29 okt, 2021 Möllevången Sofielund

Uppdaterat: Serie­området invigt: en satsning som sätter Malmö på seriekartan

Det var fullt av både serietecknare och journalister i rondellen där Norra Parkgatan möter Kristianstadsgatan. Foto: Martin Sörbo

Uppdaterat: nu med en film från invigningen

På fredagen invigdes ett serieområde på Norra Parkgatan i centrala Malmö. Här har mer än tjugo serietecknare och konstnärer, Malmö stad, fastighetsägarna i BID Malmö samt serieutbildningar och förlag slagit sina påsar ihop för att marknadsföra Seriestaden Malmö.

Serieområdet invigdes av det mycket entusiastiska kommunalrådet Andreas Schönström (S). Det var också han som kläckte idén.

– Min tanke är att det här ska vara ett levande galleri, en miljö som förnyas och väcker lusten att ständigt upptäcka nya saker, säger kommunalrådet Andreas Schönström (S). Här syns han med Jan Svärd, ordförande i de båda BID Malmö-föreningarna samt BID Malmös verksamhetsledare Hjalmar Falck och projektledaren för seriesatsningen, Jenny Holmlund.

– Jag var på besök i Bryssel, och när jag gick runt bland de gamla byggnaderna dök det plötsligt upp en smurf i ett gathörn. Jag blev löjligt glad! Och vi människor är ju sådana att när sådan glädje väcks inom oss så vill vi gärna sprida den. Malmö är ju redan en fantastisk seriestad. Låt oss visa det!

Det gick på rekordtid

Sagt och gjort, och Andreas Schönström lade fram idén för tekniska nämnden i Malmö. Politikerna där nappade, och när finansieringen var klar gick det fort.

BID Malmö fick uppdraget att på rekordtid skapa och genomföra en utställning. Förutom BID Malmös verksamhetschef Hjalmar Falck är det framför allt projektledaren – och serietecknaren – Jenny Holmlund samt programproducenten Helena Cedrins på Malmö stad som har förverkligat paketet.

Tre huvuddelar

Serieområdet har tre huvuddelar från start: ett trettiotal nytecknade serieaffischer på Folkets parks staket mot Norra Parkgatan, en animerad jättelampa utanför Möllevångsskolan samt en separatutställning i den famösa rondell där Norra Parkgatan möter Kristianstadsgatan. Rondellen var länge mest känd för sin mycket svårbemästrade knarkförsäljning, men nu har fyra konstnärer tagit över och fyllt både ljusskåp och parkbänkar där med teckningar och målningar.

– Nästan alla älskar serier, säger Andreas Schönström: vuxna, barn, tonåringar. Och var passar serierna bättre än här? – i denna rondell som länge varit ökänd och där vi fram till nu har provat alla tänkbara repressiva åtgärder för att återskapa tryggheten. Nu vänder vi upp och ner på detta och låter serieskaparna och konsten breda ut sig för att locka tillbaka de många som tidigare helst flydde härifrån.

Världens serietecknartätaste stad?

Efter invigningen flockades journalisterna kring de närvarande serietecknarna. Nästan alla medverkande var på plats och det formligen lyste om dem. Detta gällde i särskilt hög grad Jenny Holmlund, som förutom tecknare också varit projektledare för BID Malmös arbete med utställningen.

Jenny dricker kaffe framför en av sina serieaffischer. I bakgrunden: en röd espresso-kaffe-bil

– Det här har varit jätteroligt, säger serietecknaren och projektledaren Jenny Holmlund. När vi visste att serieområdet skulle bli av gick jag och några kolleger runt och kläckte idéer för hur vi ville använda området. Och fastighets- och gatukontoret nappade på allt!

– Det har varit superroligt, säger hon. Och bråttom! När pengarna var klara hade vi i princip bara fem veckor på oss att hitta, välja ut och kontakta serietecknarna, få in deras alster och göra affischer av allt detta. Det höga tempot gjorde att många inte ens fick chansen och att andra helt enkelt inte hann vara med. Men jag tror och hoppas ändå att det här första steget ska vara ganska representativt för Malmö som seriestad.

– Men enkelt var det inte, för jag vågar påstå att Malmö är den serietecknartätaste staden i världen. Tack och lov är det här alltså bara det första steget, och i de steg som kommer senare hoppas vi kunna få med många flera.

Det är en förhoppning som delas av Malmö stads Helena Cedrins.

– Den stora utmaningen i den här satsningen var just att bestämma vad Malmö är som seriestad. Vi har gjort så gott vi har kunnat med urvalet här, men det allra viktigaste är nog det nätverk som vi har byggt samtidigt. Och vi blir gärna ännu fler.

– Detta är en försmak av vad Seriestaden Malmö kan bli, säger Helena Cedrins (till vänster) som är programproducenten inom Malmö stad. Med det nätverk som vi har byggt upp nu kommer nästa steg att kunna bli ännu bättre.

Det kommer mera

Trots satsningen är serieområdet inte klart. Den animerade lampan ska snart få nya mönster, och snart kompletteras serierna också med  ”marknära” konst utvecklad av Tim Nedrup och Artscape. Det blir spännande mönster längs ett långt stråk utanför Möllevångsskolan. Här har elever inspirerat Tim med hjälp av sina fantasifulla bilder, och Malmöbor och besökare kommer att kunna hoppa från den ena bilden till den andra.

Lagom till jullovet kompletteras sedan den fysiska utställningen sedan med en app där besökarna kan följa berättelsen om en serie fantasidjur med Malmökoppling: ”Malmös mystiska djurs liv”. Djuren tecknas i foton av Malmömiljöer och det finns korta texter som beskriver deras liv i staden. Med hjälp av Be Here Then-appen går det att följa seriestråket och hitta nya ledtrådar och djur.

Läs mer