28 aug, 2020 Möllevången Sofielund

Savita Upadhyaya, VA SYD: Alla kan bli miljöhjältar!

Savita Upadhyaya

Det märks en öka medvetenhet bland många för att göra rätt kring sortering, säger Savita Upadhyaya från VA Syd.

Behöver du hjälp med att sortera ditt avfall och bli av med större saker? Kan du inte själv köra till återvinningscentralen för att du saknar bil? Nu testar VA Syd en mobil och tillfällig avfallstjänst på Sevedsplan och Claesgatan för att ge service åt de boende.

– Allt vi köper blir avfall till slut och det måste tas om hand på bästa sätt, säger Savita Upadhyaya, utvecklingsingenjör på VA Syd.

Hon är projektledare för Pop up-ReTuren, en återbrukspunkt som kommer att finnas tillfälligt på Sevedsplan och Claesgatan. På vardera stället kan man vid tre olika tillfällen under hösten lämna sitt avfall och byta saker. Containrar kommer att finnas på plats för att ta emot till exempel elavfall och kemiskt avfall men man kommer också att ge möjlighet för återbruk, så att besökarna kan ställa en möbel de tröttnat på och kanske ta med sig något annat hem. Den som inte har tillgång till bil kan få låna en kärra.

Människor som lämnar skräp till återvinning.

Ett exempel på Returen i Malmö.

Skylt

Välkommen till Returen!

Efterfrågad service

VA Syd är delaktigt i Mötesplats ReTuren på Lindängen och driver ReTuren i kvarteret Spårvägen på Nobelvägen. De har visat sig vara uppskattade tjänster och för att fler Malmöbor ska få tillgång till denna service satsar VA Syd på en ny mobil och ambulerande avfallstjänst. Invånarna ska kunna få tips om hur man ska sortera sitt avfall och en möjlighet att  återbruka saker. Alla ska få chansen att vara miljöhjältar, säger Savita Upadhyaya.

Leva mera hållbart

– Det märks en ökad medvetenhet när det gäller nedskräpning, all debatt om plast som slängs i haven får igång samtal om vad som är bäst för miljön. Folk vill leva mera hållbart och då är man kanske beredd på att förändra sina rutiner och beteenden.

Savita Upadhyaya påpekar att det ska vara tryggt att lämna sitt avfall trots den pågående coronapandemin. Ett område kring pop up-en är markerat och enbart ett sällskap tas in åt gången. Det finns personal på plats som kontrollerar att alla håller avstånd i kön. Det finns alkogel att tvätta händerna med och den som kommer dit måste vara frisk.

Ett stort problem är stora föremål som slängs i soprum, nu finns chansen att lämna på Returen.

Text: Marie Bosund Hedberg
Foto: Martin Sörbo