Slutkonferens för Yalla Sofielund
I början av december var det dags för slutkonferens för Yalla Sofielund, ett projekt som nu är avslutat. Fastighetsägare Sofielund och BID-processen har varit en drivande kraft bakom projektet. Idén föddes när Fastighetsägare Sofielund flyttade in i lokalerna på Nobelvägen 23 och samtidigt lockades av det koncept som Yalla Trappan dragit igång.
– Det var bland annat medlemmen Lifra som tryckte på och tyckte det kunde vara intressant att få en liknande verksamhet här, säger Hjalmar Falck som arbetar på fastighets- och gatukontoret samt som verksamhetsledare för Fastighetsägare Sofielund. Vi bestämde oss för att med stöd av dåvarande Innerstaden och ABF att få ihop en ansökan om ett Yalla Sofielund.
Ansökan föll i god jord och Europeiska socialfonden (ESF) beviljade medfinansiering till projektet under tre år. Och på slutkonferensen kunde konstateras att det slagit mycket väl ut:
Många har kommit vidare
Cirka 200 deltagare under åren – 173 kvinnor och 28 män i åldrarna mellan 24 och 64 år – där 22 enligt ESF:s regler och ytterligare 20 enligt Yalla Sofielund gått vidare till jobb. Ytterligare 14 har gått vidare till studier och 22 till andra arbetsmarknadspolitiska åtgärder.
– Det innebär att mer än en femtedel har fått jobb och dessutom har det kafé och det snickeri som Yalla Sofielund drivit dragit in över 600 000 kronor till staden. Tilläggas kan att deltagarna skapat nya nätverk, kommit närmre arbetsmarknaden och inte minst sett att det går att komma vidare.
–Kanske kan den här slutkonferensen ge svar på varför den här typen av arbetsmarknadsprojekt måste läggas ner och inte drivas vidare.- Kanske till och med ge idéer om vad som behövts för att kunna fortsätta, avrundade Hjalmar Falck i sin inledning.