09 maj, 2023 Möllevången Sofielund

Nytt avtal med E.ON säkrar ytterligare 40 historiska elskåp – uppdaterat med film från pressmötet

  • BID Malmös verksamhetschef Hjalmar Falck (till vänster) och E.ON:s regionchef Syd, Peter Hjalmar.
  • Historikern Jeanette Rosengren och E.ON:s regionchef Syd, Peter Hjalmar.

På tisdagen mötte BID Malmö och E.ON pressen för att berätta om sina planer för elskåpen inom föreningarnas områden (se videon här). Pressträffen ägde rum på Södra Förstadsgatan 68 – framför ett elskåp med en bild på popgruppen The Cardigans. Medlemmarna bodde i just det här huset under de år i mitten av 1990-talet när Cardigans gick från förhoppningsfulla poplöften till fullfjädrade världsstjärnor.

Bilden på The Cardigans är en del av BID Malmös projekt med att foliera elskåpen i föreningarnas områden med bilder och texter om stadens historia. Hittills har man prytt ett tjugotal elskåp, och ett nytt avtal med eldistributören E.ON gör det möjligt att nu växla upp det arbetet. Avtalet innebär att E.ON de kommande tre åren bidrar med totalt 210 000 kronor. Pengarna ger BID Malmö möjlighet att fortsätta arbetet med elskåpen. Planen är att ta sig an ytterligare ett fyrtiotal elskåp på samma sätt.

En lokal aktör

– Vi vill gärna uppfattas som en lokal aktör och våra elskåp finns ju redan på plats i staden, säger E.ON:s regionchef Syd, Peter Hjalmar. Kan elskåpen fungera som en arena för konst så förgyller detta Malmöbornas vardag. Dessutom slipper vi på det här sättet en hel del av det klotter som annars riskerar att försura samma vardag för alla som passerar elskåpen dagligen.

Han tillägger att E.ON:s bidrag kan se pyttigt ut, men får omedelbart svar på tal av BID Malmös verksamhetschef, Hjalmar Falck:

– För oss är det ett viktigt bidrag. Det kostar rätt mycket att ta fram innehållet, att producera det rent tekniskt och sedan foliera skåpen så att bilderna och texterna ska kunna pryda elskåpen en längre tid. Avtalet med Eon ger oss ett bra tillskott för att vi ska kunna fortsätta det här arbetet.

En långsiktig satsning

– För oss är det inte någon engångsgrej, säger Peter Hjalmar. Tvärtom. Det handlar om en långsiktig satsning.

– På sikt hoppas jag att vi kan få ändra på ordningsstadgan i Malmö, tillägger Hjalmar Falck. Vi vill gärna få tillstånd att sätta upp även kulturreklam på elskåpen utan att behöva betala de höga avgifter till staden som idag gäller all reklam. Där är vi dock inte ännu.

På längre sikt hoppas både Hjalmar Falck och Peter Hjalmar att kunna utnyttja elskåpen också för rent konstnärlig utsmyckning.

– En del av elskåpen går inte att använda varken för foliering eller de ramar som behövs för kulturreklam, säger Hjalmar Falck. Dessa skulle vi väldigt gärna vilja upplåta som utställningsplats för mer eller mindre permanent konst.

Är det inte risk för att allt det här uppmuntrar klotter, då?

– Nej, av erfarenhet vet vi att det är precis tvärt om. Titta på tunneln under Nobelvägen, eller ”Knarkrondellen” bakom Folkets Park – det finns knappt ett streck eller kladd någonstans. Man upplever att det här är gjort av folk som finns i området, och det betyder någonting för folk som vistas här.

Inte bara elskåp

Förutom elskåpen planerar parterna också för att göra något fint vid ställverket på Norra Skolgatan.

– Ja, det är en väldigt centralt belägen anläggning, säger Peter Hjalmar. Vi vill använda miljön till att integrera den bättre i staden. Tankarna är dels att fortsätta med de muralmålningarna som redan täcker två sidor av byggnaden, dels att jobba med den biologiska mångfalden intill den genom att skapa en oas för vilda djur och insekter så här mitt i stan.

Historikern Jeanette Rosengren ansvarar för att ta fram texter och bilder till elskåpen.

Kvinnan bakom verket

Det praktiska arbetet med bilder och texter görs av historikern Jeanette Ro-sengren på Kira förlag – och av företaget Kulturreklam som ser till att hela härligheten faktiskt kommer på plats på elskåpen.

– Ett typiskt elskåp i Malmö i dag är fullt av graffitti och toppat med ett bananskal och en tom flaska Captain Morgan, säger Jeanette Rosengren. Det kan jag tycka är ett ledsamt slöseri med resurser. I det här projektet folierar vi därför elskåpen med bilder som visar och gestaltar de omkringliggande husens, eller gatans eller områdets, historia – och förser bilderna med korta beledsagande texter. Dessutom får skåpen QR-koder som leder till längre texter på BID Malmös hemsida. Allt detta gör det möjligt att få en känsla både för hur det har sett ut och vilka människor som har bott och verkat här.

Hur går det till?

– Jag får en lång bruttolista över adresserna till de elskåp som det här samarbetet gör tillgängliga för våra historiska bilder. Om vädret är okej går jag sedan gärna runt och kollar i vilket sammanhang de finns, men när det blir mer typiskt Malmöväder går det faktiskt nästan lika bra att göra den här researchen hemma, med hjälp av Google Maps Street View.

– Utifrån den kunskapen – och allt jag själv vet om vad som har hänt i området – kan jag sedan plocka fram mer information om de aktuella grannskapen ur mitt stora bibliotek av Malmöiana. Och så gäller det ju att hitta och välja rätt bild. Ofta är det köpebilder från exempelvis Bilder i syd och Stadsarkivet, men jag är en samlare och har också en stor, egen bildsamling, inte minst av vykort som visar helt andra vyer från samma platser.

Medlemmarna är förtjusta

The Cardigans basist och sångare, Magnus Sveningsson, hälsade och tackade för hela bandets räkning med följande text:

”Till en paradvåning på Södra Förstadsgatan 68 B flyttade vi den första juli 1994. Hela bandet lämnade Jönköping och Huskvarna för alltid. Vi hade tillbringat en hel del tid i Malmö med att spela in vår debutskiva Emmerdale på Tambourine Studios uppe på Sofielundsvägen, men givetvis var det en vidunderligt stor sak att lämna våra päron och flytta till Malmö.

Vi kom ner under den varmaste av somrar, mitt under VM slutspelet i USA. Vi lirade på Folkfesten nere på Mölleplatsen och började bygga en kompiskrets att hänga med. Vår lägenhet utgjorde hörnet i en magisk triangel där KB och nyöppnade Tempo utgjorde de andra fasta punkterna.

Livet kändes magiskt! Vi, alla mellan 20 och 22 i ett kollektiv och förhoppningar om en popkarriär i Sverige och kanske till och med utomlands.Vi fick ringa runt efter gig på nationer i Lund och vi begick en mycket vinglig debut på KB scen.

Så nu, 27,5 år efter att vi flyttat ut får vi äran att pryda ett elskåp. Vi blev väldigt stolta glada när vi fick veta. Att bli förevigad av vår stad!
Stort tack till alla som arbetat med detta projekt.
En stor krammmm ska ni ha!”

Magnus Sveningsson
Nina Persson
Lasse Johansson-Ståhle
Bengt Lagerberg
Peter Svensson 

Se och läs mer

Text och foto: Erik J. Rudvall