11 sep, 2020 Sofielund

Nu finns Naturmolnet på Sofielund

Limpo Rochas konstverk Naturmolnet

Graffittikonstnären Limpo Rochas hade gjort konstverket Naturmolnet, det nya namnet på den bortglömda tomten i hörnet av Rolfsgatan och Palmgatan. Namnet har valts av Kastanjeskolans elever.

Trädgården i hörnet av Palmgatan och Rolfsgatan har blivit Naturmolnet. Avtäckningen av Limpo Rochas färgsprakande målning på en containervägg blev en av höjdpunkterna när den bortglömda tomten invigdes som Sofielunds nya träffpunkt.

Namntävlingen på Facebook samlade många deltagare, och till slut vann förslaget från årskurs 3 på Kastanjeskolan. En grupp barn från Änghagens förskola fanns på plats när skynket föll från konstverket och de kunde genast hitta fantasifulla detaljer som en ängel, fåglar, blommor, svampar och nyckelpigor.

Limpo Rochas, välkänd graffitikonstnär på Sofielund med ateljé på Sevedsplan, fick uppdraget att skapa Naturmolnet. Han lyckades med kort tidsmarginal få allting på plats utan att namnet avslöjades i förväg.

Andreas Schönström (S), ordförande i tekniska nämnden i Malmö, invigningstalade och tackade alla som engagerat sig i upprustningen av tomten, bland annat den ideella föreningen Växtvärket, fastighetsbolaget Kungsleden, Glokala Folkhögskolan, Tjejer i förening, boende och Fastighetsägare BID Sofielund:

– När jag växte upp fanns det många fula hål av obebyggda tomter i centrala Malmö och det är med stor glädje jag ser att det här engagemanget har gett så fint resultat. Att det är barns fantasi som ska få området att växa vidare kan inspirera andra som sysslar med stadsplanering.

Andreas Schönström och Benny Bendzovki

Andreas Schönström (S), tekniska nämnden i Malmö, var första invigningstalare, tätt följd av Benny Bendzovki, marknadsområdeschef för fastighetsbolaget Kungsleden.

– Som barn var jag med om när Augustenborg inte långt härifrån fick sina odlingar, berättade Benny Bendzovski som är marknadsområdeschef på fastighetsbolaget Kungsleden som äger Naturmolnet. Från början var det små buskar, nu har de vuxit till höga träd. Det kan ju bli likadant här, att barnen från skolor och förskolor ska kunna se hur det som de själva varit med och planterat växer upp.

Som en del av invigningsprogrammet fick barnen från Änghagens förskola prova på att spraya sina egna konstverk på en annan containervägg och de fick proffsig vägledning av Limpo Rochas.

Klicka på bilderna nedan för större version!

 

Planerna för Naturmolnet handlar om en mötesplats för människor i alla åldrar och det blev verklighet redan dagen före invigningen. Då passade en av de boende på äldreboendet Trevnaden tvärs över gatan på att fira sin födelsedag där tillsammans med släkt och vänner.

Så här skriver Skånskan om vår invigning.
Och så här skriver Sydsvenskan (premiumartikel).

Text och foto: Marie Bosund Hedberg

Det var många som kom under själva invigningen.

 

Jan Svärd, ordförande i Fastighetsägare BID Sofielund och BID Möllevången, diskuterar odlingskonscept med Sara Stiber från Växtvärket.

… och så ett klipp från en rektors månadsbrev till barn och föräldrar på förskolorna i området: