10 aug, 2021 Möllevången Sofielund

Satsning på sommar­jobb som första steget ut på arbets­marknaden

Sommarjobbare in action

Sommarjobbarna Linus och kollega planterar blommor i urnor.

För åttonde året i rad har BID-medlemmen Stena Fastigheter Malmö arrangerat pedagogiska sommarjobb för 15–20-åringar. I år fick 120 ungdomar  utföra ”enklare fastighetsskötsel” mot avtalsenlig lön och med ett arbetsbetyg som det första steget ut på arbetsmarknaden.

– Vi vill lära ungdomarna hur det går till att söka ett jobb och vad det innebär att ha ett jobb, säger Anna-Karin Wickström som är relationsförvaltare på Stena Fastigheter Malmö.

Anna-Karin Wickström på en av gårdarna

För Anna-Karin Wickström på Stena fastigheter är det viktigt att sommarjobben är ”jobb på riktigt”.

Bra blir bättre

Det är tidig förmiddag. Innergården som ramas in av fyra flerfamiljshus vid Slöjdgatan/Södra Förstadsgatan är redan välskött, men allt ska bli ännu bättre under veckorna som de sex sommarjobbarna från Stena Fastigheter Malmö är på plats. Deras röda tröjor syns vid pergolan, på stenläggningarna och gräsmattorna, vid rabatterna och blomlådorna.

16-årige Linus Keil och hans kollega är beredda att plantera petunior i en av rabatterna. Han ser nöjd ut över dagens arbetsuppgift, förra veckan var han en av dem som fick rensa avloppet i tvättstugan och sopa väggar och tak rena från spindelväv.

– Det var min mamma som tyckte att jag skulle anmäla mig som sommarjobbare, berättar han. Jag bor vid Davidshall och i början var jag lite skeptisk till att man inte får jobba på sin egen gård, men det är spännande att träffa nya människor.

Hyresgästers barn

– I första hand erbjuder vi våra hyresgästers barn att få ett sommarjobb under tre veckor, berättar Anna-Karin Wickström. Vi annonserar på vår hemsida redan i februari och sätter upp lappar i alla trappor. Det var ovanligt stort intresse i år eftersom många andra företag inte har kunnat erbjuda sommarjobb på grund av effekterna av pandemin.

Anna-Karin Wickström betonar gärna att det här ska ske ”på riktigt” hela vägen. De som anställs måste ha ett eget kontonummer i banken för utbetalning av lönen och de måste förstå att de är bundna till de sekretessregler som gäller för företaget. Och för att få ett jobb och behålla det så måste man komma i tid till jobbet och bidra till gemenskapen i arbetsgruppen.

Plocka fimpar och skräp

Utanför en av portarna arbetar en av de 42 som fått sitt sommarjobb via Drivkraft Malmö och Läxhjälpen, som organisationen genomför på några av Malmös skolor. Han har precis gått ut nian på Hermodsdalskolan och ser fram emot att få börja på naturlinjen på gymnasiet i höst. Han har inte bestämt sitt framtida yrke men valt den här linjen för att den är så bred.

Det är hans första dag som sommarjobbare. Han gör en liten grimas för att markera vad han egentligen tycker om att plocka fimpar och annat skräp med den speciella tången och lägga det i en blå plastpåse.

– Jag är väldigt glad över att få vara med här, säger han. När jag började på Läxhjälpen förra hösten och fick höra att jag kunde få ett sommarjobb blev jag intresserad direkt. Då behövde jag komma i tid till läxhjälpstimmarna och ha en trevlig attityd, och det var ett extra plus om jag kunde höja minst ett av mina betyg. Jag lyckades med allt det!

Sommarjobbet en bra chans

En bit ifrån honom arbetar en annan ”rödtröja”. Hennes uppgift är att rensa bort ogräset mellan stenarna på gångstigarna och hon skrapar frenetiskt. För henne är sommarjobbet en bra chans att tjäna pengar som hon ska spara och ha när hon utbildar sig till jurist sedan hon gått ut gymnasiet.

Ida Hein Olsson på Stena organiserar och fördelar jobb åt ungdomarna.

Under pergolan är arbetsledaren Ida Hein Olsson i full gång med sopkvasten. Hon har delat ut dagens jobb till de anställda ungdomarna och gör sedan några uppgifter själv. Hon beskriver sig som en länk mellan fastighetsvärden Alex och ungdomarna – och den långa lista med allt som ska göras under de sex veckor som Stena Fastigheter Malmö har anställda sommarjobbare.

Inspirerande för arbetsledaren också

Idas arbetsområde på Stenas förvaltningsområde Södervärn omfattar sex gårdar, och det är hennes uppgift att se till att allt blir gjort.

– Det här är en helt ny bransch för mig, ler hon. Jag har tidigare arbetat på restaurang och med konsertevent men det tog ju slut under pandemin. Jag hittade det här jobbet på nätet. Det handlar inte bara om grovjobbet som ska utföras – det handlar också om ledarskap. Bland annat ska jag kunna skriva ordentliga arbetsbetyg åt ungdomarna. Det är ett inspirerande jobb och jag kommer att ta med mig erfarenheterna härifrån när jag fortsätter att plugga visuell kommunikation i höst.

Utveckla sommarjobbsprojektet

Anna-Karin Wickström är projektledare för Stenas satsning på ungdomars sommarjobb och hon ser den som en viktig del i företagets arbete med social hållbarhet. Sedan 2014 har Stena Fastigheter Malmö satsat 16,7 miljoner kronor på sommarjobbarna, totalt 822 personer. Som medlem i BID Malmö vill Stena Fastigheter utveckla projektet tillsammans med andra fastighetsbolag under BID Malmös flagg och tillsammans med Drivkraft Malmö, en ideell organisation som funnits i tio år för att hjälpa bland annat barn och ungdomar att utvecklas i det svenska samhället.

Text och foto: Marie Bosund Hedberg