Tre olika fastighetsägare, samma engagemang
Sandberg fastigheter äger hälften av det stora vita huset i torgets fond. Det var vid grannhuset på Ystadsgatan som 15-åringen sköts till döds i november förra året.
Styrelsemedlemmarna i nybildade Fastighetsägare Möllevången är just vad namnet säger: fastighetsägare i området. Precis som på Möllan i allmänhet finns det många olika sorters människor i föreningen, men engagemanget och viljan att göra området bättre och tryggare förenar dem.
Agneta Stuhré är en av de nya styrelsemedlemmarna. Hon har varit engagerad i fastighetsbolaget Sandbergs fastigheter i mer än 40 år. Det lilla familjeföretaget har tre fastigheter i området: ett hus på Friisgatan, ett på Södra Förstadsgatan och ett på själva Möllevången.
Fastigheten på Friisgatan ligger mittemot McDonald i Triangelns köpcentrum.
– Där har vi haft stora problem med knarklangning inne i våra portuppgångar, nedskräpning och klotter. Gäng som har suttit på trapporna, så att våra hyresgäster inte har vågat gå in, utan har fått gå runt och in via porten till gården, säger Agneta Stuhré.
De här problemen pågick hela förra året. Hon berättar hur hon ringde och mejlade till Malmö Stad, till polisen och tog kontakt med grannfastigheterna för att hitta en lösning.
Friisgatan 3A och 3B. Här har Agneta Stuhré haft mycket problem med gäng som hängt i portuppgångarna och sålt droger.
– På något sätt vet man inte vart man ska vända sig, man blir vilsen och undrar om alla sms:en och mejlen har gjort någon nytta.
Samtidigt hade Agneta Stuhré bekymmer vid fastigheten på Möllevångstorget. Där hade knarklangningen flyttat in på gården, både de boende och restaurangerna klagade på gängen som höll till runt huset.
– Det har varit en otrolig förändring under de här åren. Mycket är positivt, men det finns även en del negativa inslag, säger hon. Trots att alla påstötningar från min sida så tyckte jag inte att det hände något, så jag tänkte att jag måste få tag i någon polischef som kan hjälpa mig. Det var då jag fick kontakt med kommunpolis Freddy Nilsson.
Freddy Nilsson är kommunpolis och har sedan starten varit med och drivit Fastighetsägare Sofielund. Han kunde berätta för Agneta Stuhré att man höll på att bilda ytterligare en förening, den som idag heter Fastighetsägare Möllevången.
– Jag sa direkt att där vill jag vara med. Jag tror mycket på det här nätverket. Det känns väldigt bra att få direktkontakt med Malmö stad, polisen och andra fastighetsägare, säger Agneta Stuhré som numer sitter i styrelsen.
Det är alltid liv och rörelse på Möllevångstorget. Under dagtid är det torghandel.
– Stor skillnad
Lars Östrell är pensionerad polis, suppleant i Brf. Kaninen 33:s styrelse och styrelsemedlem i Fastighetsägare Möllevången. Han kan vittna om samma typ av problem som Agneta Stuhré. Hans bostadsrättsförening ligger ovanpå butikerna i Triangelns köpcentrum. Ingången är från S:t Johannesgatan, som är en fortsättning på Friisgatan.
– Det var förra året som det var väldigt stimmigt runt kyrkan och vid McDonalds. Här i huset bor många äldre. De tyckte det var otrevligt att ta sig fram till porten när de skulle hem sent på kvällen. Vad jag vet har ingen blivit antastad fysiskt, men man har kastat glåpord efter folk som passerat, säger Lars Östrell, som är suppleant i bostadsrättsföreningens styrelse och numera även ledamot i Fastighetsägare Möllevångens styrelse.
Föreningen skrev till polisen, McDonalds, Svenska kyrkan och Vasakronan, som äger Triangelnkomplexet. Sydsvenskan uppmärksammade problemen i några artiklar. Och det blev bättre.
– McDonalds anställde en värd för att hålla ordning och så stängde de ned sitt wifi-nät tidigare på dagen. Polisen var här och gjorde flera ingripanden, så det lugnade ned sig, säger Lars Östrell.
Han och bostadsrättsföreningens önskemål är att den öppna platsen mellan Johanneskyrkan och Triangeln ska få mer och bättre belysning. Likaså gång- och cykelstråket bort mot nedgången till citytunneln får bättre belysning.
– Det tror jag hade gjort stor skillnad, säger Lars Östrell.
En säkrare och tryggare stad
Benny Bendzovski är marknadsområdeschef på fastighetsbolaget Kungsleden. Företaget är specialiserat på kommersiella fastigheter, bland annat kontor, detaljhandel och logistik.
Kungsleden har bara några få fastigheter i Möllevången och Sofielund och för en utomstående finns det kanske ingen större anledning att vara med i verksamheten. Benny Bendzovski förklarar:
– Vi ser vårt engagemang som ett sätt att få en bättre lokal förankring och hjälpa till att bygga en säkrare och tryggare stad, förklarar Benny Bendzovski. Vi vill inte bara sponsra eller köpa in oss i en förening, utan verka genom handling och aktiviteter på lång sikt.
En aktivitet som Kungsleden skapat tillsammans med föreningen i Sofielund är initiativet ”Testbädd i kvarteret Trevnaden i Sofielund”. Där upplåter Kungsleden en ödetomt åt föreningen Växtverket, som tillsammans med barn från området skapar en grönyta för odling och lek.
Benny Bendzovski har under flera år arbetat åt olika bolag i fastighetsbranschen i Malmö.
– Jag tyckte från början att BID-modellen var intressant och spännande, och jag har varit mån om att de fastighetsbolag där jag har jobbat har varit lokalt engagerade och helst medlemmar i Fastighetsägare Sofielund. När jag fick frågan om att sitta med i Fastighetsägare Möllevångens styrelse svarade jag ja direkt.
Han menar att även om Kungsleden inte har så många fastigheter i området så är det viktigt att samverka i nätverk, det handlar om att göra åtgärder samlat och organiserat för att få bästa effekt.
– Jag tänker att vi ska starta enkelt se till att området är helt, rent och tryggt. Det kan handla om ta bort klotter och se till att det blir bättre belysning. Och att göra som i Sofielund där fastighetsägarna har fått hjälp att trygghetscertifiera sina hus, säger Benny Bendzovski.
Lars Östrell önskar mer belysning på den öppna platsen mellan Johanneskyrkan och Triangelns köpcentrum.
– Kungsleden är med i BID Möllevången därför vi vill få en bättre lokal förankring och hjälpa till att bygga en säkrare och tryggare stad, säger Benny Bendzovski.
Foto: Roland Wirstedt