22 jun, 2022 Möllevången

Seriestaden växer vidare med lekfulla bilder

Seriestaden Malmö växer vidare på Möllevången med lekfulla, politiska och tankeväckande bilder runt om i området. Nya berättelser på förskola och skola, elskåp, papperskorgar, garageportar, skyltfönster och digitala appar. Så här gick det till vid invigningen av den nya etappen nyligen:

Morgonsolen gassar från en blå himmel när BID Malmös verksamhetschef Hjalmar Falck och Malmö stads kommunalråd Andreas Schönström inviger del två av serieområdet. De håller sin presentation utanför Möllevångsskolan och Solkattens förskola vid Folkets park.

Förutom politiker och BID Malmös olika medarbetare finns även tecknare, konstnärer, barn och personal från förskolan Solkatten, Möllevångsskolans rektor Olof Kahlmeter samt fastighetsägare och energibolag med regionchef Peter Hjalmar på plats.

Barnen var med

Solkattens barn berättar hur det har sett ut på platsen de senaste dagarna, när servicetekniker hissats upp med saxlift för att sätta upp bilder och figurer.

– De stod på en låda, förklarar barnen.

Barnen har tillsammans med serieområdets producent Jenny Holmlund bestämt utseendet på en (sol)katt och en mus som leker med varandra på väggen. Där finns figurerna bland annat på ett fläktaggregat och ett fönster. På en av bilderna tänker solkatten på en sköldpadda och en liten katt som Janna Ali från förskoleavdelningen Månen har tecknat.

– Alla barnen var överens om vilken av Jennys bilder de ville ha med. Det var den där man kan se att katten har vassa tänder och har hår på huvudet”, berättar Lekattens pedagog Susanne Eriksson.

På Möllevångsskolans skolgårdsstängsel mittemot Lekatten sitter två meter höga, kända seriefigurer – hästen Mulle, Bamse och Skalman och Fantomen.

– För alltid! svarar barnen på frågan om hur länge de vill att bilderna i området ska sitta kvar.

Allt från robotar till historiska bilder

Andra nya bidrag i den här omgången skildrar alltifrån robotar till det historiska Malmö, samhällskritik och hopp om fred i Ukraina. Mycket finns även att upptäcka om man laddar ner appen Be Here Then, där man kan se hur den plats man befinner sig på har skildrats i serieform av olika författare och tecknare.

Uppe på Möllevångsskolans fasad har Robert Pettersson målat en flygande luftballong.

– Jag vill att man ska kunna gå här och fantisera. För mig var det här en död yta tidigare när jag cyklade till jobbet på morgonen.

Bredvid honom står gatukonstnären Jessica Hallbäck som bidrar med tre olika verk, varav ett bygger på en hjärtefråga för henne: ”Kärlek börjar aldrig med bråk”.

– Det är något som fortfarande sägs till barn när en kille bråkar med en tjej: ”kärlek börjar alltid med bråk, hihi”. Det gör att man redan när barnen är små normaliserar våld och tanken längre upp i åren att ”han kanske slår mig för att han älskar mig?”. Så när jag fick chansen att synas här vid skolan så tackade jag ja direkt.

Med kommunens välsignelse

Ett av Jessica Hallbäck andra bidrag har redan uppmärksammats och spritts i sociala medier. Det är en rosa papperskorg längre ner på Friisgatan. Den pryds nu av en gapande gris och texten ”Här kan du som har rasistiska, sexistiska, homofobiska, transfobiska och funkofobiska åsikter förtidsrösta”.

Tekniska nämndens ordförande Andreas Schönström fick frågan av en kollega innan träffen vad han visste om papperskorgen. Hade det varit någon där och målat på eget bevåg, eller hur det låg till?

– Så då förklarade jag att det är ett kommunalt konstverk – eller nej, det är det ju inte – men det är ett konstverk som del av det här området i alla fall, säger han.

Jessica Hallbäcks papperskorg som väcker känslor.

Andreas Schönström berättar också om sina politiska visioner för utvecklingen av Friisgatan, där den butiks- och serveringstäta delen mellan Skolgatan och Södra förstadsgatan nu blir permanent sommargata. Får Andreas som han vill ska även resten av gatan byggas om och få en lugnare trafikmiljö, inte minst med för barnens skull.

– Barnen ska vilja röra sig här, och känna sig tryggare, säger han.

Vill locka fram fantasin

Andreas Schönström fortsätter med att berätta att tanken med serieområdet är att locka fram fantasin och att se vad stadsmiljön kan göra med människor om man släpper loss den fantasin.

– Det finns annat i livet än betong. Jag hoppas verkligen att alla tar tillfället i akt nu att låta kreativiteten flöda och fortsätter att skapa, så att det inte bara blir det här gråa och trista.

Andreas Schönström har själv gått emot sin egen organisation, Malmö stads, beslut om att alla papperskorgar i staden ska vara ”Malmögröna”. I stället har man under våren nu gjort det möjligt för olika serietecknare att måla och sätta sina olika uttryck längs Friisgatan.

Låter tusen elskåp blomma

Nu utvecklas även BID Malmös långa och goda samarbete med medlemmen E.ON, genom att energibolaget upplåter sina runt 1 000 elskåp runtom i Malmö till konst. Inledningsvis handlar det om ett tjugotal skåp i området längs Friisgatan, Ängelholmsgatan och Norra Parkgatan samt vid Sevedsplan.

– Vi har märkt att när vi har konstverk på elskåpen så behöver vi inte klottersanera. Malmöborna blir mer varsamma. och det tycker vi är positivt, säger Peter Hjalmar som är regionchef för E.ON i syd. Vårt uppdrag är ju att leverera el och vi jobbar mycket med omställningen till hållbara alternativ. Vi vill gärna också bidra till kulturen.

Tio av elskåpen kommer att prydas av historiska bilder och förses med QR-koder för vidare information. Bilderna har producerats av Malmöförfattaren Jeanette Rosengren som själv bott på Möllevången i 38 år.

– Vanligtvis när man kommer ut på morgonen så brukar det stå en tom Captain Morgan-flaska, och ligga ett bananskal, på elskåpet. Nu blir det konstverk i stället, säger hon.

– Bilderna förstärker huset

Ett annat spännande inslag är Lisa Ewalds målning på en av garageportarna i kvarteret Dimman. När porten öppnas skapar bilderna en animerad sekvens – en liten ”film”, som många tycker är rolig.

Peter Jensen från Heimstaden är en av dem som förvaltar fastigheten. Han menar att huset med de nya bilderna på både garageporten och fasaden förstärker huset, inte bara för dem som bor där utan även för deras umgängeskrets med vänner och släktingar, som alla blir en del av det som finns där.

– Det är roligt att se hur mycket bättre det blir. Garageporten har fram tills nu bara varit något tråkigt man går förbi och helst inte tittar på alls. Det känns fantastiskt att få vara med och bidra.

Text och foto: Anna Karlsson

Alla nya inslag i Seriestaden Malmö

  • Papperskorgar: Jessica Hallbäck, Mattis Telin Örnblom, Jon Högman, Oskar Aspman, Marie Tillman, Torkel Tirén, Wilma Mård, Max Björkman.
  • Vinyl Möllevångsskolan: Robert Pettersson, Henning Cedmar-Brandstedt, Jessica Hallbäck
  • Balustrad, vinyl: Jessica Hallbäck
  • Ljusprojicering & App äventyr: Charlotte Rodenstedt
  • Historik elskåp: Jeanette Rosengren
  • Serieselfies: Egmont Publishing
  • Dimman, målning: Lisa Ewald
  • Fredsbudskap, Ukraina: Sofi Boychenko
  • Kattstråk Kv. Dimman: Jenny Holmlund & Solkattens förskola
  • Serier i Malmö på Stadsarkivet och digital serievandring: Jimmy Wallin.

Elskåp med historiska bilder finns just nu på Kristianstadsgatan 3, 7, 9, 23, 33 och 35 samt på Sofielundsvägen 28 och Södra  Parkgatan 18, 27, 29 och 39

Här finns elskåp där tecknare visar serier: Almbacksgatan 6 och 10, Friisgatan 28, Henrik Smithsgatan, Spångatan 18, 21, 24, 30, 30 och 32. Här är ett exempel på två elskåp på Spångatan 18 och Henrik Smithsgatan och i kvarteren runt Rasmusgatan/Jespersgatan:

Läs mer