10 sep, 2020 Möllevången

Robbins visioner ny konstupplevelse i Möllevången

 

Nyligen avtäcktes Robbin Carlzons målning på transformatorstation på Kristianstadsgatan i närvaro bland annat av pressen. Målningen mäte 5 x 26 meter, och här finns svulstiga, svävande djur som söker vår uppmärksamhet, inte sällan genom ett glimrande ögonkast. Skärpa byts mot oskärpa, färgerna följer varandra.

– Jag har velat göra 2020 års version av det som statyn ”Arbetets ära” på Möllevångstorget symboliserar, säger han. Jag vill beskriva den konstiga samtiden och det är upp till betraktaren att avgöra vad man vill se. Det är inga Disneyfigurer men jag hoppas att väggen kan bli en snackis för dem som passerar eller sitter på någon av krogarna här intill.

Robbin Carlzon gjorde sin första graffitimålning när han var tio år och sedan har han fortsatt med många internationella uppdrag.

– Jag har målat fasader i bland annat Turkiet, USA, Ryssland och ett niovångshus i Mexiko. Jag har varit praktiskt taget över hela världen – nu längtar jag bara till Japan. Om det är någon som vill swisha pengar till min biljett dit så blir jag väldigt tacksam, ler han.

Nyårsraket skadade målning

Historien om E.ON:s transformatorstation började för sex år sedan. Då genomförde den ideella föreningen Artscape Sveriges första graffitifestival och en av huvudattraktionerna var husets vägg som vetter mot Bergsgatan och Möllevångstorget. Robbin Carlzon hade gjort även den målningen men den skadades av en raket vid nyårsfirandet samma år. När E.ON beslöt sig för att den väggen skulle renoveras erbjöd sig Artscape även att försköna den långa vägg som nu är klar.

– Genom utsmyckningen får vi och Malmöborna användning för den tidigare outnyttjade ytan. Vi hoppas att initiativet ska bidra till att öka trivseln i det offentliga rummet och förhoppningsvis kan målningen bli ett permanent inslag, säger Viktor Baum, projektledare på E.ON.

Banar väg för gatukonsten

Den ideella föreningen Artscape med säte i Malmö arbetar för att lyfta fram gatukonsten i Sverige. Sedan starten med graffitifestivalen i Malmö 2014 har man projektlett arbetet i 25 svenska kommuner och 120 permanenta konstverk har skapats. Närmast står Borås och kommuner i Östergötland på tur.

– I och med den färdiga väggen på Kristianstadsgatan kan man säga att cirkeln är sluten, säger Tor Hedendahl från Artscape. Det ganska anonyma huset i hjärtat av Möllevången har väckts till liv och det blev samma lokala konstnär som fick komma tillbaka och fortsätta där han slutade senast.

Konst skapar trivsel

Fastighetsägare Möllevången som nyligen etablerat sig på Friisgatan ser stora möjligheter i samverkan med lokala konstnärer och vill utveckla det här både i området och i Sofielund.

– Vi har diskuterat olika idéer med bland annat Artscape om hur vi kan arbeta med stora konstverk på till exempel husgavlar och även hur vi kan stödja lokala konstnärer och illustratörer i området, säger Hjalmar Falck, verksamhetschef för Fastighetsägare Möllevången och Sofielund. Under året hoppas vi kunna återkomma med mer information och få idéer från kulturutövare i områdena.

Så här skriver E.ON om konstverket på Möllan
Så här skriver World News om konsten på Möllan.
Så här skriver Fastighetstidningen om konstverket på Möllevången.
Även Sydsvenskan skriver om konstverket (premiumartikel).

Text: Marie Bosund Hedberg
Foto: Martin Sörby

Jan Svärd, ordförande Fastighetsägare BID Möllevången diskuterar konstverket med Robbin och assistent Gustavo.

Under torsdagen var det presskonferens när en enkel ”avtäckning” av konstverket genomfördes. Foto: H.Falck