10 jun, 2021 Sofielund

Tjejfotboll + BID Malmö = Sant

Man behöver inte vara fotbollstokig för att glädja sig åt hur Heleneholms SK har byggt upp två lag med tjejer: Flickor 2004–2007 och Flickor 2008–2010. För ett år sedan visste de knappt hur man sparkar på en boll.

– Vi kom på att vi saknade tjejer som spelade fotboll. Därför gjorde vi en stor satsning förra sommaren, berättar Ahmed Mohamud, sekreterare i Heleneholms SK. Vi i styrelsen var på Augustenborgskolan, Söderkullaskolan, Nydalaskolan, Stenkulaskolan, Munkhätteskolan och Seved för att hitta tjejer som ville vara med i fotbollslaget som vi ville starta. Vi pratade med ungdomarna och deras föräldrar och vi spelade till och med fotboll på Sevedsplan. Det väckte uppmärksamhet bland dem som satt på torget och vi fick igång ett intresse.

– Många unga i socioekonomiskt utsatta områden, framför allt tjejer, lever utan en aktiv fritid, fortsätter han. Aktiv fritid är avgörande för att man ska känna sig delaktig i en gemenskap och viktig för den fysiska och psykiska hälsan. Vårt mål att aktivera tjejerna stämmer väl överens med de mål som BID Sofielund och BID Möllevången har när det gäller att stötta föreningslivet i området.

Skickliga tränare

Ahmed Mohamud berömmer de fyra damtränarna för deras sätt att entusiasmera tjejerna och få dem att komma till träningarna två gånger i veckan. När Heleneholms SKs ansökan om bidrag till matchkläder beviljades kändes det som ett stort erkännande.

– Tjejerna blev rent ut sagt skitglada för sina dräkter, säger Valbone Mehmeti. De skulle gärna träna i matchkläderna om de hade fått.

Tränaren på planen

Valbone Mehmeti, en av fyra tränare för flicklagen i Heleneholms SK.

28-åriga Valbone är en av fyra tränare för de två tjejlagen. Hon har själv spelat fotboll sedan hon var tio-tolv år gammal och det ville hon fortsätta med när hon kom till Malmö för sex år sedan. Hon spelade i Kroksbäck men blev skadad och kunde inte fortsätta som aktiv spelare. Men hon ville fortsätta med fotboll på något sätt.

40 spelare blev två lag

– Vi tränar alltid tillsammans på Heleneholms fotbollsplan och det dröjde inte länge förrän vi var över fyrtio spelare, berättar Valbone Mehmeti. För att det skulle bli hanterligt skapade vi två lag efter tjejernas ålder, Flickor 2004–2007 och Flickor 2008–2010.

Valbone Mehmeti är på väg till onsdagsträningen och det hörs att hon ser fram emot det.

– Det är så roligt att träffa tjejerna och se hur de hela tiden utvecklar sitt spel. Det blir många kaxiga kommentarer men nu är det ingen längre som frågar hur man gör ett inkast.

– Jag och de andra tränarna har gedigna erfarenheter av att spela fotboll och vi fungerar som förebilder för tjejerna och får deras förtroende. Vi pratar inte bara inkast och offside utan våra samtal handlar mycket om värdegrunder och hur man ska vara mot varandra.

– Vi vill att de ska stanna kvar och utvecklas ännu mera efter sin kapacitet, det ska vara en kul grej att spela fotboll. Häromveckan spelade de äldre tjejerna sin första seriematch mot SoGK Charlo och förlorade, men det var härligt att höra hur de peppade varandra att kämpa ännu mera.

Resultat och spelprogram

Text: Marie Bosund Hedberg
Foto: Heleneholms SK