Studiebesöken avlöser varandra i Sofielund
Det är många som vill veta mer utvecklingen av BID-processen i Sofielund, och studiebesöken avlöser varandra. Senaste i raden är de socialdemokratiska ledamöterna i riksdagens justitieutskott.
Besökarna var mycket intresserade av BID-processen från Justitieutskottet och man vill exempelvis veta mer om tvångsförvaltning och svårigheter att få genom den samt hur kommuner kan bidra till fastighetsägare som är med i BID:.
En annan fråga som diskuterades mycket är vad som krävs för att få en reglering av BID i Sverige. Fastighetsägare BID Sofielund tryckte här mycket på ett antal viktiga punkter :
- Tydlig beskrivning av medlemskap
- Gemensamma regler för medlemmar – ska hållas
- Avgränsningar
- Seriös och hållbar förvaltning
- Arena för beslut
- Stopp för fripassagerare
- Sanktioner
- Medaktörers roll
- Konfliktzoner mellan offentligt och privat (mark, byggnader, grönområden, gator, torg, städning med mera)
- Olika parters resurser – finansiering, andra resurser
- Kravspecifikationer på parter
Under förmiddagen presenterades även Community That Cares av kommunalrådet Andreas Schönström. Malmö är först i landet med att satsa på den här metoden, som liknar mycket av det som BID-processen har startat.
Även kommunala Älvstranden Utveckling AB, som arbetar med fastighetsutveckling i Göteborg, har varit på studiebesök nyligen. De fick information om BID-processen och om utvecklingen av Sege Park i Malmö, där det pågår samtal om olika organisationsmodeller, och där BID hamnat i fokus.