02 nov, 2021 Möllevången Sofielund

Serie­området: Nästan allt kan bli en seriestrip

Hugo Viscovi sitter vid sitt skrivbord och ritar

Hugo Viscovi är en av serietecknarna som visar sin konst på en affisch vid ingången till Folkets park.

Hugo Viscovi fick en drömstart i sitt liv som professionell serietecknare. I våras gick han ut Serieskolan och nästan samtidigt fick han ta emot Nordens största seriepris – Ponduspriset. Nu är han en av tecknarna i Serieområdet.

– Det var mycket inspirerande och roligt att de är intresserade av det jag gör, säger Hugo Viscovi.

Han är etablerad tecknare med sina två serier, Punschrulle och Heja Hugo, som publicerats i Sydsvenskan. Just nu ligger Punschrulle ”på hyllan” men under november och december ska Heja Hugo komma tillbaka i tidningen med sina humoristiska funderingar.

Ytterligare en dimension

– Att rita för att berätta en historia skapar en annan effekt än om man skulle göra det med bara ord eller bara bild, det blir en ytterligare dimension, säger Hugo Viscovi.

Enligt honom var det en ren slump att han började teckna som barn. Kanske var det några exemplar av den klassiska serien ”Knasen” som fanns hemma som blev den första inspirationen.

– Nästan vad som helst kan bli en seriestrip, säger han. Stopp i avloppet, en rostad brödskiva som flyger genom luften – det gäller att associera till något som blir roligt även för andra.

Precis som så många andra flyttade Hugo Viscovi till Malmö för att gå på Serieskolan på Kvarnby folkhögskola. Han plussade på det första året med ett andra, där eleverna är mera självständiga och skapar i egna projekt.

– Serieskolan var en mycket trivsam bubbla och jag har fortfarande kontakt med flera kurskamrater.

Just nu pluggar han vidare genom att gå en yrkesutbildning i digital content designer.

Vågar knappt tänka på prispengarna

Ponduspriset har sina rötter hos två norska serietecknare och den ene har en figur som heter Pondus. Hugo visste inte om att priset fanns och blev glatt överraskad när brevet från juryn kom. Men han vet inte vad han ska göra med prispengarna, 75 000 kronor.

– Jag har knappt vågat tänka på det, ler han. Jag skulle kunna köpa pennor som räckte hela min karriär. Men mest av allt borde jag köpa ett bra dataprogram som jag kan använda för redigering av mina bilder.

Text: Marie Bosund

Läs mer

Här finns alla artiklar om Serieområdet i Malmö