16 nov, 2017 Sofielund

Välbesökt medlemsmöte om skyfall och enskifte

Det var ett välbesökt medlemsmöte med historiska inslag hos Fastighetsägare Sofielund. Drygt 35 deltagare och många boende från området fick höra Sofielunds historia från Skabersjö gods på 1200-talet till 1792, då denna del av  V. Skrävlinge socken styckas av och Sofielundsgården byggs. 1896 skapades Sofielund municipalsamhälle, som då hade 1 740 invånare farm till 1911 då området även kallat Svinaryssland inkorporerades med Malmö.

– Industriområdet började byggas på 1930-talet, då många industrier flyttade ut hit, kunde historikern och författaren Christer Kindblad berätta. Här är alla gatunamn tagna från svenska bruks-eller gruvsamhällen som Uddeholm. Västanfors och Grängesberg.

Han guidade sedan besökarna genom Sofielund med järnväg, översvämningar, skolor och industrier. Inte minst översvämningar och den stora breda Nobelvägen väckte intresse.

– Vi hade tre stora översvämningar, 1917, 1920 och 1924 efter snösmältning och störtregn, och det är ett problem som delar av området fortfarande brottas med.

Varsam utveckling

Nobelvägen kommer att få en bättre utformning med ny cykelbana och fler övergångar, kunde utvecklingssamordnare Hjalmar Falck fylla i med.  Samma med utvecklingen av Sofielund, där staden och näringslivet tillsamanas med boende ska gå varsamt fram

– Det är klokt, med tanke på att Sofielund kom lindrigt undan vid rivningarna under 1960 och -70 talet. Stora delar av området klarade sig, även om en del av husrader utmed Nobelvägen revs. Området ger ju fortfarande intryck av småstad, berättar Christian Kindblad.

Tryggare stad

Även när det gäller tryggheten i Sofielund så är det ljusningar på gång. Ingen kriminell återväxt i området runt Seveds plan, och Sofielund är ett av de renaste områdena i staden med sin Sofielundspatrull.

Kamerorna i området runt Seveds plan verkar ha haft viss effekt, och nu ska de granskas rejält.

– Vi kommer att var färdig med en studie där vi djupintervjuar boende också till nästa år, säger kriminolog Anna-Karin Ivert. Men ser vi generellt på kriminaliteten så verkar det som om känslan av otrygghet minskar. Men vi behöver längre tid för att kunna se effekter och om bilden av området förändras.

Även stadens trygghets- och säkerhetsdirektör håller med i beskrivningen.

– Vi gör nu stora insatser bland annat kring Norra Grängesbergsgatan för att se över alla verksamheter och få bukt med en de av de problem som finns, säger Per-Erik Ebbeståhl. Och precis som BID-processen i Sofielund måste det få ta tid, så det här är något vi ska hålla på med ett bra tag.

Företagen viktiga

Både ordförande i Fastighetsägare Sofielund Jan Svärd och ordförande i Sofielunds och Sorgenfris Företagargrupp, Rolf Lantz, betonar vikten av att ändra områdets negativa bild och utveckla företagandet.

– Det är positivt att vi ser att företagen får möjlighet att utvecklas i ett tryggt område, menar Rolf Lantz.

Trygghet var alltså ett stort ämne och nu kan BID-processen stoltsera med att vara unik även genom trygghetscertifiering av fastigheter. Med på mötet var både kontorschef Anders Lindsten,och utvecklare Kenneth Johansson från Länsförsäkringar.

– En självklarhet för oss som medlemmar i Fastighetsägare Sofielund att bidra till att öka tryggheten, och det här en ren win-winsituation för alla parter, menar Anders Lindsten

Mer om trygghetscertifiering hittar du här.

Översvämning

Översvämningar som fortfarande plågar en del av Sofielund …

Nobelvägen

… och så den stora breda Nobelvägen som nu äntligen ska få cykelbana hela vägen ner.