06 okt, 2022 Möllevången

Uppdaterad: En ny generation minireportrar för Minibladet

  • Dagen startade med redaktionsmöte.
  • Det är Gustav Sigala Hallgren som driver redakionen på Minibladet.
  • Maria Mc Shane grundare av Minibladet vill gärna få fler redaktioner.
  • Många var nyfika på vad en politiker gör.

Tisdagen den 4 oktober var det inte bara kanelbullens dag som uppmärksammades. Då steg också ett gäng ivriga blivande reportrar för tidningen Minibladet ut i rampljuset hos Fastighetsägare BID Möllevången på Friisgatan 14 i Malmö.

Journalisten Gustav Sigala Haggren är den som kommer utbilda gänget till minireportar. Hon hade dagen till ära gjort presskort till barnen, som går i låg- och mellanstadiet på Möllevångsskolan.

– De växer med uppgiften när de får presskort, säger Gustav.

Källkritik viktigt

BID Malmös verksamhetschef Hjalmar Falck välkomnade alla och bad barnen att hugga in på kanelbullarna som står uppdukade. När han hävdade att han hade bakat de uppenbart butiksbakade bullarna själv tog Gustav tillfället i akt att uppmana barnen till källkritik, något som de kommer få lära sig mer om under hösten.

– Källkritik är väldigt viktigt att lära sig, inte minst i dag när Tik Tok är många barns främsta nyhetskälla, säger Gustav.

Kommunalrådet Andreas Schönström var också på plats. Han började med att fråga barnen vad de vill jobba med som vuxna. 

– Jag vill bli fotbollsspelare, säger Orlando från 5A.

Flera av barnen håller med, de vill också ha fotboll som yrke.

– Jag vill bli konstnär, säger Latif från 2A.

Kommunalråd och press

Andreas Schönström fortsatte med att berätta att han själv också har erfarenhet av att vara journalist: i skolan på en klasstidning som eleverna sålde till föräldrar och släktingar. Han berättade också om Barnjournalen som fanns när han var liten, ett program på Sveriges Television som knattereportrar ledde.

Men nu är han politiker och bland annat ansvarig för hur staden ska se ut. Han förklarade att om man bygger en stad som är anpassad för barn så passar den automatiskt för vuxna.

– Jag hoppas att ni ska få vara med och bestämma mer om hur staden ska se ut, för då blir det bättre för alla, sa han och riktade sig till barnen.

Barnen frågade honom om vad det är som är kul med att vara politiker.

– Att vara med att påverka att saker blir roligare och fundera på hur människor kan få det bättre i vår stad.

Barnen fortsatte med att fråga om det finns idéer som inte är gjorda än.

– Ja, men det får jag ju inte avslöja, sa kommunalrådet.

Hjalmar Falck påpekade att det här var ett bra exempel på vad som är en reporters uppgift: att bli nyfiken på vad makthavare inte får säga, gräva vidare och ta reda på vad det är.

Vill få fler redaktioner

Maria McShane är grundare till Minibladet

– Jag kommer att att läsa varenda artikel de skriver, säger hon. Och inte bara jag, utan alla som bor här i området.

Hon är väldigt glad över starten och att barnen får sin röst hörd. Hon ser också Minibladet som en väg till ett större nyhetsintresse, eftersom reportrar måste bevaka många olika nyheter i sitt jobb.

– Man växer med uppgiften och tycker att arbetet med nyheter blir allt roligare och viktigare, säger Maria McShane.

Hon vill gärna sprida Minibladet och starta fler redaktioner runt om i landet – men behöver fler sponsorer.

– Många sponsrar fotbollsklubbar, men det skulle vara fantastiskt om sponsorerna också insåg det viktiga med att ge texten och språket till barnen.

Gustav Sigala Haggren avslutar med att säga att arbetet startar nu. De kommer att börja med nyhetsbilder för att sedan gå vidare med enkäter. De är lätta att få ihop om man bara vågar prata med folk. Sen kommer reportage och sist insändare. Därefter komme deltagarna att vara fullfjädrade minireportrar med flera utgivna artiklar och tidningar bakom sig.

Uppdatering 221117: Möllevångsnytt är ute

I veckan släpptes det första numret av Möllevångsnytt. Det är e nyhetsblad av elever på Möllevångsskolan i Malmö som går Minibladets Reporterskola. Nu har redaktionen delat ut tidningen i sitt närområde med senaste nytt från bland annat stadshuset.

Möllevångsnytt är ett samarbete med BID Malmö. Medlemmar i föreningen som vill hänga upp eller dela ut bladet kan använda denna komprimerade pdf eller tanka ner en högupplöst version av Minibladet här.

Text: Jessica Hallbäck
Foto: Jessica Hallbäck, Gustav Sigala Hallgren

Läs mer

Här kan du läsa vad Minibladet skriver. Läs också om Minibladet på Facebook och om BID Malmös samarbete med denna satsning här.