16 jun, 2020 Möllevången

Välkommen på vernissage på utsidan

Camilla Eklunds konst

Så här ser det ut från insidan på Friisgatan 14 i Malmö inför vernissagen av Camilla Eklunds konst onsdag 17 juni.

Onsdag 17 juni klockan 18.00 bjuder Urban Window Gallery in till konstvernissage i Fastighetsägare Möllevångens nya lokal på Friisgatan14. Eller, rättare sagt: vernissagen är coronaampassad och äger rum utanför lokalen.

Fastighetsägare Möllevången är en av flera aktörer som vill bidra till konstlivet i området, inte minst som en signal i Coronatider som sliter hårt på kulturarbetare.

– Vårt fönster är att av flera som ska knyta ihop konst i området med andra delar av staden, säger Hjalmar Falck, som är verksamhetschef för Fastighetsägare Möllevången och Sofielund.

Konceptet heter Urban Window Gallery, och kurator för installationerna är Jeanette Gustomski. Hon har döpt hela intitativet till Konstbråk bakom fönster, och det sträcker sig från Möllan/Sorgenfri och ända ner till Västra hamnen.

– Tillfälliga konstinstallationer och uttryck kommer att binda samman de olika stadsdelarna, aktivera mellanrum i stadsbilden och tomma butikslokaler samt presentera konst och kultur på ett coronaanpassat sätt, säger Jeanette Gustomski. Behovet av att röra sig i staden finns. Men när alltfler fönster står tomma är kulturen ett alternativ till att fylla fönstren med. Eftersom många utställningar ställs in eller flyttas i dessa coronatider så blir det här behovet allt större, menar Jeanette.

I Fastighetsägare Möllevångens skyltfönster på Friisgatan 14 blir det installationer av Camilla Eklund, som själv bor på Möllan. Camilla har arbetat med allt från serietecknande till performance och har även varit en del av Malmölaget i Secret Wars European League.