12 jun, 2021 Möllevången Sofielund

Kanske en lösning finns i BID och Sofielund

I Malmö minskar antalet dödsskjutningar. När Brottsförebyggandet rådet (Brå) visar andra siffror i Sverige kanske en lösning finns i Sofielund och Malmös BID-process. Läs och se två inslag från SVT.

Nyligen besöktes Fastighetsägare BID Sofielund och Seved av SVT:s reporter Diamant Salihu, som har uppmärksammat det prisbelönta arbete som gjorts inom BID-processen med fastighetsägare, staden, polisen, olika aktörer och i samarbete med Malmö universitet.

Som natt och dag

När Brå nu presenterat sin rapport med dystra siffror över dödsskjutningar toppar Sverige listan i Europa. Men i Sofielund i Malmö – och särskilt i Sevedsområdet, som är ett av polisens ”särskilt utsatta områden” – är trenden en helt annan. Skjutningar, öppen drogförsäljning, kriminalitet, nedskräpning har minskat avsevärt. ”Det är som natt och dag och som ett ’pensionärsområde’”, är numera en del av beskrivningarna.

Framgångsfaktorn är det arbete som fastighetsägare inledde i 2014 med målet att minska otrygghet och omflyttning, och då de tog krafttag för att skapa ett trivsamt område.

Arbetet som är långsiktigt ger resultat. 2019 vann ”Sofielund Approach” första pris i den europeiska tävlingen EUCPA, European Crime Prevention Award, där man konstaterade att arbetet har gett resultat, i stort sett ingen kriminalitet och intressantast av allt – ingen nyrekrytering av kriminella i området.

Här kan du läs vad Diamant Salihu skrev inför två inslag i både Rapport och Aktuellt.

Här hittar du inslagen i nyheterna, med en inledningd kring rapporten från Brå och därefter inslag från Sofielund:

Läs mer