27 nov, 2023 Möllevången Sofielund

Fullt hus när BID Malmö bjöd in till mingel och invigning

Det blev stort mingel när BID Malmö invigde sina nya loggor och det nyrenoverade kontoret på Nobelvägen 21. På plats fanns massor av samarbetspartners, fastighetsägare och lokala aktörer.

Cirkulär Interiörs vd Mattias Feldt sitter i en av sina ”reused” stolar.

Cirkulär Interiörs vd Mattias Feldt i en de stolar som företaget gjort iordning för BID Malmö.

Mattias Feldt är vd för Cirkulär Interiör, som fått i uppdrag att renovera BID Malmös kontor. Cirkulär Interiör är ett företag som jobbar med möbler och inredning som är ”reused”. Det innebär att de köper in begagnade möbler och gör om dem så att de känns som nya.

– Vi brinner för det cirkulära, säger Mattias Feldt. Vi fixar med möbeltapetsering, omlackering och allt annat som krävs för att få nytt liv i produkterna. Vi jobbar inte bara med hållbarhet vad gäller möbler och material utan även utifrån ett socialt perspektiv. Bland annat anställer vi människor som står långt ifrån arbetsmarknaden eller lever i utanförskap. För tillfället har vi två möbeltapetserare från Syrien.

Han förklarar att företaget alltid inleder ett nytt samarbete med att sätta sig ned med kunden för att prata om vilka förväntningar, önskemål och behov som finns.

– Sen gör man det gemensamt, så att alla får sitt eget koncept. Vi vill ju göra alla projekt unika.

Själv är Mattias Feldt väldigt nöjd med resultatet av BID Malmös kontor – kanske lite extra glad, eftersom han själv vuxit upp på Sofielund, bara fem minuter från kontoret.

– Det känns lite grann som mina områden, så det är kul att vara tillbaka här.

Jeanette Rosengren deltog i minglet.

Jeanette Rosengren har flera uppdrag för BID Malmö – och hennes bostadsrättsförening är medlem.

Appar och elskåp

Jeanette Rosengren är författare, förläggare och historiker och har flera olika samarbeten med BID Malmö.

– Dels kring appen Be Here Then med Charlotte Rodenstedt, som jag har fyllt med texter och bilder. Sen jobbar jag också med de historiska bilderna på elskåp, där BID Malmö och Eon tar fram listor över vilka elskåp i områdena som behöver en extra boost.

Be Here Then är en historieapp där man kan gå olika rundturer i Malmö och få se gamla bilder. Samtidigt får man information om olika platser och historiska händelser i stan. BID Malmö har beställt ett flertal såna rundturer som Jeanette i sin tur har sammanställt och publicerat så att Malmöborna kan ta del av dem. Just nu arbetar hon med ytterligare ett tjugotal elskåp som bara väntar på att hon ska pryda dem med historiska bilder.

Hennes relation till BID Malmö är inte bara arbetsrelaterad, hennes egen bostadsrättsförening är  också medlem i Fastighetsägare BID Möllevången.

– Jag tycker föreningen gör ett jättebra arbete. Det är ju både trygghetsskapande och folkbildande. Det är bra att man syns och tar plats, det visar ju inte minst de priser och utmärkelser som föreningen och dess arbete har fått, säger hon.

Anders Fransson och Stefan Berntsson på plats på minglet i BID Malmös nyrenoverade lokaler.

Anders Fransson och Stefan Berntsson är två veteraner i BID Malmö sammanhang

Nöjda veteraner

Anders Fransson och Stefan Berntsson har båda varit med sedan Fastighetsägare BID Sofielund bildades. Anders Fransson är vd för BID-medlemmen och fastighetsbolaget Lifra. Stefan Berntsson driver Berntsson & Co som jobbar med marknadsföringen och kommunikationen för BID Malmö.

– Andra har snackat om förändring och lovat guld och gröna skogar, säger Stefan Berntsson. Men BID Malmö är ett perfekt exempel på hur man kan göra något som faktiskt fungerar, där man fått med sig alla och kan visa på resultat.

Lifra har fastigheter i båda områdena där BID Malmö arbetar, och Anders Fransson har sett områdena bli både tryggare och mer trivsamma. Han tycker att BID Malmö har lyckats särskilt bra på Sofielund, tack vare samarbetet med polis och andra myndigheter.

– Möllevången är ett nyare område för BID Malmö och kräver en annan typ av verksamhet, och där man ännu inte kommit lika långt. Men det har blivit mer ordning och reda i områdena, och precis som Stefan säger så känns det att vi äntligen har hittat något som fungerar, sa Anders Fransson.

”Interiör för örat”

Patricia Möller är vd för Poasana, ”ett designföretag som gör interiör för örat” som Patricia Möller själv beskriver det. Poasana har samarbetat med BID Malmö kring ljudmiljön i deras lokaler på Friisgatan.

– Det var svårt att arbeta och ha möten där, man fick ont i huvudet. Men nu har vi fixat en schysst akustik och kreativ miljö.

Poasana arbetar med att ta fram snygga ljudabsorbenter. På Friisgatan lät de trycka upp teckningar från barn i området på former som matchade de molnformade absorbenterna i taket.

– Jag tycker att BID Malmös arbete är jättebra, säger Patricia Möller. Både Milan Obradovic och Jeanette Berga är otroliga eldsjälar som verkligen gör att man vill vara med och skapa och verka tillsammans. Dessutom tycker jag så klart att det är fantastiskt hur deras arbete ökar tryggheten i områdena.