11 okt, 2024 Sofielund

Nystart för 75-årig Malmöprofil

I juni firade Avebe Malmö – tidigare känt som Stadex – sitt 75-årsjubileum med en stor jubileumsfest. Under firandet offentliggjordes namnbytet från Stadex till Avebe Malmö, en förändring som markerar en ny era för företaget.

Jubileet var inte bara en festlighet för gamla och nuvarande anställda, utan också en möjlighet att visa upp de många initiativ företaget tagit för att bidra till samhällsutvecklingen tillsammans med BID Malmö.

En ny era

Avebe Malmö har sitt ursprung i Nederländerna och är specialiserat på att producera stärkelse från potatis, som används i en mängd olika livsmedelsprodukter. Trots att företaget tidigare varit känt för sina risker på grund av hantering av brandfarliga ämnen, har Avebe Malmö nu transformerats till en föregångare inom säkerhet och hållbarhet. Fabriken är numera inte lika farlig längre, då man har fokuserat på att investera i säkerhet och miljömässig hållbarhet.

Samhällsengagemang genom BID

En av de mest framträdande delarna av Avebe Malmös arbete är deras engagemang i Fastighetsägare BID Sofielund. BID är en ideell förening som arbetar för att förbättra trivsel, trygghet och sammanhållning i Sofielund i nära samarbete med Malmö stad.

Håkan Nebréus är teknisk chef på Avebe Malmö och styrelsemedlem i BID Sofielund. Han har varit en drivande kraft i detta arbete. Han beskriver hur området runt fabriken, som tidigare var präglat av kriminalitet och förfall, nu har blivit ett populärt och tryggt bostadsområde.

– Avebe Malmös anställda ska känna sig säkra till och från jobbet och det är fantastiskt att se hur området har förvandlats under de senaste tio åren. För tio år sedan ville ingen bo här, men nu ökar priserna på bostäder.

Annelundsgården: Ett kulturinitiativ

Ett av de mest konkreta exemplen på Avebe Malmös samhällsengagemang är Annelundsgården, en gård på fabriksområdet som har omvandlats till en kulturell mötesplats. Här finns nu bar, restaurangkök och två musikscener. Gårdens omvandling har skett med hjälp av lokala material och producenter – till och med bänkarna är gjorda av granar från området. Dessutom går fem procent av intäkterna från Annelundsgården till att stödja gräsrotsprojekt inom kultursektorn.

– Vi ville ge något tillbaka till staden och hittade att kombinationen av industri och kultur fungerade perfekt. Allt vi tjänar på Annelundsgården går tillbaka till kulturen och gräsrotsprojekten, säger Håkan Nebréus.

Samarbete med Malmö stad

Avebe Malmös samarbete med Malmö stad har varit avgörande för att lyckas med deras initiativ. För att staden ska kunna växa och utvecklas hållbart har Avebe Malmö aktivt deltagit i projekt som förbättrar infrastrukturen och bidrar till stadens utveckling. Genom att arbeta tillsammans i frågor som rör el- och vattenförsörjning har de skapat en grund för ett långsiktigt och hållbart partnerskap.

– Vi ser fram emot att utöka vårt samarbete med staden. Vi har redan sett så många positiva förändringar och det finns mycket mer vi kan åstadkomma tillsammans, säger Håkan Nebréus.

En förebild för hållbart samarbete

På jubileet deltog även prominenta chefer från Avebes huvudkontor i Nederländerna, inklusive CEO David Fousert, chef över bönderna som levererar potatis till fabriken. Han uttryckte sin beundran för Avebe Malmös arbete i Malmö och betonade vikten av att se Malmö som ett exempel på hur företag och samhälle kan arbeta hållbart tillsammans.

David Fousert står på trappan till fabriken och talar i mikrofon

Avebes CEO David Fousert kom till Malmö från huvudkontor i Nederländerna.

– Avebes arbete i Malmö är en förebild för hållbart samarbete. Vi uppmuntrar alla att besöka Malmö för att se hur man kan skapa en positiv förändring genom samarbete, säger David Fousert.

Avebe Malmös resa från en farlig fabrik till en föregångare inom hållbarhet och samhällsengagemang är en inspirerande berättelse om hur företag kan spela en avgörande roll i att utveckla och förbättra samhället de verkar i. Med fortsatta satsningar och samarbeten tillsammans med BID ser framtiden ljus ut för både Avebe och Avebe Malmö-fabriken.