09 sep, 2020 Sofielund

Nu är det dags att inviga den gröna oasen i Kv Trevnaden i Sofielund

Nyplanterade träd

Trädgården, foto Marie Bosund

Efter hårt arbete hela sommaren är det nu dags att inviga Trädgården i korsningen Palmgatan/Rolfsgatan, där Växtvärket tillsammans med bland annat Glokala folkhögskolan, Tjejer i förening, Ung i sommar och många Malmöbor har skapat början på en grön oas. För drygt tjugo år sedan sprängdes fastigheten på tomten och sedan huset rivits har tomten använts som parkeringsplats, hundrastplats och tillhåll för kriminalitet. Nu har den fått nytt liv

– Nu ska det här bli en mötesplats för alla åldrar med många aktiviteter, berättar Johan Nordström från Växtvärket. Trädgården ska bli en urban fruktlund, det mesta som vi odlar ska vara ätbart. Vi har redan planterat sandpäron, japansk aprikos, persika, nektarin och det kommer också ett sötmandelträd.

Det är ett brett samarbete mellan miljöförvaltningen, fastighets- och gatukontoret, skolor, intresseföreningar, byalag, fastighetsbolaget Kungsleden och Fastighetsägare BID Sofielund som lett till att hörntomten har fått ett nytt liv.

– Det var just kring trygghetsfrågan som vi tog upp samtal med vår medlem Kungsleden och kunde hitta en lösning för att använda tomten, säger Hjalmar Falck, verksamhetschef för Fastighetsägare BID Sofielund & Möllevången, och Elin Hasselberg på stadens miljöförvaltning.

– I dagsläget är det inte aktuellt för oss att bygga något här,  säger Benny Bendzovski som är marknadsområdeschef på fastighetsbolaget Kungsleden. Det känns väldigt bra att upplåta till en aktivitet som vänder sig till barn, för var om inte där skapas inspiration? Och det är väl ingen som vill förstöra något som barn har skapat?

Program för dagen

(uppdaterat 200910)

Plats: Korsningen Palmgatan/Rolfsgatan, Sofielund, Malmö.

10.00–10.15 Invigning med Andreas Schönström (s) ordf. i tekniska nämnden i Malmö stad och Benny Bendzovski Kungsleden.
10.15 Johan Nordström, konstnären Limpo Rocha och barn från Änghagens förskola avtäcker container med nya namnet på platsen. Namnet på platsen är något av de förslag som Sofielundsborna och skolorna har tagit fram. Barnen som deltar har medgivande för fotografering.
10.15–11.00 Möt olika aktörer som medverkar i utvecklingen av tomten. Under tiden pågår ett antal aktiviteter med barn från bland annat Änghagens förskola där majoriteten har medgivande för att vara med på foto, detta kan även kollas av via pedagog Jessica Abrahamsson från förskolan. Aktiviteter är plantering av växter, byggande av hinderbana samt äppelmustning.
14.30–18.00  fortsätter programmet på platsen som nu fått nytt namn med flera aktiviteter:

  • Musta äpplen! Förvandla sommarens äppelskörd till must i trädgårdens kross och press. Det finns lite äpplen på plats, men ta helst med egna om du har. Ta även med egna glasflaskor om du har.
  • Ansiktsmålning! Kungsleden, som upplåter ytan för mellananvändning, anordnar ansiktsmålning på plats.
  • Korv med bröd! Växtvärket bjuder på korv med bröd (välj mellan animaliskt eller vegetariskt). Vill du ha ytterligare fika är det okej att ta med.
  • Bygg insektshotell! Bygg ditt egna insektshotell att ta med hem.
  • Testa spray-färg! Limpo Rocha och Alejandra Pizzaro håller en workshop för barn om gatukonst/graffitti mellan kl. 14.30-16.30.
  • Bygg egen lekplats! Barnen kan skapa en mobil hinderbana.
  • Presentation av namn för Trädgården för barn och besökare.

Trädgården är en aktivitet inom satsningen Testbädd kvarteret Trevnaden, inom projektet Case Sofielund 2030, som leds av Malmö stad i samverkan med Fastighetsägare BID Sofielund och som genomförs 2019–2021 med medel från Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) via Tillväxtverket.

Kungsleden upplåter tomten till Malmö stad, Fastighetsägare BID Sofielund och Växtvärket för att skapa en tillfällig grön mellananvändning i väntan på framtida byggnation.

Kontakter

Texter och bilder finns att ta del av via Fastighetsägare Sofielund från fredag, kontakta Hjalmar Falck, 0733-83 53 51.

Läs mer om Kvarteret Trevnaden

Hos Malmö stad här och här och här
Hos Fastighetsägare BID Sofielund