten för våra boendes sociala värden. Tyvärr finns inte förvärvslagen längre, där kommuner kunde neka fastighetsägare att köpa hyresfastigheter. För bostadsförvaltningslagen diskuteras ytterligare regler, men den är fortfarande ihålig då det är enbart enskilda som kan begära att hyresvärdar åtgärdar brister.

Med lagstiftning och certifiering får vi ordning och reda i fastighetsbranschen. Seriösa medlemsorganisationer för fastighetsägare kan få en stor roll i att medverka till utbildningar och ”körkort” till fastighetsägare.

För Fastighetsägare BID Sofielund och Fastighetsägare BID Möllevången,

Jan Svärd, ordförande
Hjalmar Falck, verksamhetschef

Läs mer

Här kan du läsa mer om debatten kring förslag på lagstiftning och andra diskussioner som förts inom BID Malmö:

Läs även debattinlägget i Sydsvenskan.

Läs mer i Aftonbladet.