Seriestråk firar med mosaik och permanentas
Här startade Seriestaden för 25 år sedan. Det firades med invigning, pressmöte och avslöjandet att seriestråket, som BID Malmö och staden samarbetat kring – nu blir permanent
Solen skiner över Möllevången när BID Malmös ordförande Jan Svärd hälsar alla välkomna till dagens invigning och lämnar över ordet till Hjalmar Falck, verksamhetschef i BID Malmö.
– Vi är här för att fira Seriestadens 25-årsjubileum som startade i fastigheten intill. Det gör vi med att lägga mosaikplattan Superangst på plats tillsammans med Gunnar Krantz som var den som myntade begreppet Seriestaden.
Också Andreas Schönström, (S), ordförande i tekniska nämnden, är på plats vid korsningen Bergsgatan/Barkgatan där plattan läggs ned. Han berättar om att han är en gammal seriefantast och ser Bryssel som ett seriemecka.
– En gång när jag var i Bryssel på studiebesök sprang jag på en staty i form av en smurf. Det var en barnslig överraskning som satte igång fantasin. Samma fenomen sker nu här i Malmö, säger han.
Seriestaden är tänkt som en plats för både studenter och etablerade konstnärer. Elever på Möllevångsskolan har redan varit med och skapat konst på sin skola. Nu ska de få vara med och göra mosaikplattor på den delen av Friisgatan som går utanför skolan.
– Friisgatans sommargata ska permanentas som gågata. Vi hoppas kunna göra så att gågatan fortsätter ända ner till Möllevångsskolan, säger Andreas.
Ett uppvaknande
Något annat som också ska bli permanent är Seriestråket.
– Den första delen av seriestråket – den så kallade Knarkrondellen – har tidigare utsatts för mycket skadegörelse. Men den har lämnats ifred sedan konsten kommit upp, säger Andreas Schönström.
– Nu ser politikerna hur positivt konst kan påverka staden. Det har blivit lite av ett uppvaknande kring detta i stadsmiljön, tillägger Hjalmar Falck.
Mannen bakom Seriestaden
Ordet lämnas över till Gunnar Krantz, serietecknare och professor på Malmö universitet, som berättar hur begreppet Seriestaden fastnade i slutet av nittiotalet. Gunnar är en av dagens stjärnor eftersom det är hans serieruta Superangst som ska läggas ner i trottoaren. Serierutan har gjorts i mosaik av konstnären Björn Carnemalm, som också är på plats.
En annan deltagare är Jimmy Wallin, en av många tecknare och personen bakom idén att göra serier till mosaikplattor. Han berättar att han flyttade till Malmö som 21-åring, för att gå på serieskolan och ha Gunnar Krantz som lärare. Nu är Jimmy Wallin 42, och Seriestaden har varit med i halva hans liv.
Jimmy är en av projektledarna för satsningen och har haft kontakt med alla deltagande konstnärer. En av dem är Steve Nyberg, som också är på plats för att se sin serieruta läggas ner i gatan precis utanför stadsarkivet.
– Det är en ruta ur min bok Trygga lilla Sverige. Jag skapade den under min tid på serieskolan för tio år sen, säger han.
40 plattor
Under våren kommer samtliga mosaikplattor att få mässingsskyltar som berättar om konstnärerna och projektet. Totalt blir det 40 plattor.
– Nu är vi lilla Bryssel, säger Andreas Schönström.
Läs mer
Här hittar du artiklar om Gunnar Krantz, professor vi Malmö universitet som myntade begreppet Seriestaden för 25 års sedan. Här får du också veta var senaste mosaikplattorna lagts ut: Gunnar Krantz Superangst samt Steve Nybergs Sigvard Thurneman och Mikael Borgs Bänken på Möllan.
På gång är också nya mosaikplattor med elever på Möllevångsskolan. Under våren ska 20 plattor läggas ut som görs av elever på skolan tillsammans med Björn Carnemalm.
Dessutom: Vi kommer att få minst 50 elskåp med historiska bilder under året – håll utkik!
Här skriver Sydsvenskan och Skånskan om invigningen.
Text och foto: Jessica Hallbäck