20 maj, 2025 Möllevången Sofielund

BID Malmös nye ord­­förande:

– Framgångarna för BID bygger på långsiktigt arbete

– Framgångarna för arbetet med BID hade inte varit möjliga utan allt det tålmodiga och långsiktiga arbete som har lagts ned – såväl inom våra föreningar som hos våra samarbetspartners.

Det säger Magnus Hulthe Andersson, sedan sex år näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna Syd. Innan dess var han politisk tjänsteman hos Liberalerna i Malmö.

BID Malmös nye ordförande Magnus Hylthe Andersson fotograferad framför en äldre tegelfasad.

– Jag vill lyfta fram dem som gör det stora jobbet: medlemmarna, styrelseledamöterna och – framför allt – vår personal. Det är viktigt att de känner att de kan göra sin röst hörd. Och att BID Malmö därmed gör sig hört även i fortsättningen.

Vid årsmötet i mars valdes han till ny ordförande för föreningarna i BID Malmö. Det är ett uppdrag där han har stora skor att fylla; föregångaren Jan Svärd höll i ordförandeklubban i mer än ett decennium.

Dubbel erfarenhet

– Visst blev jag förvånad och glad när jag fick frågan, säger Magnus Hulthe Andersson. Men jag tänker att det är min erfarenhet från både politiken och praktiken som gjort mig aktuell för det här jobbet.

I båda rollerna har han kunnat följa det framgångsrika arbetet med BID-konceptet.

– Jag lärde känna BID Malmö tidigt och såg att BID är ett framgångsrikt verktyg för att skapa trygghet genom platssamverkan. Detta intryck har sedan bara förstärkts under min tid hos Fastighetsägarna Syd. Där arbetar jag ju nära många av de engagerade fastighetsägare som är aktiva i BID Malmö.

– Inte minst har det blivit tydligt för mig hur avgörande det är med långsiktighet och ett väl utvecklat kontaktnät.

Kvitto på framgången

Som ett bevis på BID-konceptets kraft lyfter Magnus Hulthe Andersson gärna fram The European Crime Prevention Award, det internationella pris som Fastighetsägare BID Sofielund fick för sitt brottsförebyggande arbete 2019.

– Men det enskilt viktigaste kvittot hittills på att BID verkligen fungerar kom när Seved flyttades ned på polisens lista över utsatta områden 2023. Detta hade inte varit möjligt utan allt det tålmodiga arbete som har lagts ned såväl inom BID Malmö som hos våra samarbetspartners.

Skilda förutsättningar

Som ny ordförande ser Magnus Hulthe Andersson den fortsatta utvecklingen av föreningarnas verksamhet som sin viktigaste uppgift.

– Det här måste vi göra på ett sätt som tar hänsyn till det som skiljer de olika områden. Sofielund och Möllevången har ju väldigt olika förutsättningar, och därmed också olika utmaningar.

– Det som förenar dem är att samverkan är en nyckelfaktor. Ingen aktör kan ensam lösa utmaningarna eller undanröja de faktorer som skapar otrygghet, understryker han. Men tillsammans kan vi göra det, på riktigt!

Här är han tacksam över kunskapen och engagemanget i styrelsen.

– Det är något att verkligen ta vara på. Här samsas stora fastighetsbolag, byalagsrepresentanter, bostadsrättsföreningar och det lokala näringslivet med polis och Malmö stad. Tillsammans med våra medarbetare har de byggt relationer och nätverk som undanröjt många av de murar som annars kan göra det svårt att nå resultat.

– Får man kännedom om ett problem brukar det numera kunna lösas snabbt, eftersom det så snabbt hamnar i de rätta händerna, tillägger han.

Tveksam till lagstiftning

Magnus Hulthe Andersson ser med tillförsikt på framtiden för BID Malmö och dess möjligheter att fortsätta vara relevant och förändra platser och områden till det bättre. Mer tveksam är han till den lagstiftning om BID som tycks vara på gång från regeringen.

– Lagstiftningen syftar till att vara tvingande. Men för att arbetet och relationerna faktiskt ska fungera menar vi att deltagandet måste vara frivilligt.
Varför vill man lagstifta, då?

– I grund och botten handlar det säkert om välvilja. Man har sett hur bra BID-konceptet fungerar och vill sprida det till fler. Men hur bra vi än lyckas på Sofielund är det ju inte alls säkert att samma grepp fungerar i Halmstad. Eller ens på Möllan. Man måsta alltid utgå från enskilda platsens förutsättningar och en sådan flexibilitet försvinner med tvingande lagstiftning.

Vill träffa medlemmar och samverkanspartners

En uppgift som Magnus Hulthe Anderssons tänker prioritera som ny ordförande är att träffa så många som möjligt av föreningarnas medlemmar och samverkanspartners.

– Jag vill ta in deras tankar redan från början. Den demokratiska delen av arbetet är avgörande för våra möjligheter att fortsätta göra skillnad. Det är hos medlemmarna och de aktiva som engagemanget finns, och bara genom att ge alla möjlighet att höras och påverka kan vi säkra en framgångsrik fortsättning.

Text och foto: Erik J. Rudvall

Fakta om Magnus Hulthe Andersson

  • Ålder: 44 år
  • Familj: sambo
  • Utbildning: mastersexamen i statsvetenskap
  • Yrke: näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna Syd
  • Bostad: hyresrätt vid Värnhemstorget