Succé för Naturmolnet i Sofielund
I början av september invigdes Naturmolnet, en mötesplats i hjärtat av Sofielund, och som får växa fram i sin egen takt.
– Det har varit ett stort intresse hela hösten för det vi håller på med, säger Johan Nordström från Växtvärket Malmö. Både barn och vuxna verkar trivas med att få vara med och odla och skapa sina egna aktiviteter.
Johan är projektledare och ansvarar för att den tidigare ödetomten i hörnet av Palmgatan och Rolfsgatan blommar upp. När vi träffar honom står han intill oljefatet mitt på Naturmolnet och värmer symboliskt sina händer över elden. Hösten håller på att gå över i vinter. Men det är fortfarande så varmt dygnet runt att en kruka med orange krasse kan överleva, liksom den utplacerade julgran som pyntats av alla som vill vara med.
Några meter bakom honom har en grupp försteklassare från Sofielundsskolan en lektion om fåglar. Ännu lite längre bort testar några andra barn hinderbanan som de just har byggt av plank, stubbar och sten.
Fullt blås
Alldeles intill dem står scenen som invigdes när elever från Sofielundsskolan gav en konsert tidigare i höstas. De går den kommunala utbildningen El Sistema i Malmö musikskolas regi, och blåsorkestern som spelade samlade en entusiastisk publik.
– Sedan invigningen har vi haft i genomsnitt 150 barn och 30 vuxna i veckan på besök. Det är verkligen glädjande, säger Johan Nordström.
Det är framför allt barn från skolor och förskolor i området som kommit hit under dagtid. Johan Nordström ser dock framför sig hur barnen och deras föräldrar ”tittar in” på väg hem. På en fika eller i en workshop. Eller något helt annat.
2000 vårlökar
Johan är trädgårdsingenjör, och han har följt hur träd och växter har utvecklats sedan de boende och Växtvärket Malmö planterade dem för några månader sedan. Trots att det är årstidsväxling ser den japanska aprikosen, persikan, nektarinen och sötmandeln ut att må bra. Härom veckan planterade han ett olivträd – bara för att se om det skulle lyckas. Och så har 2 000 vårlökar av olika slag petats ner i rabattjorden.
Växtvärket Malmö har sökt bygglov för ett annat projekt som handlar om långsiktigt hållbara lösningar. I samråd med Gröna tak Augustenborg vill man anlägga en trädgård på taket till det blå skjul där man förvarar redskap, verktyg och byggmaterial. Ena långsidan där pryds av Limpo Rochas färgsprakande målning av Naturmolnet. Tanken är att ordna en workshop där boende kan vara med och anlägga.
Trädgård på taket
– Men det blir inte någon traditionell sedummatta, försäkrar Johan Nordström. Det blir mera franska Rivieran, med ett 40 cm djupt jordlager där vi planterar eukalyptusträd och europeisk dvärgpalm som skyddas av plexiglas runt om.
Johan Nordström återkommer flera gånger till hur viktigt det är för Naturmolnets framtid att de boende i området engagerar sig och blir intresserade av det som händer där.
Workshop om dagvatten
– Till våren kommer vi att ordna en workshop med VA Syd som handlar om dagvatten och vad man som fastighetsägare kan göra för att minska belastningen på det allmänna vattenledningsnätet. Genom att kapa stuprör på sitt hus förhindrar man att regn och smält snö orsakar översvämningar i garage och källare.
– Fastighetsägaren som är vår granne har gett oss tillåtelse att kapa sitt stuprör. Vi kommer att leda vattnet in på tomten för att skapa vattenlek för barnen och bevattna våra växter.
Fotnot: Naturmolnet är en del av Testbädd kvarteret Trevnaden, som är en satsning inom projektet Case Sofielund 2030. Projektet genomförs mellan 2019–2021 med medel från Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) via Tillväxtverket. Det är i samverkan med Fastighetsägare BID Sofielund och medlemmen Kungsleden, som upplåter tomten till Malmö stad och Växtvärket för att skapa en tillfällig grön mellananvändning i väntan på framtida byggnation
Läs mer
- Om Naturmolnet
- Om Case Sofielund
- Om El Sistema
- SGRI – Scandinavian Green Roof Institute om gröna tak
Text: Marie Bosund Hedberg. Foto: Marie Bosund Hedberg och Johan Nordström.