15 mar, 2021 Möllevången Sofielund

Vad ska man göra om unga drabbas av problem?

Hur lever unga livet på sociala medier, och finns det tecken som föräldrar bör tänka på om deras unga använder droger? Det är frågor som tas upp i två nya filmer som producerats av BID Malmö.

Filmerna är ett samarbete mellan Fastighetsägare BID Sofielund och Möllevången samt SSPF (Skola, social, polis och fritid) i Malmö. Här träffar du en polis och en socialarbetare för unga som ger goda råd. I filmen om droger får du veta mer om olika tecken på hur du kan upptäcka om en ung person använder droger; det kan vara allt från att det syns i ögon och trötthet men även att vissa droger gör att användrna är väldigt uppåt, pigga. Om unga börjar langa narkotika kan det synas genom att de börjar ”har råd” med nya kläder och mobiler eller på andra sätt plötsligt rör sig med mycket pengar.

Viktigast av allt är dock rådet från SSPF: att prata med sina ungdomar.

I filmen om sociala medier bidrar även Tillsammans i förening (TIF) med flera goda råd och tips kring nätmobbning för att ha koll på vad unga gör på nätet. I filmen tas exempel upp kring olika sociala medier som Tik Tok, Snapchat, Twitter, Instagram och Facebook. Saker som är olagliga är olaga hot, kränkande fotografering och förtal. Även grooming tas upp som ett exempel, där barn utsätts av vuxna – och rådet är även här att prata med barnen. Om det finns misstankar så kontakta polisen – det är så pass allvarligt att man som vuxen bör ringa 112.

Filmerna avslutas med länkar och telefonnummer där de som vill kan få råd och tips. Möjligheter finns också att ha samtal i mindre grupper, kanske föräldragrupper, vid föräldramöten med mera, och då kan man kontakta SSPF i Malmö. Kontaktuppgifterna finns i slutet på filmerna.

De nya filmerna, och flera andra, finns på vår kanal på Youtube.