03 mar, 2020 Möllevången Sofielund

Många aktörer samverkar mot brott

Handel, polis, myndigheter och många andra samverkar nu intensivt för att komma tillrätta med både små och stora brott. BID-processen i Sofielund och Möllevången är en av deltagarna, och här beskriver vi lite av vad som pågår just nu.

Snabbare lagföring och en hel andra punkter togs upp vid möte med Svensk Handel nyligen och med fokus på BID Möllevången, senaste om kommunala ordningsvakter och nytt möte inom projektet Skåne tillsammans mot brott.

På mötet Tillsammans mot brott den 4 mars bjuder Polisregion Syd tillsammans med Länsstyrelsen Skåne, Svensk Handel och Sydsvenska Handelskammaren in regionala företrädare för näringsliv och andra nyckelfunktioner. Ämnet är hur vi kan utveckla vårt brottsförebyggande arbete i utsatta områden.

Förhoppning är att mötet ska skapa en gemensam bild av de utmaningar och möjligheter som finns. Utifrån den kan vi diskutera vad vi kan göra både tillsammans och enskilt inom våra respektive verksamheter.

Dagen inleds av regionpolischefen, Svensk Handel och Sydsvenska Handelskammaren och följs sedan av föredrag om BID Sofielund/Möllevången och forskning kring utvecklingen här. Deltar gör kommunpolis Freddy Nilsson, doktorand Karl Kronkvist, Malmö universitet och BID Sofielunds verksamhetschef Hjalmar Falck.

Lite ur agendan kring brott den senaste tiden

  • 27 februari tog kommunfullmäktige fatta beslut om att vidare utreda frågan om kommunala ordningsvakter som komplement till Polisen. Läs mera här.
  • Citysamverkan i Malmö, Polisen samt Handels har nya möten om trygghet och säkerhet i handeln och i restauranger i city inplanerade under våren
  • I Sydsvenskan skrevs en debattartikel från Anna Jähnke (M) på samma tema som mötet med Svensk Handel. Läs den här.

Slutsatser från mötet med Svensk Handel

Här är en del av de slutsatser som framkom under mötet med Svensk Handel i punktform:

  • Arbeta vidare med Svensk Handels säkerhetsapp – ett verktyg för att både anmäla brott till Polisen.
  • Snabbare lagföring
  • Möjligheten att kunna dela ut böter direkt vid stöldtillfället, i stället för långdragna utredningar som (ofta) läggs ner.
  • Det finns goda exempel på samverkansprojekt i Malmö, bland annat BID Sofielund och Möllevången.
  • Beloppsgränsen för ringa stöld är alldeles för hög, 1 250 kr. Statistiken blir skev, liksom signalvärdet för dem som stjäl att de gör något fel, eftersom man ofta inte ens orkar polisanmäla de mindre brotten.
  • Det väntade beslutet i riksdagen om tillträdesförbud för återkommande förbrytare i butiker välkomnas.