Papegojan på Möllan får tillbaka näbben
I sommar ska papegojan på Möllan få tillbaka sin näbb. Papegojan sitter på E.ON:s bunkerliknande transformatorstation i hörnet av Bergsgatan/Kristianstadsgatan. Även stationens långsida mot Kristianstadsgatan kommer att utsmyckas. Det är den ideella föreningen Artscape, Fastighetsägare Möllevången och E.ON som tillsammans ser till att det blir verklighet.
Motivet med papegojan uppfördes av en lokal konstnär under pseudonymen Leon i samband med Artscapes stora gatukonstfestival i Malmö 2014. Några vilsekomna nyårsraketer något år senare gjorde att två plåtar av konstverket rasade till marken. Och försvann.
Vad som hänt med plåtarna kan man bara spekulera om.
Sluter cirkeln – och inleder något nytt
– På ett sätt kan man säga att cirkeln med E.ON sluts med det här projektet samtidigt som det är startskottet för något nytt, säger Daniel Wakeham, som tillsammans med Tor Hedendahl grundade Artscape. I dag driver de verksamheten och ser sig själva som projektledare.
De berättar att det redan för sex år sedan fanns planer på att även långsidan av byggnaden skulle målas av Leon. Men projektpengarna räckte inte till.
– Därför känns det bra att Leon nu kan komma tillbaka och restaurera sin papegoja och måla långsidan, säger Tor Hedendahl.
Ett initiativ från E.ON
Under sommaren 2019 tog E.ON i samarbete med bland annat konstnären Gustavo Rivano ett initiativ för att lyfta uppmärksamheten kring deras anläggningar i Malmö, där Möllevången var en av anläggningarna. Även Gustavo kommer därför att återvända och upprätta det nya permanenta konstverket på långsidan tillsammans med Leon.
Att projektet även ses som ett startskott för de inblandade är då detta blir ett av de första initiativen i ett pågående samarbete mellan E.ON och Fastighetsägare Möllevången för stadsdelen.
En kulturell knutpunkt
– Vi hoppas på att kunna skapa vår transformatorstation som en kulturell knutpunkt i Möllevången och ett första steg i de planer som finns för området tillsammans med Fastighetsägare Möllevången. Tomma ytor centralt i stan drar ofta till sig klotter. Med detta konstverk ser vi att i stället att vi skapar en helhet kring byggnaden som kan bidrar till en tryggare miljö och något för Möllevången att känna gemenskap och stolthet kring.
Det säger Viktor Baum, som är projektledare på E.ON.
– Sådana här projekt ger oss på E.ON också en möjlighet att få medverka i lokala satsningar som går i hand med våra värderingar.
Öka trivsel och skapa trygghet
Även för Fastighetsägare Möllevången är just konsten ett viktigt instrument i att öka trivsel och skapa trygghet.
– Vi har arbetat mycket med olika konstuttryck och vet att det inte bara skapar trivsamma miljöer och stärker sammanhållning utan även bidrar till att stödja det lokala kulturarbetet. Det är viktigt, inte minst nu i dessa tider, menar verksamhetschef Hjalmar Falck.
Startade 2014
Gatukonstfestivalen i Malmö 2014, där flera internationellt kända namn i genren deltog, var Artscapes första.
– Det blev jättestort med över tjugo konstnärer. I dag förstår jag inte riktigt hur vi lyckades få ihop det, säger Tor Hedendahl.
Tanken var att lokala konstnärer skulle få visa upp sig tillsammans med de internationella superstjärnorna, något som lyckades. Flera av målningarna runt om i stan blev permanenta och kan fortfarande avnjutas.
– Vi jobbade stenhårt och projektet gick jättebra, trots en minimal budget, säger Daniel Wakeham.
Även då var E.ON med i bilden. Tillsammans med Malmö stad, region Skåne och Postkodstiftelsen finansierade man projektet.
Artscape – en av de störtsa i gatukonstgenren
Den ideella föreningen Artscape har sedan starten drivit flera framgångsrika projekt och är internationellt sett en av de största och mest kända organisationerna i gatukonstgenren. Artscape har drivit projekt i 26 svenska kommuner och har 120 permanenta verk runt om i landet. Läs mer här: https://www.artscape.se
– Länge trodde kommunerna att gatukonst inte kostade något, men det har förändrats till det bättre med åren. Men vi får lägga väldigt mycket av vår tid på att finansiera verksamheten genom att söka bidrag och stipendier, säger Tor Hedendahl.
Text och bild: Roland Wirstedt