Winnet Malmö: – En jämställd kvinna har en egen plånbok
60–70 procent av alla jobb i Sverige förmedlas via nätverk. Kvinnor med invandrarbakgrund träffas sällan på det viset och det stänger dem ute från arbetsmarknaden. Därför finns Winnet Malmö och några eldsjälar som arbetar för alla kvinnors mänskliga rättigheter i ett jämställt samhälle.
Kön in till föreläsningssalen på Nobelvägen 21 är lång. Det är FN-dagen och snart börjar föredraget om FN:s globala mål med inriktning på hållbar konsumtion och produktion. De som kommit får lära sig mera om butikernas lockpriser, matsvinn och avfallshantering.
Diskussionerna efteråt mellan kvinnorna från olika delar av världen blir intensiva. Det mesta sker på svenska men ibland får tolken översätta till och från arabiska. Efteråt får deltagarna ta med sig svenska matmagasin och uppmanas att följa recepten – för att lära sig lite om svensk matkultur och ännu mera av svenska språket.
Språkkafé, studiebesök, kurser och bokcirklar är några exempel på aktiviteter som projektledaren Maria Pålsson och den projektansvariga Jelica Ugricic har genomfört sedan de startade Winnet Malmö i juni 2015. Allt för att ge kvinnorna en bredare bild av Sverige och det svenska samhället än vad de får när de läser svenska på SFI.
60-kvinnor har lärt sig att cykla
– Vi har bland annat gjort studiebesök på olika arbetsplatser som kan vara intressanta i framtiden både för nyanlända och asylsökande kvinnor, berättar Maria Pålsson. Vi fick höra att de skulle kunna få jobb, till exempel inom hemtjänsten, om de kunde cykla mellan olika vårdtagare. De flesta i vår grupp hade aldrig lärt sig cykla, så då startade vi cykelkurser med bidrag från Trafikverket. Fastighetsägare Sofielund hjälpte oss med cyklar.
– Vi har drivit det projektet sedan 2017 och nu i år har ett 60-tal kvinnor lärt sig cykla och några av dem har faktiskt fått jobb.
Utbildning är ett av stegen till det som blivit Jelica Ugricics motto: ”En kvinna är inte jämställd förrän hon har en egen plånbok”. För att lyckas måste hon också ha en god hälsa, och det har Winnet Malmö tagit fasta på genom ett samarbete med Malmö stad och Region Skåne om jämlik hälsa i den segregerade staden.
Utbildning ger jobb
– Det dröjer i genomsnitt tio år innan en kvinna med utländsk bakgrund får sitt första jobb, medan det tar fem år för en man med samma bakgrund, säger Jelica Ugricic. Det skapar ju obalans i jämställdheten redan från början. Män har en bättre arbetsmarknad, kvinnor hamnar i insatser.
Hon är själv ett levande bevis på det hon berättar. I början av 1970-talet kom hon och hennes man som arbetskraftsinvandrare från det forna Jugoslavien. Hon var isolerad innan hon insåg att hon måste utbilda sig för att få ett bra jobb. Hon läste till socionom och fick jobb som kurator på Kockums innan hon anställdes på Arbetsförmedlingen. I många år var hon också ordförande i Internationella kvinnoföreningen som höll till på Spångatan.
Där träffade hon Maria Pålsson, statsvetare med ett brinnande intresse för samhällsfrågor. Maria har drivit ett mentorprogram för politiker och kvinnor med utländsk bakgrund, och hon önskar att fler politiker lyfte fram Winnet Malmös verksamhet som ett exempel på framgångsrika satsningar när det gäller integration.
Projekt mot ensamhet
För några månader sedan startade organisationen ännu ett projekt i samarbete med ABF Malmö och med stöd från Socialstyrelsen. Det heter ”Vi tillsammans mot ensamhet” och går ut på att förebygga, minska och motverka ofrivillig ensamhet och isolering bland kvinnor över 61 år i Malmö.
– Ofrivillig ensamhet är en hälsofara, betonar Maria Pålsson. Vi vill skapa nya kontaktytor mellan äldre kvinnor och yngre utrikesfödda kvinnor som är medlemmar i föreningen. Därför söker vi kontakt och hälsar intresserade kvinnor välkomna.
Projektet har samlat många deltagare och vid det första mötet fick de lära sig hur man använder smarta telefoner och nyttiga appar. Ett annat tema ska handla om kvinnliga förebilder i Sverige och övriga världen.
Fakta om Winnet Malmö
Föreningen bildades 2015 som en politiskt och religiöst obunden, ideell kvinnoförening.
Ledorden är jämställdhet, integration, arbetsmarknad, nätverkande, förebilder, normbrytande, samverkan och nytänkande.
Winnet Malmö samarbetar med Malmö stad, Region Skåne, ABF Malmö och Länsstyrelsen Skåne.
Vill du bli medlem? Vill du medverka i någon projektgrupp? Kontakta Maria Pålsson på 0734-40 44 92. Läs mera på winnetskane.se/winnet-malmo/ eller besök Winnet Malmö på Facebook.
Text: Marie Bosund Hedberg
Foto: Marie Bosund Hedberg och Winnet Malmö