03 nov, 2017 Sofielund

Trygghetscertifiering kan göra hela Sofielund tryggare

 

Brf. Cykeln på Lönngatan var först ut med att låta Länsförsäkringar trygghetscertifiera sin fastighet. ”Målet i att vi ska kunna certifiera fem fastigheter i Sofielund i år, säger Jan Svärd som är ordförande både i bostadsrättsföreningen och Fastighetsägare Sofielund. Men det finns 40 bostadsrättsföreningar och 170 fastighetsägare i Sofielund, så det finns mer att göra för att göra Sofielund tryggare”. Från vänster: Jan Svärd samt Kenneth Johansson och Andreas Johansson från Länsförsäkringar Skåne.   Foto: Eva Kronfält Thorvinger.

Att göra Sofielund tryggare är en av de allra viktigaste uppgifterna för Fastighetsägare Sofielund. Ett led i det arbetet är de trygghetscertifieringar av fastigheter som Länsförsäkringar Skåne inledde häromdagen.

Trygghetscertifieringen innebär att man går igenom fastigheten och kollar sådant som kan påverka tryggheten där – både för dem som bor i huset och de som äger det. Det handlar om sådant som belysning, lås, brandskydd och utrymningsvägar, men också om hur entréer, lägenheter och förråd är tydligt utmärkta så att det är lätt att hitta.

Brf Cykeln först ut

Premiären ägde rum hosbostadsrättsföreningen Cykeln, där Jan Svärd är ordförande:

– Någon ska vara först, och vi vill ligga långt framme i allt som har med hållbar utveckling att göra. Vi var vi en av de fastighetsägare som installerade solceller i vintras, och det jag hoppas på nu är tips om hur vi kan göra vårt hus bättre och tryggare. Det är ju så lätt att missa sådant som egentligen borde vara självklart. Just tryggheten är det som påverkar ett områdes positiva utveckling allra mest.

Polisen tog initiativet

Initiativet till trygghetscertifieringen kommer från kommunpolis Jonatan Örstrand. Det var han som kopplade ihop Fastighetsägare Sofielund och Länsförsäkringar.

– Mitt jobb är ju är att minska brottsligheten och öka tryggheten. Jag har själv tipsat fastighetsägare om hur de kan bidra till det, men trygghetscertifieringen är en systematisk process som är mycket bättre. Därför kopplade jag ihop Länsförsäkringar med Fastighetsägare Sofielund.

– Alla hus kan behöva lite stöttning, tillägger han. En utomstående granskning gynnar både försäkringsbolaget och fastighetsägarna, som nu på ett enkelt sätt kan säkra upp sina hus.

Första gången i Sverige

Länsförsäkringar har tidigare genomfört trygghetscertifieringar av hela bostadsbestånd, men det här första gången i Sverige som man gör det i ett helt område där fastigheterna ser helt olika ut.

– Självklart hoppas vi att det här ska kunna leda till fler affärer, men först och främst gör vi det för de många som redan är kunder hos oss, säger Kenneth Johansson, som är trygghetsutvecklare på Länsförsäkringar Skåne och ansvarig för trygghetscertifieringen. Kan vi bidra till att det blir färre försäkringsärenden är det ju bra både för oss och fastighetsägarna.

Hopp för framtiden

– På sikt hoppas vi att trygghetscertifieringen ska kunna öppna för en justering av försäkringspremierna, säger Fastighetsägare Sofielunds utvecklingsledare Hjalmar Falck. En annan förhoppning är att trygghetscertifiering ska öppna möjligheter att försäkra en del av de verksamheter i området som i dag inte har möjlighet att teckna några försäkringar alls.

Läs mer om den första trygghetscertifieringen i Skånska Dagbladet.

Besiktningsprotokoll

Besiktningsprotokollet är omfattande och innehåller allt från belysning, lås och skyltning till hur fastighetsägaren agerar och tar ansvar.

 

SparaSpara

SparaSpara