Guidade turer för serieintresserade under Malmöfestivalen
Malmöskildringar i serieform har blivit en passion för illustratören och serietecknaren Jimmy Wallin. Med utgångspunkt i BID Malmös ”Seriestaden Malmö”-tur i Be Here Then-appen höll han guidade turer för serieintresserade besökare under Malmöfestivalen. Och snart kommer Jimmys egna serie i Malmömiljö.
I området mellan Stadsbiblioteket och Posthusplatsen, via Slottsparken, Kungsparken och Gamla Väster finns flera platser som har figurerat i olika serier. Platserna har inget gemensamt förutom sin geografiska placering – men festivalarrangörerna såg att en guidad serietur skulle passa bra här i förhållande till andra scener. Och när de frågade Jimmy så nappade han. Det gav honom även tillfälle att uppdatera appen med några nya platser.
– Från just det här området så fanns det inte så jättemånga exempel tidigare. Det blev ett väldigt kul grävande, säger han.
När vi deltog i festivalens andra serievandring – totalt hölls det fyra olika vandringar i samarbete med BID Malmö och Malmöfestivalen – hade ett femtontal personer kommit till startplatsen utanför Stadsbiblioteket.
Turning Torsos silhuett bakom Lördagsplan och träden i parken gav Jimmy en anledning att visa besökarna en bildruta där Kalle Anka är på besök i Malmö i år 2013. Kalle är i stan för att sälja en modell av Turning Torso, bara för att upptäcka att den är rätvinklig och därmed felkonstruerad – och att han själv måste vrida den rätt. Kalles besök äger rum samtidigt som den internationella Melodifestivalen är i stan, och på något sätt hamnar han även i det medeltida Malmö. Där möter han bland annat Skråla Häckvift, gruppen ANKA (Ankneta, Nalle, Kvacky och AnkiFrid), Dandy Såssido, Charmlott Pastelli och Håårleen.
– Ett komplement till appen
Under Jimmy Wallins timmeslånga tur mot Posthusplatsen dök det sedan upp exempel från berättelser av bland andra Daria Bogdanska, Simon Gärdenfors, Stina Hjelm, Coco Moodysson och Malin Granroth. Några av platserna var plockade från Be Here Then-appen, och några var exklusiva för festivalvandringen.
En bänk vid en stenmur med utsikt över Stora dammen var ett av de första stoppen. Just där slår sig två av serietecknaren Gunnar Krantz karaktärer ner i serien Nollad från 1995.
– För mig blir serievandringen ett komplement till appen, säger Jimmy. Under vandringen kan jag svara på frågor och fylla i luckor, komma med information om historik och så vidare. Jag hoppas ju att vandringarna ska leda till ett ökat intresse för serier. Jag märker att folk är nyfikna och diskuterar mycket, säger Jimmy.
Älskar serier och Malmö
Utöver sitt eget serietecknande och illustratörsarbete har han även varit redaktör för Seriefrämjandets tidskrift Bild & Bubbla, drivit förlag och arrangerat seriefestival och hållit utbildningar och föreläsningar i bildberättande.
Jimmy kom till Malmö från Västergötland i början av 2000-talet.
– Jag älskar Malmö, jag har ju bott här halva mitt liv nu, och att se hur staden skildras i serierutor genom åren är väldigt fascinerande. Det är något spännande i att befinna sig på samma plats som en tecknad figur har gått runt i. Det är också kul att se historiens vingslag och notera hur saker har förändrats, eller i vissa fall inte har förändrats. Jag har med exempel i Be Here Then-appen på serier som tecknades för trettio år sen, där husfasaderna fortfarande ser likadana ut. Allt som oftast tycker jag att det är ett Malmö som jag känner igen i serierna; i alla fall i de serier som jag har läst.
Jimmys personliga favorit är Stina Hjelms Mitt dåliga samvete från 2014, där Malmö spelar en central roll.
– Det tycker jag är en väldigt lyckad skildring. Man känner igen Malmö. Det är som att jag kan orientera mig, jag följer med seriefiguren Stina liksom, jag vet vilka gator hon går på, jag känner igen fönster och husfasader. Det ökar trovärdigheten.
En ny, egen serie
Arbetet med att samla in och berätta om Malmöskildringar i serieform har även inspirerat Jimmy att börja producera en egen stripp-serie i Malmömiljö. När vi träffas visar han några rutor som har kommit till under sommaren: en scen från restaurang Bullen (skrolla till slutet av artikeln om du blir nyfiken).
– Jag har haft en tanke tidigare om att jag ville göra något som utspelar sig under ett års tid, så att det blir en löpande historia, som är lite tragikomisk, om personlig utveckling och liknande. Vi får se var serien landar, säger han.
… och en bok
Som om den nya egna serien, serievandringarna, appen och den fortsatta utställningen på Stadsarkivet inte vore nog så har Jimmy även börjat planera en bok om seriestaden Malmö. Här vill han gå på djupet med platser, fotojämförelser, och allmän historik.
– Seriestaden Malmö är en form av nutidshistoria som behöver skrivas ner innan den faller i glömska. Och det hade jag tyckt varit väldigt roligt, säger han.
Tillbaka i Slottsparken. Att göra en komplett serievandring i Malmö är omöjligt, menar Jimmy, för då hade man landat i minst ett maraton. Men det här – en timmes promenad med ett tiotal stopp – kändes ganska lagom.
Under de olika turerna diskuterades alltifrån Tony Manieris Ståkkålms-Ringo, som gick i Kvällsposten på 80-och 90-talet, till hur man kan definiera serier.
Om det blev som Jimmy Wallin hoppades på så återvände några av deltagarna till Stadsbiblioteket, eller en bokhandel, redan nästa dag för att hitta något av de verk som han pratat om, och läsa vidare.
– Det är ju det som man vill, att folk ska läsa och ha trevligt. Och kanske fundera kring och diskutera hur Malmö beskrivs också, vad det finns för olika berättelser om vår stad.
Text och foto: Anna Karlsson
Läs mer
Läs mer om Seriestaden Malmö här.
Bonusmaterial: Två Malmöstrippar av Jimmy Wallin: