30 nov, 2020 Möllevången Sofielund

Uppdaterad: Vintermys i Folkets Park

Uppdaterat: skrolla ner för att se alla seriestrippar!

Jenny Holmlund har gjort affischen för Vinterdröm i Folkets park.

 

Den 1 december blir sagan om den påhittade staden Vinterdröm verklighet i Folkets Park. Snöskulpturer, paketvandring, ljusinstallationer och tematrädgårdar möter alla som vill uppleva en stämningsfull jul.

Norra Parkgatan blir Vintergatan och ett seriestråk där fem fantasifyllda illustratörer från Serieskolan berättar om livet i Vinterdröm.

– Vi har skapat ett vinterlandskap med installationer och upplevelser utomhus för hela familjen, säger Emelie Niskanen, projektledare på fastighets- och gatukontoret. I parken finns det stora ytor så besökarna kan hålla ett säkert avstånd till varandra.

Fem teman

Sagan om Vinterdröm innehåller fem olika teman som byggts upp i tre vinterträdgårdar och olika isskulpturer. Förutom hela sagan finns den snälla björnfamiljen, isprinsessan och de små vättarna på plats inne i parken.

Det är också de motiven som de fem tecknarna har fått jobba med på uppdrag av Malmö stad och BID Malmö.

– Folkets Park är ett populärt utflyktsmål mitt i Malmö och det är angeläget att lyfta fram den anläggningen som ett exempel på all den kreativa kraft som finns i Möllevången och Sofielund, säger Hjalmar Falck, verksamhetschef på BID Malmö.

Lär känna illustratörerna

Lär känna de fem professionella illustratörerna som gjort konstverken längs Norra Parkgatan:

Jon Högman, 34 år:

Jon Högman vid ritbordet

– Serietecknande är en unik konstform. Och serier är mer än stripp-serierna vi hittar i tidningarna eller det vi kanske läste som barn. De kan vara sorgliga, spännande och utmanande och förtjänar nå fler läsare.

Jon Högman vet vad han talar om. Just nu går han projektåret på Serieskolan där han efter ett års grundutbildning nu självständigt jobbar med två egna projekt. Men den första serien han ritade gjordes redan när han gick i nian hemma i Karlstad.

– I grunden ritar jag nog serier för att jag gillar att berätta. Men det är också ett sätt att utforska och utveckla egna perspektiv och för mig är det nog också oundvikligt att det inte finns en politisk vinkel i det jag ritar.

– Därför blev jag kanske extra glad när jag blev en av dem som får delta i Vinterdröm och där beställaren är Folkets park. Det är en rörelse som ligger nära mitt hjärta.

– Jag ska illustrera den snälla björnfamiljen och det blir fem bilder som berättar om deras vardag i det magiska vinterlandet. Också där måste man väl fråga sig: hur ska man få tid, hur tar man sitt ansvar, vem har sitt på det torra?

– Det kan vara svårt att arbeta med en given förlaga men affischstorleken 70×100 cm är ett spännande format. Det blir också intressant att se hur vi fem konstnärer har tolkat uppgiften, vi har ju helt olika stilar. Jag gillar att arbeta i ett gränsland mellan fantasi och verklighet. Och verklighetsflykten har blivit nödvändig i dessa underliga tider.

Klicka på Jons affischer för att förstora dem:

 

Emelie Kindh, 25 år:

Emelie Kindh vid ritbordet

Att illustrera hela sagan om den fiktiva staden Vinterdröm är Emelie Kindhs första stora uppdrag sedan hon gick ut Serieskolan i våras.

– Jag ska ge början till en saga med olika magiska varelser och en elak orm som spelar en massa spratt. Jag ritar gärna fantasy med mycket färg så det här passar mig jättebra.

Hon berättar att hon alltid har gillat att rita och alltid har suttit med en penna i handen.

– Jag läste serier redan som barn och fascinerades av hur illustrationerna kunde berätta en historia.

Efter ett år på Serieskolan är hon tillbaka hemma i småländska Mullsjö hos sin sambo och deras två katter.

– Jag längtade så mycket hem till skogen och naturen. Jag älskar mina långa springturer i den friska luften som ger mig ny kraft.

Nu ska hon ge sig ut på marknaden och vända sig till olika förlag och erbjuda sina illustrationer.

– Som illustratör kan man arbeta var som helst med tanke på den teknik man använder.

Klicka på Emelies affischer för att förstora dem:

 

Jenny Holmlund, 50 år:

Jenny Holmlund vid ritbordet

– Jag har fått uppdraget att illustrera De små vättarna och jag har tänkt utgå från affischformen. Det är sällan man får så fria uppdrag och jag ser fram emot att bestämma vättarnas karaktärer. Är de levnadsglada, är de busiga, vad skulle kunna hända dem?

Jenny har jobbat med illustrationer under de senaste tjugo åren. Hon gick första året på Serieskolan 1999-2000 och trodde hon skulle återvända till Stockholm när hon var klar med utbildningen.

– Men Malmö var alldeles för trevligt, så jag har stannat kvar. Det positiva som började med bron har förstärkts. Och Malmös gentrifiering drivs av konstnärer, här vill alla samlas och bo.

Jenny står på tre ben i sitt konstnärskap och hon tycker det är omöjligt att välja inriktning.

– Det vore att amputera sig själv och det ena berikar det andra. Jag gör oftast beställningsjobb åt företag och organisationer och då finns det givna ramar. Som barnboksförfattare kan jag bestämma allting själv.

Klicka på Jennys affischer för att förstora dem:

 

Astrid Frising, 23 år:

Tecknat självporträtt av Astrid Frising

– Jag har fått uppdraget att berätta om den elaka ormen och jag jobbar med en berättelse där ormen smyger fram och skrämmer den snälla björnfamiljen. Men de får en lysande idé om hur de ska stoppa honom i hans onda uppsåt.

– Jag är speciellt förtjust i manga, den japanska stilen på tecknade serier, och jag får nog med lite grand av det också i Vinterdröm.

Astrid gick ut Serieskolan i våras och att gå den utbildningen betydde att hon kom ett steg närmare sin dröm om att bli professionell illustratör.

– Jag visste att det var det här jag ville syssla med och det var en kompis i gymnasiet som tipsade mig om att Serieskolan fanns.

Hon tänker söka in till det kompletterande projektåret på skolan nästa år och till dess ska hon ha lämnat in ett arbetsprov.

Fram till dess jobbar hon med något helt annat. Hon har återvänt till Österlen och ett familjeföretag med gårdsbutik som producerar och säljer äpplemust.

– Det betyder att jag är mera social och får träffa mycket folk. Det kan bli lite ensamt att sitta och teckna.

Klicka på Astrids affischer för att förstora dem:

 

Anna Lundgren Widén, 28 år:

Tecknat självporträtt av Anna Lundgren Widén

Anna ska beskriva isprinsessans liv i Vinterdröm och hon tycker att det passar henne perfekt.

– När jag var yngre ville jag bli författare och sedan serietecknare för jag ville berätta historier. Jag har alltid gillat serier och det är ju faktiskt en bra kombination när man vill ha med både text och bild.

– Som barn tecknade jag gärna korta serier på en sida som kunde handla om hur jag tyckte det var i skolan. Eller så gjorde jag serier där jag var lite ironisk och kalla dem för ”så här gör vi i familjen”.

Anna gick ut Serieskolan i våras och nu planerar hon för en framtid som serietecknare och illustratör.

– Jag kan också tänka mig att jobba med grafisk design och jag har en utbildning i det sedan tidigare. Det viktigaste är att jag får finnas med i den kreativa världen.

Klicka på Annas affischer för att förstora dem:

 

Serietecknarna samlas i Malmö

– Malmö har utvecklats till ett serietecknarnas Mekka, säger Lisa Scott, projektledare på Seriefrämjandet som är en nationell förening med lokaler i Mazettihuset. Att använda lokala konstnärer för att illustrera Vinterdröm i Folkets Park känns väldigt naturligt.

Porträttbild

Lisa Scott, projektledare på Seriefrämjandet.

Förutom Kvarnby serieskola nämner Lisa Scott Seriearkivet på Bergsgatan, seriegalleriet Rum för serier på Friisgatan och Malmö universitets utbildning och forskning inom serieteckning som goda exempel. I våras utnämndes serietecknarprofilen Gunnar Krantz till professor i serieteckning vid universitetet. Tidningsförlaget Egmont med Bamse och Kalle Anka i sin portfölj har sitt svenska huvudkontor i Malmö.

– Vi har 170 yrkesverksamma serietecknare från hela landet som medlemmar och vi förmedlar uppdrag som kommer in från bibliotek, skolor, organisationer – i det här fallet Folkets Park. Seriefrämjandet arbetar också för att föra fram serietecknandet som en konstform på utställningar, mässor och andra evenemang.

Läs mer

Läs mer om satsningen i Malmö stads tidning Vårt Malmö.

Text: Marie Bosund Hedberg. Privata foton