15 mar, 2021 Möllevången Sofielund

Råd och seminarium om bostads­rätts­föreningen som blev blåst

Fredrik Eklöf berättar historien bakom Brf Ida.

För bostadsrättföreningar inleder vi nu en serie seminarier med råd och stöd.

– Det är viktigt att boende i bostadsrättsföreningar stärks och att de styrelser som behöver det kan få förutsättningar för ökad kunskap om styrelsearbetet, säger BID Malmös verksamhetsutvecklare Jeanette Berga. Vi kommer därför under året att erbjuda seminarier med olika teman som en medlemsförmån.

Det här är starten för ett av många seminarier för medlemmar, men även ett tillfälle för övriga intresserade bland bostadsrättsföreningar inom BID Malmö, Fastighetsägare BID Sofielund och Fastighetsägare BID Möllevången.

Olika ämnen kan vara rollfördelning och ansvar i en bostadsrättsförenings, bosociala råd och hur en lyckad årsstämma går till.

– Vi ska erbjuda många olika typer av seminarier och mycket riktat för bostadsrättsföreningar, säger verksamhetsutvecklare Jeanette Berga.

 

Möt Brf Idas ordförande

Vi startar årets seminarier om Brf Ida på Rosengård – föreningen som förlorade 225 miljoner i det största kända bedrägeriet mot en svensk bostadsrättsförening. Seminariet genomförs torsdag den 25 mars klockan 18.00–19.30. Det här är starten för ett av många seminarier för medlemmar inom BID Malmö, Fastighetsägare BID Sofielund och Fastighetsägare BID Möllevången.

Brf Idas nuvarande ordförande Fredrik Eklöf berättar om blåsningen och om hur han drogs in i den bara en månad innan bedrägeriet rullades upp. Ett halvår senare valde ilskna och förtvivlade medlemmar en helt ny styrelse för att räta upp situationen.

BID Malmös medlemmar och vänner får här veta hur den nya styrelsen vände krisen till något positivt – och hur ett av Sveriges största bedrägerier kunde pågå i ett flera år utan att någon agerade. Det blir en lärorik föreläsning om ansvar, tilltro och internationell brottslighet.

Här är länken till seminariet. Spara den och använd den 25 mars kl 18.00. Påminnelse om seminariet kommer den 25 mars igen.

Nyligen publicerade BID Malmö ett krav på certifiering av fastighetsägare för att skapa god fastighetsförvaltning och trygga boende för hyresgäster, något som skulle kunna stärkas i bostadsförvaltningslagen. I ett debattinlägg skriver Staffan Teste att även för bostadsrättsföreningar måste lagstiftningen stärkas och att det i lagstiftningen bland annat måste finnas möjligheter att tvångsförvalta bostadsrättföreningar som missköts.

Seminariet om Brf Ida inleds av BID Malmös ordförande Jan Svärd, verksamhetschef Hjalmar Falck samt verksamhetsutvecklare Jeanette Berga. Medverkar gör

  • Fredrik Eklöf, ordförande i Brf Ida
  • Joakim Sandell, riksdagsman i justitieutskottet
  • Staffan Teste, ordförande i Bostadsrättsägarnas Riksförbund
  • Chefsjurist Lisa Renntunn från HSB Malmö.

Anmälan och frågor

Moderator under seminariet är verksamhetschef Hjalmar Falck och det går bra att skicka in frågor i förväg. Frågor och er anmälan görs till verksamhetsutvecklare Jeanette Berga: mailto:jeanette.berga@bidmalmo> .

Frågor som kommer att lyftas är till exempel hur skyddet för brf:er kan stärkas ytterligare, möjligheter till tvångsförvaltning samt krav på att brf:er skickar in årsredovisningar och skattedeklarationer årligen. Kring styrelsearbetet hoppas vi på en diskussion om hur ökas engagemanget och vad betyder ett starkt engagemang i i våra styrelser.

Med på seminariet är även Joakim Sandell, riksdagsman som också sitter i justitieutskottet.