Sofielund grundligt kartlagt i två nya rapporter
Sofielund är nu grundligt kartlagt. Två viktiga och spännande dokument är klara i arbetet med att analysera dels vad som kommer att hända runt det nya destinationsområdet kring Rosengårds station, dels alla värdeskapande verksamheter i hela Sofielund.
Rapporten Destinationsanalys Sofielund är gjord av ÅF på uppdrag av gatukontoret och BID-processen i Sofielund. Stadsdelsatlas Sofielund är gjord av White Arkitekter på uppdrag av gatukontoret och Fastighetsägare Sofielund.
Tryggare och attraktivare
Vi arbetar nu för fullt för att, tillsammans med gatukontoret, Rosengårds Fastighets AB, Amiralsstadens projektgrupp och aktörer i området, se hur området runt stationen kan göras tryggare och hur vi kan skapa spännande mål som attraherar fler att besöka området. En viktig del i det arbetet är att knyta samman Rosengård med Sofielund och Sorgenfri.
Unika värden i Sofielund
I båda rapporterna betonas vikten av att ta tillvara de värden och den unika karaktär som finns i Sofielund.
Sofielund har en spännande identitet och prägel, i både berättelse och fysisk form. Stadsdelen är en testbädd, vilket skapar utrymme för udda och nya lösningar som kan ta vara på särprägeln och göra Sofielund till en fortsatt spännande destination för både boende, verksamma och besökare.
Sofielund är fullt av positiva värden. Det som fungerar kan lyftas fram och vidareutvecklas. Det som inte fungerar riktigt som det ska kan få en knuff i rätt riktning.
1 200 verksamheter i Sofielund
Med stadsdelsatlasen har White Arkitekter skapat ett unikt material som beskriver den mångfald av verksamheter som finns i Sofielund. Här finns över 1 200 verksamheter, och Whites kartläggning väcker många funderingar.
– White beskriver Sofielund som ett ytterst känsligt ekosystem av verksamheter som vi måste vara mycket varsamma med, säger utvecklingssamordnare Hjalmar Falck, för gatukontoret och BID processen. I rapporten ställs frågor på sin spets kring hur ett område i en stad utvecklas på ett hållbart sätt och i samklang med staden.
– Det viktiga i analysen är hur vi definierar värden och att se till alla känner delaktighet kring utvecklingen.
Kartläggningen visar att Sofielund är ett unikt område och en resurs i staden. Här finns allt från den blandade staden, från kultur och konstföreningar till produktion och industrier. I utvecklingen är näringsliv, kultur och sport lika viktiga som den traditionella stadsutvecklingen.
Bjuder in till samtal
– Det är alltså extra viktigt för oss att hitta balansen mellan det rika föreningslivet, de som bidrar till en svart marknad och de som behöver stöd för att utvecklas och följa lagstiftningar som gäller, säger Hjalmar Falck. Vi kommer därför att bjuda in till olika samtal för att få med så många som möjligt i arbetet.
Till detta pågår en analys av olika finansieringsmöjligheter. Här finns planer på att skapa ett system som kan stödja verksamheter och bidra till att skapa långsiktighet för föreningar, konst-kultur och sport-fritid.
BID-processen fortsätter arbetet med att Sofielund ska spegla en seriös fastighetsförvaltning, och arbetet bygger på målen i FN:s Agenda 2030. Mer om detta kommer till hösten.
Läs mer
Läs mer om stadsatlasen i Svensk Byggtidning