14 dec, 2017 Sofielund

Samlastning kan göra Sofielund till en ännu hållbarare stadsdel

Samlastning i Sofielund

En central för samlastning för sånt som ska transporteras till och inom Sofielund. Det var ämnet för ett stort möte hos Fastighetsägare Sofielund på onsdagen.

Hur kan en lösning med samlastning och samtransport se ut i Sofielund? Hur gör vi för att skapa en hållbar leveranskedja som med klimatsmarta transporter bidrar till att generera nya jobb och ökad trygghet i stadsdelen?

De frågorna och flera andra diskuterades intensivt när cirka 25 nyckelpersoner från privat och offentlig verksamhet strålade samman på Luciadagen hos Fastighetsägare Sofielund. En förebild är samlastningen i Sege Park, men det finns också flera internationella lösningar att inspireras av.

En långsiktig affärsmodell där samlastning är det normala

Målet är att hitta en samverkansform som resulterar i en samlastningscentral som blir en hub för det mesta som ska transporteras inom stadsdelen. Tillsammans ska vi skapa en långsiktig affärsmodell där samlastning är det normala.

Vinsterna med samlastning är många. Fastighetsägarna kan glädja sig över en attraktivare närmiljö, de boende kan få skräddarsydda tjänster och bättre service. Företagen i Sofielund får effektivare transporter och minskad klimatpåverkan och för transportörerna ökar effektiviteten när hela området får en adress. Ur stadens perspektiv är samlastning en grön högvinst som bidrar till ökad trafiksäkerhet, mindre buller och minskade utsläpp.

Gruppdiskussioner om samlastning i SofielundMånga utmaningar

Många goda idéer fick vingar när deltagarna efter den inledande informationen delade upp sig i mindre grupper och gick i närkamp med utmaningarna på vägen fram till en fungerande samlastning. Arbetet fortsätter och du kommer att få veta mer om hur det går här på vår webbplats.

Mötet drevs av utvecklingssamordnare Hjalmar Falck i samarbete med Trivector och det Climate-KIC-finansierade SSD-projektet.

Fortsättning följer

Det händer mycket i Sofielund just nu och cirka 110 processer inför framtiden är igång – alla med målet att gå från projektformen till fungerande långsiktiga verksamheter.

 

 

 

 

 

SparaSpara

SparaSparaSparaSpara

SparaSpara

SparaSpara