16 maj, 2022 Möllevången Sofielund

Nu kommer elskåpen!

  • Kristianstadsgatan.

Nu har de första fyra elskåpen på fyra gator i vårt område fått folierade historiska bilder och berättande texter. Materialet har tagits fram av Jeanette Rosengren på Kira förlag och ska bidra till att berätta mer om områdets och fastigheters historia.

– Jag blev så glad när jag såg ett folierat skåp idag på min gata, det såg riktigt bra ut! Kul. Dessa skåp brukar oftast vara fulla med graffiti, affischer, och så står det en vinpava och ett bananskal ovanpå. Men nu är det ju konstverk som jag hoppas Malmöborna är rädda om, säger Jeanette.

Bakom arbetet med att foliera elskåpen står BID Malmö och medlemmen E.ON, som med tillstånd av Malmö stad testar den här modellen för att sprida lokal historia.

– Vi tror att det här kan inspirera och motverka en del klotter och illegal affischering. Vi hoppas verkligen att det uppskattas och fortsätter inom kort med fler gator och fastigheter, säger Hjalmar Falck som är verksamhetschef för BID Malmö.

Foliering och uppsättning av serieramar, kulturinformation utförs av Kulturreklam. De arbetar för högtryck med att pryda runt 500 elskåp med olika spännande motiv.

– Våra killar har lyckats väldigt bra tycker jag och det var en hel del spontana besökare som stod och läste på skåpen direkt efter folieringen. Det är vår övertygelse att detta generellt kommer att uppskattas över lag och att vi kan fortsätta utveckla konceptet med nya skåp och kanske i fler stadsdelar, säger Mats Jensen på Kulturreklam.

Överst: ett svep över de första  historiska bilderna. Inom kort kommer man också att kunna hitta mer information om dem här på hemsidan. Och här är en lista över var våra tecknare visar serier på elskåp: Almbacksgatan 6 & 10, Friisgatan 28, Henrik Smithsgatan, Spångatan 18, 21, 24, 30, 30 och 32.

Några exempel:

Elskåp med seriemotiv.

Henrik Smithsgatan.

Elskåp med seriemotiv.

Spångatan 18

Välkomna att njuta!

Fotnot: Även medlemmen Stena Fastigheter lanserar inom kort elskåp med historiska bilder runt Trikåfabriken.