18 nov, 2019 Sofielund

Tryggare Malmö: Olagliga verksamheter lämnar Norra Grängesbergsgatan

Socialdemokraterna och Liberalerna i Malmö budgeterar 55 miljoner kronor för en fortsättning på projektet Tryggare Malmö. Kommunen, polisen och flera myndigheter samarbetar kring förebyggande sociala insatser och åtgärder i den offentliga miljön. Fastighetsägare BID Sofielund har varit med sedan starten för två år sedan, och nu märks upprustningen av Norra Grängesbergsgatan tydligt.

Malmö stad ökar trycket

Det har funnits flera tusen företag längs Norra Grängesbergsgatan, och långt ifrån alla har drivit en laglig verksamhet. Svartklubbar, olovliga boenden, spelklubbar, föreningslokaler, rökkaféer, livsmedelsverksamheter, detaljhandel, dagligvaruhandel och oseriösa fastighetsägare har fått lämna området sedan representanter från Tryggare Malmö knackat på dörren.

Miljöförvaltningen i Malmö kommun har det övergripande samordningsansvaret för insatserna som Tryggare Malmö gör. I gruppen ingår stadsbyggnadskontoret, tillståndsenheten, räddningstjänsten, polisen, skatteverket, tullverket, arbetsmiljöverket och kronofogden.

– Vi har hittat ett antal illegala klubbar, rökkaféer och spelklubbar, flera av dem på Norra Grängesbergsgatan. De har stängt efter myndighetsbeslut inom ramen för Tryggare Malmö, berättar miljöinspektör Joel Persson. Allvarliga brister har även konstaterats när det gäller livsmedel, märkning av kosmetiska produkter och elektroniska produkter.

I projektet har man hittat butiker som säljer vattenpipor för 150 kronor, hundra om dagen året om, ”skattefritt”. Man har upptäckt bilverkstäder som inte har personalliggare och som förvarar begagnade däck intill kemiska produkter, och som dessutom hyr ut ”sängplatser” vid däcklagren till papperslösa.

Nyligen gjordes ett planerat tillslag mot en av svartklubbarna på gatan. Polisen gick in för att trygga insatsen och kontrollera eventuella nödutgångar. Skatteverket beslagtog kassaapparaten, tillståndsenheten hittade smuggelsprit och cigaretter och fastighetsägaren fälldes för olaglig uthyrning.

En kreativ plats

– Många malmöbor gläds åt det positiva som händer på Norra Grängesbergsgatan men det är också en del som oroar sig för att vi ska riva hus och bygga om, säger Andreas Schönström (S) som är ordförande i tekniska nämnden. Men det är det inte tal om – detta är en kreativ plats med många konstnärliga och kulturella verksamheter som kan blomstra nu. Det märks också varje år när det är festival på gatan.

Text: Marie Bosund Hedberg
Foto: Malmö stad

Olagliga verksamheter på Norra Grängesbergsgatan

Två sidor av samma gata – olagliga verksamheter som fått flytta …

Gatufestival på Norra Grängesbergsgatan.

… och den årliga gatufestivalen.