04 nov, 2021 Möllevången Sofielund

Serie­området: Lampan visar det bästa med Malmö

Charlotte Rodenstedt, som driver företaget Bloody Honey, gläder sig åt att få visa upp det bästa med Malmö som skuggfigurer.

Ett av Malmös mest kända konstverk finns förstås med för att belysa staden som kulturcentrum. I fyra månader ska den väldiga bordslampan stå i hörnet av Friisgatan och Norra Parkgatan som en ljus inledning till Serieområdet.

– Mina skuggfigurer ska vara en hyllning till Malmö, säger Charlotte Rodenstedt som är storyteller och animatör.

Hon står bredvid lampan med vit tygskärm tillsammans med sina konstnärliga kollegor, Guy Bartell och Aron Dahl, experter på att sammanföra ljud, ljus och teknik. De är igång med att mäta och kolla att verkligheten stämmer överens med deras beräkningar och med det som Charlotte har skapat på papper.

I det här projektet är Aron ansvarig för mekaniken. Guy tar hand om lampor och de koder som ska skapa den analoga animationen. Det är projektioner som fungerar utan projektor och man talar om retroteknik.

Måste tåla väder och vind

– Det är ett bra gränssnitt för hur vi ska arbeta i det här projektet, säger Aron Dahl. Men det är en utmaning för oss. Tekniken ska klara att vara igång under lång tid och stå utomhus, utsatt för väder och vind.

Charlotte Rodenstedt driver företaget Bloody Honey och har uppmärksammats för appen Be Here Then. Den innehåller texter och bilder om hur Malmö såg ut förr jämfört med i dag. Nyligen presenterade hon på uppdrag av BID Malmö en vandring som handlar gator och hus på Möllevången och Sofielund, och som hon gjort tillsammans med Jeanette Rosengren från Kira förlag. Hon har också arbetat med Malmö Stadsteater och Malmö Opera. Bland annat gjorde hon videoprojektionerna till musikalen ”Skönheten och odjuret” tillsammans med en grupp kollegor för två år sedan.

Visa Malmö i bilder

Aron Dahl gillar att pyssla och mecka med motorer parallellt med sitt jobb som VA-konsult. Guy Bartell är instrumentalist och jobbar ofta med kombinationen ljud och skulptur. När man visade en stumfilm fylld av skräck utomhus i Enskiftesparken spelade han egenkomponerad musik som extra illustration. Han har också skapat interaktiva statyer som visats på Gustav Adolfs torg och stadsbiblioteket.

– Jag är så förtjust över att få visa i bilder det som är Malmö för mig, säger Charlotte Rodenstedt. Det är bland annat en spelning på Plan B på Sofielund, en flaska med soyasås och solen på Ribban.

  • Skuggfigurerna belyses och rör sig innanför lampskärmen.

Läs mer

Här kan ni läsa senaste nytt om ljusinstallationer (Sydsvenskan).

Här finns alla artiklar om Serieområdet i Malmö