Polisen: – Vi ser en ljusning
Andy Roberts och Freddy Nilsson har samarbetat med Fastighetsägare BID Sofielund sedan starten för fem år sedan. De ser hur de brottsförebyggande insatserna har vänt trenden och skapat ökad trygghet i kvarteren runt Sevedsplan.
– Att få tävla internationellt om framstegen är ett bevis på att det går att göra skillnad, säger Andy Roberts, lokalpolisområdeschef Malmö Norr.
Färre brott och färre brottslingar
Det är en rad myndigheter som tillsammans med Brottsförebyggande rådet (Brå) har valt ut BID-processen i Malmö att representera Sverige i tävlingen European Crime Prevention Award. Tävlingstemat handlar om att minska ungdomskriminaliteten. Det är en viktig punkt på Fastighetsägare BID Sofielunds dagordning, och statistiken från forskarna på Malmö universitet är tydlig: antalet brott har minskat, likaså antalet kriminella.
Det beror dels på att allt fler har kunnat dömas och sitter i fängelse, dels på att det inte sker någon märkbar nyrekrytering till de kriminella gängen.
– Det handlar om att jobba med ungdomarna som individer och inte som en hel grupp, säger Freddy Nilsson. Vi har stor hjälp av Malmö stads och Malmöpolisens avhopparprogram. Och föreningar som är medlemmar i Fastighetsägare BID Sofielund engagerar många unga i olika aktiviteter som håller dem borta från en brottslig karriär.
Från laglöst land …
Andy Roberts var yttre befäl i Malmö när han för sju år sedan deltog i det första mötet om det som skulle bli Malmömodellen av BID, Business Improvement District. Han beskriver forna tiders Sofielund med välskötta gathus, hyreshus, butiker och framgångsrika industrier. Och den förändring som under tio år skedde i de två, tre kvarteren runt Sevedsplan där några fastigheter köpts upp av oseriösa fastighetsägare. Det blev ett laglöst land med gängkrig, öppen knarkhandel där man presenterade sina varor på motorhuven, felparkerade bilar, bilbränder och nerklottrade fasader.
Samma bild fick kommunpolis Freddy Nilsson, när han gjorde sin aspirantutbildning för nio år. Då fick han rycka ut till ”hot spots” som gatorna i Seved.
… till trygg miljö
Hjalmar Falck, numera verksamhetschef för Fastighetsägare BID Sofielund, hade läst om hur BID hade genomförts ibland annat New York och Hamburg. Han fick stöd av Fastighetsägarna Syds önskan att starta ett BID. Men Hjalmar Falck, liksom de övriga deltagarna vid det första mötet, reagerade mot tanken på att starta ett projekt för att stärka näringslivet i de utsatta områdena. I Malmö ville man i stället vända sig till de boende. Målet var att skapa en tryggare miljö och då gällde det att i första hand engagera fastighetsägarna.
– Större fastighetsbolag köpte upp mindre bolag med ägare som inte varit så nogräknade, varken när det gällde fastighetsskötsel eller hyresgäster. Det borgade för att det skulle kunna bli lite bättre ordning, säger Andy Roberts. Det märktes efter hand att in- och utflyttningen minskade och att de boende kände sig tryggare när de visste vem som bodde i kvarteret.
Första kameran
– Den första milstolpen nådde vi 2015, när den första bevakningskameran sattes upp på Rasmusgatan. Det var den första i landet med dygnetruntövervakning i ett bostadsområde och vårt arbete inom polisen underlättades. Nu finns det sex kameror på plats i Seved och vi har fått ett övertag gentemot de kriminella gängen.
– Den öppna knarkhandeln är välkänd och omskriven och vår jakt på bland annat gatulangare har ofta sett ut som en katt- och råttalek, fortsätter Freddy Nilsson. Jakten pågår fortfarande men brottslingarna har svårare att gömma sig och sina varor.
Erfarenheterna från Sofielund och BID processen tar fastighetsägarna och polisen i samverkan med staden med sig till andra områden. I första steget blir det runt Möllevången, Rådmansvängen, Triangeln och Södervärn, där samverkansformen ska bidra till att fortsätta utveckla trivseln i området.
Mer information om den processen kommer.
Freddy Nilsson beskriver Malmömodellen av BID som ett partnerskap i utveckling där alla inblandade tar sin del av ansvaret för en förbättring.
– Vi ser en ljusning i Sofielund, säger han. Men det är ingen ”quick fix” utan en process som måste få ta tid. Men om den goda utvecklingen fortsätter så ser jag gärna att Seved inom en inte alltför avlägsen framtiden lyfts bort från listan över särskilt utsatta områden.
Och han är ännu hoppfullare på lite längre sikt.
– Om fem år finns området förhoppningsvis inte med på den negativa listan. Ännu fler har kunnat se fördelar med samarbetet och på så sätt har vi åstadkommit ännu mer positiv förändring. Det vore även till allas fördel om mycket av det som vi genomför nu inom ramen för BID och annat brottsförebyggande arbete blir lagstadgat i större omfattning. Till exempel bör kommunerna få ett lagstadgat brottsförebyggande uppdrag.
Text: Marie Bosund Hedberg