Ingen konst att knyta ihop Malmö – om man tar konsten till hjälp
I somras uppmärksammades Jeanette Gostomski för sina konstinstallationer som följde stråket mellan Västra hamnen och Folkets park. Nu arbetar hon tillsammans med BID Malmö på en fortsättning som ska knyta ihop Möllevången och Sofielund.
– Det är inspirerande att använda konst för att uttrycka gemenskap mellan invånarna och staden, säger Jeanette Gostomski.
Konst inne, konst ute
Urban Window Gallery hade vernissage i juni, samtidigt som Fastighetsägare Möllevångens lokal på Friisgatan 14 invigdes. Konst i många olika former visades upp både inomhus och utomhus – bland annat dans, film, måleri och konsthantverk. Och de som passerade tyckte om vad de såg.
– Det finns många tomma skyltfönster längs gatorna i centrum där vi installerade Urban Window Gallery, säger Jeanette Gostomski. Risken är att många kvarter dör ut och nya stadskulturer skapas. Men det är frågan vad man ska fylla fastigheterna med – kontor, bostäder, gallerier?
Hon är imponerad över hur medlemmarna i BID Malmö arbetar, och hur de använder sina erfarenheter och kunskaper i en gemensam process. Traditionellt sett har alla jobbat var för sig, nu noterar hon till exempel ett gränslöst samarbete mellan alla. Det gör det lättare för henne att presentera ett förslag.
Hälsosam upplevelse
Vi träffas i foajén till kontorskomplexet Eminent i Hyllie, som fastighetsbolaget Castellum har byggt med inriktning på hälsa och trivsel. Det är det första kontoret i Skandinavien som blivit WELL-certifierat för sin satsning på ljus, ljud, luft, vatten, kost och motion.
Här finns också Jeanette Gostomskis senaste installation som löper genom hela sjuvåningshuset. Den börjar med en ”skog” av hängande tulpaner och fortsätter sedan med gröna växter på väggarna, videoprojiceringar och fluffiga pappersmoln i trappuppgångarna. Upplevelserna ska locka dem som jobbar i huset att ta trapporna i stället för hissen.
Kreativa kluster
Jeanette Gostomski är född och uppvuxen i Malmö och hon minns gärna kommunens projekt SUCK, Stadens Ungdomscityklubb och dess lokaler på Stortorget. Där fanns bland annat innehöll ett datorrum, en danslokal och en syateljé.
– Det var ett kreativt kluster för ungdomar som möttes med olika intressen och kunskaper – och dem har jag träffat nu långt senare på Media Evolution, som ju också är ett kreativt kluster.
Jeanette Gostomski lämnade Malmö när hon var drygt tjugo år. Hennes mamma är från Polen och Jeanette ville lära känna landet och språket, så hon pluggade arkitektur och design i Breslau. Efter studier i Lund och på Berghs reklamskola i Stockholm kan hon numera skriva scenograf, arkitekt, konceptartist och projektledare på sitt visitkort.
Stolta över vår stad
– Jag kom tillbaka till Malmö 2013 och såg en ny framtidstro, berättar hon. Vi som bor här har väl alltid varit stolta över vår stad men nu märks det verkligen. Musiklivet och klubbarna blomstrar, liksom det mångkulturella matutbudet. Se bara hur butiker, restauranger och konstverksamheter växer fram på Friisgatan och Norra Grängesbergsgatan.
Allt fler företag och gallerier upptäcker Jeanette Gostomskis sätt att arbeta. Under sommaren har två av hennes utomhusinstallationer, Land-Arts, funnits i Helsingborg och nu har en av dem flyttats till Lund. I Malmö planerar BID Malmö och några medaktörer en eventuell konstupplevelse i Uddeholmsparken. I väntan på det försöker Jeanette Gostomski sy ihop en installation med samtida dansinslag. Hon hade hoppats kunnat genomföra den nu i höst men räknar inte med att bli klar förrän om ett år.
Läs mer
Text och foto: Marie Bosund