09 aug, 2022 Möllevången Sofielund

Omdiskuterad rosa gris

En av serieområdets mer politiska papperskorgar blev en nyhet på sociala medier direkt. Jessica Hallbäcks rosa gris som äter förtryckande och diskriminerande åsikter vid Friisgatan/Norra Skolgatan gillas av många.

Slogans med samhällskritiskt innehåll har varit en del av Jessica Hallbäcks konst under flera år. I början av 2010-talet blev Jessica ett namn med serien ’Angry Animals’ – attraktiva och gulliga djur som vid en närmare anblick hade politiska åsikter. Därefter har hennes konst spridits vidare via både tryck, sociala medier, olika prylar och även fortsatt i det offentliga rummet – oftast lagligt, ibland mindre lagligt.

Jessica var en av de första konstnärerna att medverka i serieområdet på Möllevången när hon i höstas målade en av parkbänkarna i Kristianstadsrollen. Nu, i andra delen, deltar hon med inte mindre än tre olika verk. Hon har två olika banners med slogans på husfasaderna vid Möllevångsskolan och Solkattens förskola, och dessutom den uppmärksammade målningen av papperskorgen på Friisgatan.

Målningen visar en rosa gris med ett hungrigt gap som säger ”Hej! Här kan du som har rasistiska, sexistiska, homofobiska, transfobiska, och funkofobiska åsikter förtidsrösta”

rosakorg_jessica

”Min förhoppning är att det leder till diskussioner. Nu blir det en rolig gris och barn går förbi och frågar, liksom, ”Vad står det?” och de vuxna kan förklara och då få tänka till. Vad man ska rösta på, eller vilka frågor. Ja, jag hoppas att de kommer att väcka diskussioner hos folk” säger hon.

På Möllevångsskolans och Solkattens förskolas husfasader har hon satt upp ”Mammor är superhjältar för att de måste” samt ”Kärlek börjar aldrig med bråk”.

”’Kärlek börjar aldrig med bråk'” är en av mina största hjärtefrågor. Fortfarande i skolan, och i förskolan, när någon bråkar så säger man ”ja, men kärlek börjar alltid med bråk, haha” vilket gör det okej att knuffas eller retas. Då tycker jag att man normaliserar våld i relationer redan när barnen är små. När de sedan växer upp tänker kanske många att, ja, men hen är elak för att hen gillar mig. Så det har varit en jättestor fråga för mig. Det andra budskapet är kopplat till ojämställdheten och att man förväntas göra mycket mer som mamma utan att få någon som helst cred för det, att man ska sköta hem och barn och allting bara för att det är ens jobb liksom. När en kvinna har skrikande barn ute i samhället så ser man ner på henne, men när en man har skrikande barn så blir man mer ’Gud vad du är duktig, kämpa på, liksom’.”

Under sommaren och hösten syns Jessica Hallbäcks konst bland annat även i Mitt Möllans och Stadsarkivets kampanjmaterial och information kring valet och röstning.

Text och foto: Anna Karlsson