Ny historisk rundvandring i mobilen när BID Malmö firar Folkets Park
Landets äldsta folkpark, Folkets Park i Malmö, fyller 130 år i år. Det firas i samarbete mellan BID Malmös föreningar Fastighetsägare BID Möllevången och Sofielund samt Folkets Park med lanseringen av en ny historisk rundvandring i mobilappen Be Here Then.
– Vi kan inte samla människor som vi brukar, därför har vi tittat på andra sätt att uppmärksamma jubiléet, säger Felicia Fredriksson, verksamhetsledare för Folkets Park. Det är viktigt att sprida kunskap om historien. Det skapar förståelse och en djupare relation till platsen.
Välkomnande för alla
För Kalle Lind, kulturarbetare och Malmöprofil, har Folkets Park varit en betydelsefull plats sedan han flyttade till stan för mer än tjugo år sedan. Han beskriver hur hans relation till parken förändrades när han fick barn och dagligen passerade genom den på väg till förskolan.
– Det här är en plats där jag bytte fas i livet, jag har hängt här otroligt mycket. Jag har legat där borta i gräset och inte varit så nykter – och jag har stått där borta vid lekplatsen och varit oerhört nykter, säger han och fortsätter:
– Jag upplevde parken som oerhört välkomnande för alla, här såg man alla sorters människor. Folkets Park har varit ett vardagsrum och ett söndagsrum.
Bidrar till trivsel och trygghet
I appen, som är gratis för alla att ladda ner och använda, finns nu en helt ny vandringstur med 38 stopp kopplade till Folkets Park. För BID Malmö är detta ett sätt att bidra till trivsel och trygghet i området.
– Vi vet att ett ökat flöde boende och besökare i området skapar samhörighet, säger Jan Svärd, BID Malmös ordförande som också suttit styrelsen för Folkets Park. Nu ökar vi dessutom kunskapen kring vår lokala historia i våra områden och vår park. Parken var historiskt en samlingspunkt för arbetarrörelsen. Till exempel hade man sina frukostar här på första maj.
”Det är tacksamt att appen nu finns”
Be Here Then-appen har utvecklats av Charlotte Rodenstedt tillsammans med bland andra förläggaren och Malmöhistorikern Jeanette Rosengren. Här får veta användarna veta mer om byggnader, platser och personer, både bakåt och framåt i tiden.
De 38 nya stopp med historiska tillbakablickar glädjer stadens kommunalråd Andreas Schönström, som menar att det här kommer att locka många.
Många generationer Malmöbor har minnen av Folkets park. Historierna och anekdoterna är många. Nu kan de återuppväckas tack vare modern teknik, gamla fotografier och engagerade människor som brinner för vår stads historia.
Sedan tidigare innehåller appen fyra vandringsstråk genom bland annat Sofielund och Möllevången. I den nya Folkets Park-turen får besökaren exempelvis resa tillbaka till 1796, då Frans Suell anlade Engelska trädgården som blev grunden till Folkets Park, hänga med när Nils Poppe blåser glas i Möllevångsgården och läsa om hur det gick till när växthuset blev till terrarium.
– Det handlar om att folkbilda och visa på parkens funktion genom tiderna, dels politiskt men dels också för nöjen med alla artister som ”estraderat” här, säger Jeanette Rosengren.
Kalle Lind menar att en app som Be Here Then inte minst passar den som är nyinflyttad, som han själv en gång var.
– Den här sortens platser är viktiga när man ska slå ner bopålarna och förstå en ny plats, jag hade varit glad om den här appen funnits när jag kom hit 1998. Det är tacksamt att appen nu finns. Och att Folkets Park lever och finns kvar.
Nu också på engelska
Nu kan ni hitta alla fyra rundorna i Be Here Then med mängder av olika punkter översatta till engelska. Gå in och kolla appen.
Hämta appen här
Appen Be Here Then finns på Google Play och Apple App Store.
Text och foto: Ola Nilsson