Möllevångsskolans sexor gjorde mosaikplattor av teveserierna
Under våren har konstnärerna Ingrid Sandsborg och Björn Carnemalm från MuralCentralen samt bildläraren Johan Dahlström haft föreläsningar och workshops med samtliga sjätteklassare på Möllevångsskolan. Resultatet är tjugo mosaikbilder från teveserier filmade i Malmö som besökare får gissa var de hör hemma.
Häromdagen var det dags för pressvisning på Friisgatan. Eleverna visade upp sina verk som nu satts ner bland gatstenarna utanför deras skola. Konsten är en del av Seriestaden Malmö.
(Se samtliga mosaikplattor i bildspelet sist i den här artikeln!)
Även Malmö stad är en part i det här samarbetet, och Andreas Schönström (S), ordförande i tekniska nämnden, frågar barnen varför de tror vi lägger ut mosaik på gatan. Barnen svarar att det är för att gatan är tråkig utan dem! Andreas fortsätter att berätta att hela Friisgatan ska bli mycket mer spännande: Triangeln och Folkets park ska kopplas ihop. Det ska bli promenadstråk och konsten ska få ta större utrymme på gatan.
– Men det bästa är inte målet utan vägen fram till målet, säger han. Och det roligaste är skapandet och det bästa är att ni elever har varit med och skapat.
Gatan ska få ännu mer
Andreas Schönström berättar att projektet att göra Friisgatan mer spännande kommer att tas vidare av fler som får vara med att skapa.
– Det här ska vara för evigt. Ni kommer kunna gå hit med era barnbarn och visa vad ni gjort.
Konstnären Björn Carnemalm från Muralcentalen berättar att de fick i uppdrag att göra något tillsammans med eleverna till Seriestråket. Samtidigt kände de att alla seriefigurer var upptagna. Då kläcktes idén om att i stället utgå från teveserier, något som också tilltalade eleverna.
Alla har bidragit
Johan Dahlström, bildlärare på Möllevångsskolan, berättar att eleverna först var lite skeptiska till mosaiken. Men de tyckte att det var väldigt kul när de kom igång.
– Det är ju svårt att se att det ska bli något av alla mosaikbitarna, men när man ser motivet komma fram känner man wow, säger Ingrid Sandsborg som också hon är konstnär från Muralcentralen.
Eleverna instämmer. De tyckte det var fult i början men blev fint efteråt. Alla visade stolt upp sina verk. Alla har varit med och bidragit till plattorna, något som Ingrid poängterar betydelsen av.
– Det är viktigt att det inte blir något urval. Det ska inte kännas som en tävling utan alla ska verkligen få vara med, säger hon.
Veckan innan midsommar sätts de sista plattorna på plats på Friisgatan. Då kommer det också finnas en beskrivning av projektet och ett ”facit”. Tanken är nämligen att man ska få gissa vad mosaiken föreställer för serier.
– En naturlig idé
– Eftersom Friisgatan ingår i Seriestaden och är fullproppad med serier som har Malmökoppling kändes det naturligt att utveckla serieidén, säger konstnären Ingrid Sandsborg. Men vi ville ändå skapa en ny ingång i temat. Vi kom då på att det gjorts väldigt många teveserier med anknytning till Malmö – och att ungdomar i många fall kanske har en närmare koppling till dessa än till tecknade serier.
Ingrid och hennes konstnärskollega Björn Carnemalm har träffat sjätteklassarna på Möllevångsskolan vid två tillfällen. På första lektionen föreläste de om gatukonst, hur man jobbar med mosaik och hur Malmö har skildrats i teveserier från sjuttiotalet och framåt.
– Förståelsen för konstformen är redan stor eftersom det finns på Möllevången. Vi har pratat om att gatukonst är en mer demokratisk konstform, bland annat eftersom man inte behöver betala inträde för att se verken, säger deras bildlärare Johan Dahlström.
Under det andra lektionstillfället har eleverna fått jobba med mosaiken.
– Det roligaste är att se när det lossnar under workshopen, säger Ingrid Sandsborg. Vi har visat hur man gör och eleverna sätter igång. Ändå är det alltid lite svårt att föreställa sig hur det ska bli i början. Mosaik är en teknik man behöver arbeta med för att riktigt förstå hur bilden skapas. Först är det ganska rörigt, sen blir det ett pussel. Sen plötsligt förstår man hur det funkar och kan se hur en motiv tagit form.
– Dessutom är det alltid roligt att göra saker med barn och unga som är på riktigt – att veta att mosaikplattorna faktiskt ska läggas ut utanför skolan och bli kvar där. Det har vi lovat dem.
Mosaik är ett bra material
– Det är positivt att det har varit en kort sträcka mellan produktion och färdigt resultat. Mosaiken har också varit ett bra material att jobba med eftersom det inte kan bli perfekt och då släpper prestationsångesten för många, säger Johan Dahlström.
– Jag hoppas att det ses som ett kul igenkännande inslag i stadsbilden. Kanske till och med lite lärorikt, säger Björn Carnemalm.
Positiva till Seriestaden
– Jättebra initiativ, kul på alla sätt. Behövs på Möllevången som är en pulserande kulturcenter i staden som utvecklas. Många kreativa söker sig till Möllevången och jag ser en positiv utveckling för stadsdelen, säger Johan Dahlström.
– Kul att det satsas så mycket för att skapa en identitet av kreativitet i ett område. Viktigt både för medborgare och kulturskaparna i staden, säger Björn Carnemalm.
Redan när de första plattorna lades ut blev det många hejarop från förbipasserande.
– Vi hoppas på ett fint mottagande av elevernas verk och att de tar med sina morföräldrar för att gissa NP Möller-plattorna, säger Ingrid Sandsborg.
Alla plattorna
Här hittar du alla de plattor som ligger ute nu – fler kommer och du hittar dem efterhand på Friisgatan utanför Möllevångsskolan.
Mosaikplattorna bygger på följande serier:
- Tunna blå linjen (Jesse, Sara, Magnus, Leah och polisbil)
- Bron (Saga Norén, Martin Rohde, Henrik Sabroe, Öresundsbron med mera)
- Klassen (Lykke, Sacke, Sam, med flera)
- Festen
- NP Möller (Nisse Ahlroth, Danskdödaren, hunden Kalle med flera)
Läs mer
Här kan du läsa vad Skånskan skriver.
Text och foto: Jessica Hallbäck